Beskeden XML-åbenhed fra Microsoft

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.


Microsoft har gjort sine egne lukkede XML-definitioner tilgængelige for alle registrerede Microsoftudviklere. De kan dermed håndtere Microsofts specielle XML-baserede dokumenter i andre applikationer.

Tanken bag XML er dokumentudveksling, hvor der til specielle formål kan dannes dedikerede XML-versioner. Der er ingen styring af underversionerne fra XML-moderorganisationen W3C's side, det er helt op til brugerorganisationer med flere at danne disse understandarder. W3C erklærer, at man ønsker at fremme internet-udviklingen - ikke at styre den.
Det betyder, at enkeltfirmaer også kan erklære en XML-variant for standard. Det er præcis, hvad Microsoft nu satser på med deres WordML, ExcelML og flere andre.
Der har været kritik af, at Microsoft har holdt deres XSD-definitioner skjult, sådan at det kun er Microsofts egne applikationer, der har kunnet håndtere deres XML-varianter. Nu vil Microsoft gøre deres XSD-definitioner tilgængelige for alle registrerede Microsoftudviklere. Men disse definitioner er stadig helt under Microsofts kontrol og kan ændres efter Microsofts forgodtbefindende.
Ingen støtte for standard.
Dertil er det kun den største version af Officepakken, som kan gemme i XML-formater. Så Microsofts store åbning består i, at applikationsudviklere fra 5. december kan udvikle programmer, der kan håndtere Microsofts egne lukkede formater.
Ønsker man tovejs dokumentudveksling, kræves den største version af Office 2003. Microsoft tvinger dermed brugere, der ønsker at anvende XML-baseret dokumentudveksling, til at bruge denne version af deres nye kontorpakke.
Skal brugerne af de mindre versioner eller gamle versioner udveksle dokumenter via XML, skal der forskellige former for oversættelsesprogrammer til.
Der eksisterer en Open Office arbejdsgruppe under open source-organisationen Oasis, som er dedikeret til at danne en XML-standard for kontordokumenter og få denne understandard anerkendt af W3C.
Formålet med understandarden er at danne et fornuftigt og stabilt grundlag for alle typer af kontorapplikationer. Men Microsoft har valgt ikke at deltage i denne internationale arbejdsgruppe.

boks:
Sådan virker XML
XML er en udvidelse af ISO-standarden SGML (Standard Generalized Markup Language), og består i virkeligheden af tre dele: Selve XLM-dokumentet, der er en struktureret databeskrivelse, en data/type-definition samt et transformationsprogram.
Garvede COBOL-programmører vil genkende XML som gode gamle records. Men selve typebehandlingen sker i et separat dokument, der kan have to forme: En DTD (Document Type Definition) eller den nyere og mere fleksible form XML Schema Definition, (XSD). Tænker man på XML-dokumentet som en tekst på dansk, så er XML Schema'et grammatikken og til dels også ordbogen (semantikken).
Men de to elementer skal forenes, og det sker i en applikation, der bruger typedefinitionerne til at tjekke data efter i selve XML-dokumetet. Det kunne være en browser, der bare viser et XML-dokument, eller det kunne være SAP/R3, som danner en transaktion ud fra dokumentet.
Men XML-dokumenter kan også transformeres til et andet format eller anden XML-form. Det sker via et formateringsdokument kaldet Extensible Stylesheet Language (XSL), der sammen med XML-dokumentet er inddata til en såkaldt XML-transformer (konverteringsprogram), som transformerer det oprindelige XML-dokument. Det kunne for eksempel være en transformation til PDF-format til arkivering.


Jane Greystoke

Amerikakaj 3
København
2100

77-300300

T. Greystoke
Tarzan@afrika.com

billedtekst:
Dette er en bid XML-kode til udveksling af simple adressebogsoplysninger. Alt foregår tekstbaseret og dermed letlæseligt for både mennesker og maskiner.

billedtekst:
Det er ikke nok bare at gemme et dokument som .XML og dermed mene, at det er forståeligt og kommunikerbart med resten af verden. Der skal ekstra formatoplysninger (XSD) til, før dokumentet kan tolkes af et program.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere