Reform kan blive katalysator

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.


interview: Finansminister Thor Pedersen tror på, at den kommende strukturreform vil øge konkurrencen og anspore myndighederne til at tænke mere fremadrettet i opgaveløsningen. Digitaliseringen vil også
formindske rutinearbejdet i den offentlige sektor.

Finansminister Thor Pedersen sidder ikke blot på samfundets pengekasse. Han er også chef for regeringens "moderniseringsministerium", hvor mange af de politiske kugler til effektivisering gennem digitalisering støbes.
Finansministeren ser fra sin taburet den kommende strukturreform som en sandsynlig katalysator for e-government.
CW: Får strukturreformen indflydelse på digitaliseringen af den offentlige sektor?
- Uanset hvem der løser en offentlig opgave, og uanset hvordan strukturreformen ender med at udmøntes, så er digitalisering altid fornuftig, fordi det er opgaven, der digitaliseres. Opgaven med adgang til information og udveksling af information i forvaltningen og mellem samfundets andre aktører skal jo løses, uanset hvordan den fremtidige struktur ser ud, og hvem der skal løse hvilke offentlige opgaver, siger Thor Pedersen.
- Alene det, at der kommer en strukturreform kan være med til at fremme teknologianvendelsen. Det er ligesom, når man skal købe en ny bil. Måske er man godt tilfreds med den, man har, men når det nu skal være, så ser man alligevel på, om der er kommet en ny model med mere funktionalitet. Strukturreformen bliver en spore til at tænke fremadrettet på, hvad der skal med i rammen for de offentlige systemer og måden at gøre arbejdet på i den offentlige sektor. Man bliver frigjort fra, hvordan man løste opgaven før, mener finansministeren.

Øget konkurrence
- Der kan jo også tænkes at være et øget konkurrencelement blandt aktørerne, så alt taget i betragtning tror jeg, at strukturreformen får en positiv indflydelse på digitaliseringen, siger Thor Pedersen.
CW: Opfatter du mest digitalisering som et redskab til at opnå større effektivitet i den offentlige sektor - eller som et middel til at give serviceforbedringer til borgerne?
- Hvis digitalisering udføres rigtigt, så vil det, der letter det offentlige, også lette den private borger. Det er præcision, hurtighed og videnformidling, der letter arbejdet i det offentlige. Og det får den private borger også glæde af, siger finansministeren.
- Vi skal altid analysere, så vi ved, hvad vi vinder i effektivitet. ROI (Return On Investment) kan både udmøntes som en besparelse i kroner og øre eller som bedre service - eller måske som begge dele - så man kan få løst et andet problem, vi har i Danmark, nemlig langsomt at få reduceret skatten, siger Thor Pedersen.

Både og
CW: Du mener altså, at man bør måle både serviceforbedringer og besparelser?
- Ja, for det kan godt være, at man ønsker at øge serviceniveauet og derfor vælger at bruge nogle flere penge, men det afgørende er, at der hver gang, der skal tages beslutninger om it-investeringer, laves en kvalificeret opstilling af, hvad der vindes i service, og hvad der er af besparelser. Vi kan jo ikke se bort fra, at der har været eksempler på offentlige it-investeringer, hvor man har glemt at sikre sig, at den planlagte besparelse nu også blev udmøntet. Det er forudsætningen for at agere ansvarligt, at man altid ved, hvad gevinsten er, siger Thor Pedersen.
CW: Hvor stor en rolle spiller digitaliseringen i regeringens moderniseringsprogram?
- Digitaliseringen spiller en meget stor rolle. Men det er vigtigt, at man har mod til at udnytte alle de muligheder, der ligger i digitaliseringen. Gjort på den rigtige måde er der tale om en win-win-win-situation, hvor der både er en stor gevinst for samfundet, for borgerne og for medarbejderne i den offentlige sektor. Over tid vil digitaliseringen sikre nogle meget spændende arbejdspladser. Som led i statens personalepolitik er vi i gang med opkvalificering, så vores medarbejdere er i stand til at nyttiggøre de digitale systemer. En meget stor del af digital forvaltning er jo at mobilisere medarbejderstaben, så medarbejderne finder udviklingen positiv og tager det som en spændende udfordring at bevæge sig ud i de digitale systemer, siger Thor Pedersen.

Billedtekst:
- Digitaliseringen spiller en meget stor rolle i regeringens moderniseringsprogram. Men det er vigtigt, at man har mod til at udnytte alle de muligheder, der ligger i digitaliseringen. Gjort på den rigtige måde er der tale om en win-win-win-situation, hvor der både er en stor gevinst for samfundet, for borgerne og for medarbejderne i den offentlige sektor, siger Thor Pedersen. Foto: Torben Klint.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere