Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.
Man skal ville magten og indflydelsen for at nå helt til tops i it-branchen, fastslår en af it-branchens få kvindelige topchefer.
portræt
Hun har i næsten 30 år været vidt omkring i it-branchen. Hun startede som 19-årig som trainee hos IBM og er i dag administrerende direktør i Novell Danmark.
Det har været en lang tur op af karrierestigen for 48-årige Mette With Petersen. Og for halvandet år siden kunne et hændeligt uheld have sat en brat stopper for det hele. Det vender vi tilbage til.
Fra IBM gik turen til Hitachi Data Systems og videre derfra til Digital, som har været et springbræt for mange til en karriere i den danske it-branche.
Det første egentlige gennembrud for Mette With Petersen hos Digital kom, da hun som den ene af to kvinder i 1984 blev udnævnt til sælger. To år senere avancerede hun til salgschef.
Hun havde sat sig ind i teknologien, så hun teknisk set stod på lige fod med mændene. Dengang hed Digitals computere PDP 11.
- Det gik meget fint med at lære det. Piger er mere strukturerede og bedre til at planlægge end mænd, siger Mette With Petersen.
En mandeverden
Digital var som resten af it-branchen midt i 80'erne en mandeverden, forklarer hun:
- Der var ikke mange kvinder i udfarende job. De fleste sad enten i marketing eller i bogholderiet. Især blandt de ældre sælgere var der mange mandejokes. Det var en helt speciel jargon, men det generede mig ikke. Jeg holdt bare fast i mine egne principper. Det gjaldt for eksempel, at jeg tog hjem til familien, når de andre tog en gå-hjem-øl, og det blev respekteret, siger Mette With Petersen.
Fokus på resultater
For hende var, og er, resultaterne altid i fokus:
- Jeg vil gerne have magt og indflydelse. Det får man kun ved at turde stikke næsen frem, når man selv befinder sig på mellemlederniveau, pointerer hun.
Hun betoner, at der var store forskelle på de ældre og yngre mandlige kolleger, når det gjaldt om at respektere en kvindelig leder. De unge havde lettere ved det, vurderer hun.
I en periode blev Mette With Petersen salgschef for Digital i Norge. Men i 1992 var Digital endt i en dyb krise, så hun besluttede sig for at søge nye græsgange. Det blev til et job som salgschef hos Unisys i Danmark. Der var hun i halvt år, men brød sig ikke om at være i firmaet.
Entreprenør og købmand
Næste skridt blev at starte pc-opkomlingen Dell i Danmark. I 1993 blev hun landechef. Dell havde en bevidst politik om at satse på kvindelige ledere:
- Jobbet passede fint til min personlighed. Jeg føler mig mest som en købmand og entreprenør, og jeg befinder mig godt som iværksætter. Det er vigtigt at prøve forskellige stadier af job. Man skal ikke føle sig for fin til at tage en tur i containeren, når det er nødvendigt, siger Mette With Petersen.
Vælger fra
I 1995 blev hun headhuntet til jobbet som administrerende direktør hos Novell, hvor der også er mange kvinder i topjob. For eksempel er tre europæiske landechefer kvinder.
- Egentlig tror jeg, at mange kvinder har potentialet til at blive topchefer, men mange vælger det fra blandt andet fordi et topchef-job er øretævernes holdeplads, mener hun.
- Krisen i it-branchen har ændret lederrollen betydeligt, og det er blevet sværere at være leder, siger hun:
- I dag har en topchef mange flere forskellige roller og bolde i luften både med hensyn til at sætte mål op og coache medarbejderne. Man skal kunne lide at have med mennesker at gøre, og man skal også gøre sig klart, at der er forskel på at lede mænd og kvinder.
- Jeg tror, at mange kvinder i dag fravælger karrieren, fordi de værdsætter andre ting som familien frem for at have et guldkort til SAS. Hvis man for eksempel har små børn, så kræver det virkelig logistik at få tingene til at hænge sammen. Jeg havde selv kun tre måneders barselsorlov, da jeg for femten år siden fik min datter, og det var ikke altid lige nemt at få enderne til at mødes.
Især i salgsjob, mener Mette With Petersen, at kvinderne har fortrin frem for de mandlige kolleger:
- Kvinder er ofte bedre i forhandlingssituationer. Al forretning bygger på menneskelige relationer. Kvinder er bedre end mænd til at opbygge personlige relationer og de har ofte andre indfaldsvinkler end mændene til salgsarbejdet. De har generelt også lettere ved at få taletid hos kunderne, siger hun.
Ulykken
En snefyldt vinterdag for halvandet år siden kommer der i bogstaveligste forstand en slæde i vejen for karrieren.
Mette With Petersen beslutter sig for at tage en kælketur i skoven, tæt på hvor hun bor.
Det ender med et voldsomt sammenstød med tre bøgetræer og resulterer blandt andet i et kraniebrud og en knust skulder.
Da hun vågner op efter sammenstødet, aner hun ikke, om det er punktum for karrieren:
- Efter sådan en omgang, kommer man virkelig til at tænke på, hvad der er væsentligt, hvad der er mindre væsentligt, og hvad det er man egentlig går og brokker sig over i hverdagen, fastslår Mette With Petersen.
Viljen til at komme igen
Da det stod klart for hende, at hun ville kunne komme tilbage til sit job og fungere normalt igen, planlagde hun sit eget genoptræningsprogram. Hun betegner viljen som det afgørende for at kunne komme tilbage:
- Det er noget helt, helt andet end at lægge budget. I den periode spekulerede jeg egentlig ikke så meget over hvad der skete på arbejdet, siger hun.
Efter tre-fire måneder var hun tilbage på jobbet trods lægernes anbefalinger om det modsatte:
- Den bedste oplevelse, jeg havde, da jeg startede igen, var at se, at der hos kollegerne var opstået en ny erkendelse af, hvad det egentlig er, jeg går og laver i hverdagen. Det var stærkt medvirkende til at jeg kunne komme så hurtigt tilbage, understreger Mette With Petersen.
Tennis, jagt og golf
Det er ikke kun i jobmæssig sammenhæng, at Mette With Petersen har ambitioner. Også sport er en vigtig del af hendes liv.
I modsætning til jobbet, som er et holdarbejde, er det altid de individuelle sportsgrene, der altid har tiltrukket hende. En stor del af hendes liv er gået med at dyrke tennis på topplan i HIK.
Nu er det jagt, som er den store interesse. Det er blevet til jagttegn og efter fuglejagt er det nu bukkene, som står for skud. I ny og næ svinger hun også en golfkølle og har i mange år dyrket yoga.
- Fælles for de ting, jeg har valgt at dyrke, er præcision og koncentration, siger hun.
Om resten af privatlivet har hun kun én kommentar: Det er privat.
Billedtekst:
Mette With Petersen, Novell: - Jeg brugte blandt andet lerdueskydning til at genoptræne mig selv efter ulykken. For mig handler det om at flytte grænser. Foto: Hans Juhl