Sejlivet mini-bærbar fra Asus
For et par år siden var det et velkendt faktum, at de mindste pc'er var de dyreste.
Forretningsfolk betalte gladeligt titusindvis af kroner for en bærbar, der både kunne være i mappen og på flybordet.
Alt blev anderledes med Asus Eee, og i dag er der trængsel på miniput-holdet. Asus følger selv succesen op med 1000H, som vi her har på testbænken.
Designet gør ikke meget væsen af sig. Det sort-blanke kabinet er en slem fedtfinger-magnet, men plasten virker solid. Her er ikke noget, der knirker eller giver sig.
Computeren er mærkbart større end de andre Eee-modeller, og det skulle jo give plads til et hæderligt tastatur. Vi er dog stadig langt under "fuld størrelse".
Det giver en forkrampet fornemmelse, når man skriver i længere tid. Men til e-mail og den slags går det fint.
Ved blindskrift er det et problem, at den højre shift-tast er fejlplaceret til højre for piletasterne.
En behagelig størrelse
En mere åbenlys svaghed er, at tastaturet klaprer og gynger en del. Man bliver helt søsyg, hvis man kigger ned, mens man taster.
Pegepladen indrammes af metal, som også dækker de lidt for stramme museknapper. Pladen understøtter "multitouch", så du kan rulle op og ned med to fingre.
Eller zoome med en knibebevægelse - på bedste iPhone-maner. I øvrigt har pegepladen en behagelig størrelse, og det brede format korresponderer fint med skærmen.
Skærmen har en fin betragtningsvinkel - især i det vandrette plan. Overfladen er mat, hvilket tager toppen af farveglansen. Men det reducerer også generende reflekser.
Med 10 tommer og 1024 x 600 punkter slipper du for at rulle vandret på hjemmesider. Men vi savner mere plads i højden. Her skal rulles rigtig meget op og ned i websider og dokumenter.
Batteriet overrasker positivt
Dette er et problem ved alle bredskærme i de små formater. Spørgsmålet er, om ikke mini-pc'erne var bedre tjent med en gammeldags "smalskærm".
Asus er tilsyneladende opmærksom på problemet, for en af genvejsknapperne under skærmen giver direkte adgang til at justere opløsningen.
Man kan faktisk vælge 1024 x 768, men reelt viser skærmen kun 600 linjer, så enten bliver billedet mast sammen - eller også skal du rulle op og ned for at få det hele med.
Over skærmen sidder et webkamera med 1,3 megapixel og tilhørende mikrofoner. Det er fint at have det indbygget.
Ingen 3G
Til gengæld savner vi muligheden for at integrere et simkort til 3G. Har du mobilt bredbånd, må du altså have en USB-antenne strittende ud af siden. Retfærdigvis skal nævnes, at de fleste konkurrenter har samme problem.
Batteriet har også været et svagt punkt i mange mini'er, men på det punkt er 1000H rigtig godt med. Når Asus lover helt op til syv timer, er det ganske vist langt fra virkelighedens verden. I praksis landede vi på godt det halve. Men fire timer er også flot.
Batteriet (6600 mAh) er integreret som en fod bagtil. Det betyder, at bagsiden er fri for stik. På højrekanten finder vi udtag til strøm, VGA, to USB-stik og en lovlig kræsen kortlæser (spiser kun SD/MMC). Til venstre sidder netstik, endnu en USB-port og de sædvanlige lydstik til mikrofon og hovedtelefoner.
Selv uden hovedtelefoner er lyden hæderlig - takket være de to stereohøjttalere under fronten. Vi er selvsagt langt fra hi-fi, men 1000H spiller mere magtfuldt end de fleste fuldvoksne bærbare.
Atomkraft - ja tak
Som andre moderne mini-pc'er kører 1000H på "atomkraft" - nærmere bestemt Intels Atom N270 med
1,6 GHz. Vi må nøjes med 1 gigabyte ram, mens grafikken leveres af Intels 945-chip.
Den moderne flash-disk er her afløst af en gammeldags snurrende (5400 rpm) harddisk. Det betyder rigeligt med lagerplads (160 gigabyte) - men også lidt mere støj og varme. Det sidste opleves dog ikke som noget problem.
Som det ses, er maskinen ikke gearet til nye 3D-spil og videoredigering. Men kontorprogrammer og internet klarer den uden at blive det mindste forpustet.
Det præinstallerede Windows XP afvikles i pænt tempo, og opstarten er rigtig kvik. Fra vi tændte, til skrivebordet var indlæst, gik der bare 35 sekunder.
Bluetooth er med i pakken, og det trådløse netværk understøtter den nye n-standard (draft). Vi havde ingen problemer med rækkevidde eller stabilitet.
Meget for pengene
Du får meget for pengene med 1000H - såmænd også når man ser på kiloprisen. For det kan ikke skjules, at 1000H er en af de tungeste "mini'er" på markedet.
Vores brevvægt siger 1.438 gram, og hermed vejer 10-tommer-pc'en faktisk mere end visse 12-tommer-modeller. Men den ekstra vægt skyldes i høj grad batteriet (325 gram), så her er ikke tale om overflødige kilo.
Spørgsmålet er, hvad du selv lægger vægt på. Er du på udkig efter en cafe-smart gadget, bliver du nok gladere for en anden model. Et bud kunne være den lidt dyrere, men langt flottere og slankere, Eee S101.
Søger du derimod en billig og - trods alt - kompakt bærbar, som er kvik i optrækket, og holder godt på strømmen, så er 1000H et fint valg.