Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

BEC knækkede softwarepriserne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.


Bankernes EDB Central (BEC) måtte igennem et halvt års drøje forhandlinger med deres leverandører for at stoppe de stærkt stigende softwarepriser, der var ude af takt med den forretningsmæssige udvikling i BEC.

Af Poul Hilbert
p.hilbert@computerworld.dk

Bankernes EDB Central (BEC) konstaterede for to år siden, at den var gal med it-omkostningerne. Det var softwarelicenserne på mainframe- og management-systemerne, som steg mere end forventet ifølge de flerårige kontrakter med it-leverandørerne.
Problemet for BEC - som for mange andre mainframeinstallationer - var, at betalingen på de flerårige softwarekontrakter var indrettet efter det antal MIPS (millioner instruktioner pr. sekund),
mainframen havde. Jo større datakraft i mainframen målt i MIPS, jo relativt billigere var softwarebetalingen til leverandørerne, blandt andre IBM, CA, SAS Institute og BMC.
Et ok-regnestykke, hvis forudsætningerne i de treårige kontrakter holdt, og BEC kunne udvide deres mainframe til flere MIPS og så kunne udnytte storkundefordelen med en lavere softwarebetaling. Men den forretningsmæssige virkelighed var, at der i 2003 ikke var brug for flere MIPS, men alligevel skulle BEC betale mere for softwaren end forventet ved kontraktens indgåelse.

Betale mere end forventet
- Det så vi allerede sidste år ved budgetlægningen af 2003. Og det har også vist sig, at vi har haft en forretningsmæssig udvikling. Omsætningen er gået frem og bliver i år på omkring 600 millioner kroner, men vi er ikke vokset på MIPS i mainframeinstallationen og skulle derfor betale mere end forventet i softwarelicenser, siger direktør Leo Svendsen, Bankernes EDB Central (BEC), som er ejet af 29 banker og leverer udvikling og drift af finanssystemer til deres egne og andre banker over hele landet.
For at løse problemet med softwarebetalingen tog BEC fat i it-virksomhederne. Vi erkendte naturligvis, at vi var bundet af de flerårige softwarekontrakter, men at forudsætningerne ikke var opfyldt. Der var to muligheder: Enten kunne leverandørerne fastholde os på kontrakterne, eller også kunne vi tale om det. Det resulterede i hårde drøftelser i mere end et halvt år.
- En leverandør holdt os fast på kontrakten, andre kontrakter blev genforhandlet, og en kontrakt kunne vi opsige, fortæller BEC-direktøren Leo Svendsen.
Han vil ikke oplyse navnene på leverandørerne, men vil dog godt sige, at det ikke kun drejede sig om IBM, men om en række it-leverandører.
- Vi er jo også kontraktligt forpligtet over for vore bankkunder om at levere serviceydelser. Men vi ville da aldrig afvise at genforhandle en kontrakt med vore kunder, hvis de forretningsmæssige forudsætninger viste sig ikke at holde. Det kunne være en eller anden serviceydelse, som vi havde aftalt at udvikle, levere og drifte for vore banker, men som deres kunder så ikke aftog i det forventede omfang. Så ville vi da være klar til at tale om det, siger Leo Svendsen.

Afvisende holdning
Han kan ikke skjule, at han er noget fortørnet over den kantede og afvisende holdning hos softwareleverandørerne.
Softwarekontrakten, som BEC sagde op i foråret, betyder ikke, at den pågældende leverandørs software ikke bruges mere. Softwareprodukterne købes nu ind efter leverandørens prisliste. Det er gået godt, og BEC har i modsætning til tidligere gennemført flere udbud.
Med 2003 er der nu gået to år, hvor BEC ikke har opgraderet deres mainframes. Til gengæld har bankcentralen klemt flere kræfter ud af mainframen ved at tune den med, hvordan kørslerne afvikles i forhold til hinanden på computere og databaser. Tuningen har uden at udvide mainframen resulteret i en fordobling af antallet af transaktioner - fra fem millioner til ti millioner transaktioner i døgnet.
- Det har givet os en besparelse på syv-ti millioner kroner. Sammen med opsigelse og genforhandling af softwarekontrakter har vi i alt sparet 15-20 millioner kroner. Det svarer til ti procent af vore samlede it-omkostninger i år, eksklusive lønninger og husleje, siger Leo Svendsen.
BEC har det samme problem som andre it-centraler med mainframeinstallationer. Omkostningerne til software vokser mere end den forretningsmæssige indtjening. Digitaliseringen generelt giver i dag en langt større belastning på mainframen, men det er ofte transaktioner, som BEC ikke direkte kan tage sig betalt for hos bankkunderne.
- Transaktioner fra de basale bankforretninger stiger. Hosting af bankernes hjemmesider og internetbanking fandtes ikke for tre år siden. Afvikling af systemer som Business Intelligence og Content Management er også blevet så dyre, at afvikling på andet end en mainframeløsning kan overvejes, siger Leo Svendsen.

Ude af trit med forretningsvilkår
Årsagen ligger i den MIPS-relaterede taksering af softwarelicenserne til it-leverandørerne. Omkostningerne er kommet ud af trit med de forretningsvilkår, som datacentralerne i dag arbejder med på deres mainframeinstallationer. Mange opgaver betyder flere MIPS i mainframen og dermed højere softwarebetaling, men de stigende omkostninger kan datacentralen ikke altid fakturere hjem hos bankkunderne.
Eller systemer som Business Intelligence og data warehousing, der kan spidsbelaste hosten og presse softwareomkostningerne op for hele mainframeinstallationen, selvom den øgede belastning skyldes en kortvarig belastning af et enkelt system.
- Derfor undersøger vi at flytte flere systemer væk fra hosten og lægge dem ud på servermiljøer. De er billigere og nemmere at implementere. Målet er at få den forretningsmæssige udvikling i BEC til at køre hånd i hånd med vore omkostninger til it og software. Vi så gerne en mere variabel omkostningsstruktur. Vi er i dialog med IBM om deres nye "on demand"-koncept med betaling efter forbrug. Men spørgsmålet er, om det er baseret på en forretningsmæssig prissætning. Er det koblet på MIPS-afregning, så løser det ikke problemet med, at kun meget større datacentraler end os forretningsmæssigt kan udnytte de relativt lavere softwarepriser, siger direktør Leo Svendsen, BEC.

Billedtekst:
Direktør Leo Svendsen, Bankernes EDB Central (BEC), kan ikke skjule, at han er noget fortørnet over den kantede og afvisende holdning hos softwareleverandørerne.
Foto: Torben Klint

Boks:
BEC
Bankernes EDB Central (BEC) har en mainframe med 3.000 MIPS (millioner instruktioner pr. sekund). BEC ejes af 29 banker med over 300 filialer, som står for to tredjedele af BEC-omsætningen på 580 millioner kroner med 556 medarbejdere og et resultat på 15 millioner kroner (2002). Resten er servicekunder som SEB, Nykredit Bank og Totalkredit.
BEC leverer et "full service"-koncept med udvikling, implementering, service og drift af kundernes finansielle it-forretninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere