Strukturreform sætter fart på digitaliseringen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. november 2003.


Finansminister Thor Pedersen ser strukturreformen som en katalysator for digitaliseringen af den offentlige sektor. Formanden for it-brancheforeningen, Lars Monrad-Gylling, forventer derimod en opbremsning i de offentlige it-investeringer de næste par år.

Chefen for regeringens moderniseringsministerium, finansminister Thor Pedersen, frygter ikke, at strukturreformen får digitaliseringen af den offentlige sektor til at gå i stå.
Tværtimod ser han omfordelingen af de offentlige opgaver og skabelsen af nye, administrative enheder som en sandsynlig katalysator for digitaliseringen af den offentlige sektor.
- Alene det, at der kommer en strukturreform kan være med til at fremme teknologianvendelsen. Det er ligesom, når man skal købe ny bil. Måske er man godt tilfreds med den, man har, men når det nu skal være, så ser man alligevel på, om der er kommet en ny model med mere funktionalitet, siger Thor Pedersen.
- Strukturreformen bliver en spore til at tænke fremadrettet på, hvad der skal med i rammen for de offentlige systemer og måden at gøre arbejdet på i den offentlige sektor. Man bliver frigjort fra, hvordan man løste opgaven før, mener finansministeren.
Øget konkurrence
- Der kan jo også tænkes at være et øget konkurrenceelement blandt aktørerne, så alt taget i betragtning tror jeg, at strukturreformen får en positiv indflydelse på digitaliseringen, siger Thor Pedersen.
Det bliver måske resultatet på længere sigt, medgiver formanden for IT-Brancheforeningen, Lars Monrad-Gylling, der dog ser den umiddelbare effekt af strukturreformen som negativ for digitaliseringen.
Han har fingeren direkte på pulsen af den offentlige sektors it-investeringer via sit daglige arbejde som administrerende direktør for KMD.
Med en total markedsandel på 15 procent er KMD den offentlige sektors ubetinget største it-leverandør, dog med en overvægt af kunder i sit traditionelle markedssegment, kommunerne.
- Vi kan allerede nu mærke, at der bliver holdt igen med it-investeringerne. Jeg tror, der er en betydelig risiko for, at offentlige it-projekter går i dvale i et par år - eller i hvert fald indtil det er afklaret, hvem der skal løse hvilke opgaver og sammen med hvem, siger Lars Monrad-Gylling.
Digitalisering for milliarder
- Når afklaringen kommer, vil opbremsningen til gengæld blive fulgt af en acceleration i it-investeringerne, så den langsigtede effekt kan sagtens blive positiv, tilføjer Lars Monrad-Gylling, der opfordrer til, at it tænkes ind i Danmarks nye administrative struktur fra starten.
- Erfaringerne fra kommunesammenlægningerne på Bornholm viser, at det er en stor fordel, siger han.
Han karakteriserer strukturreformen som danmarkshistoriens formentlig største it-projekt.

Boks:
E-government-udgifter for milliarder kroner årligt
I 2002 er den offentlige sektors investeringer i it-udvikling ca. fem milliarder kroner ud af det totale it-budget på 11,3 milliarder til drift og udvikling. Ifølge den digitale taskforce er udgifter til it-udvikling i dag nærmest synonymt med digitalisering. På finansloven kigger man forgæves efter større beløb, der er øremærket til digitalisering, fordi udgifterne afholdes på den enkelte institutions eksisterende it-budgetter.

Billedtekster:
- Strukturreformen bliver en spore til at tænke fremadrettet på, hvad der skal med i rammen for de offentlige systemer og måden at gøre arbejdet på i det offentlige, mener finansminister Thor Pedersen.

- Vi kan allerede nu mærke, at der bliver holdt igen med it-investeringerne, siger formand for IT-Brancheforeningen, Lars Monrad Gylling, som også er administererende direktør for KMD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere