Softwarepriser slår bunden ud af forretningen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.


SOFTWAREKONTRAKTER: Den europæiske IBM-brugerorganisation GSE tager problemet med de stærkt voksende softwarepriser op på et møde i Barcelona næste år.
Af Poul Hilbert
p.hilbert@computerworld.dk

Softwarekontrakter og de forskellige afregningsmetoder er et uhyre komplekst område. Skal der afregnes efter forbrug eller fastpris? Det kan afgøres for hvert enkelt produkt, som der kan være hundredvis af på en større virksomheds mainframecomputere.
- Men problemet er i virkeligheden meget enkelt. Hvis udgiften til software stiger mere, end indtjeningen kan bære, så hænger det ikke sammen forretningsmæssigt, siger Tom Lund.
Han er en mand med to kasketter. Han er underdirektør og chef i en af Danmarks store mainframeinstallationer, Pengeinstitutternes BetalingsSystemer (PBS). Samtidig er han netop blevet valgt som ny President med tiltrædelse pr. 1. januar 2004 for Guide Share Europa (GSE). Det er et job som topchef for verdens ældste og mest magtfulde brugerorganisation af IBM-kunder, som tæller Europas 1.300 største virksomheder. Problemet med de stigende softwarepriser skyldes ifølge Tom Lund flere ting:
- Der er selve udviklingen med den generelt voksende digitalisering i samfundet og erhvervslivet. Det giver mange transaktioner i en mainframe, som ikke altid dækkes ind forretningsmæssigt. Eksempelvis er der kravene til sikkerhed, digitaliseringen af billeder og grafik samt e-business med 100 procent oppetid og "altid på systemet" 24 timer i døgnet. Det vil vore kunder ikke betale ekstra for, det opfattes i dag som en selvfølgelig service, siger han.

Spidsbelastning i en kort periode
Så er der nye systemer som ERP, de forretningsmæssige systemer til økonomi, kunder (CRM), medarbejdere (HR) og leverandører (SCM). De giver også mange nye transaktioner på en mainframe. De betyder noget rationaliseringsmæssigt i virksomheden, men de giver ikke i udgangspunktet en forretningsmæssig indtjening. Men mainframes skal konfigureres til de ofte ujævne og af omfang tit uforudsigelige belastninger på transaktionsmængden. Det betyder øgede omkostninger til dyrere softwarelicenser til stadig mere datakraft, når eksempelvis en enkelt applikation blot giver spidsbelastning på mainframen i en kortere periode.
- Her vil mange mainframe-installationer stå i et problem, i takt med at deres nuværende fastprisaftaler løber ud, og der stadig er en kobling mellem mainframestørrelse og prissætning af software. IBM har lanceret deres "Capacity on demand"-princip - og det vil på længere sigt være en løsning. Her og nu står mange dog i en økonomisk klemme i overgangen fra fastprisaftaler til andre typer kontrakter - ofte med store stigninger i omkostninger til software til følge, siger Tom Lund.
Afregningen for software sker efter en S-kurve, hvor prisen forholdsmæssigt er højere, jo længere nede, man ligger på kurven, men hvor prisen højt oppe, hvor kurven flader ud, bliver relativt mindre målt i antal MIPS (millioner instruktioner pr. sekund) for transaktioner på mainframen. Selve prisstrukturen er således med til at presse virksomhederne til outsourcing.
- Det er vigtigt at dreje faste omkostninger over til variable, men det hænger selvfølgelig ikke sammen forretningsmæssigt, hvis væksten ikke giver en øget indtjening. Det behøver jo ikke være tilfældet, hvis mainframen og dermed softwareudgifterne vokser til IBM og andre, fordi virksomheden får større mainframes, og det eksempelvis blot skyldes flere sikkerhedstransaktioner, siger Tom Lund.

Færre mainframes
Presset på større volumen (MIPS) og stigningen i softwarepriserne får antallet af mainframe-installationer til konstant at falde i Danmark hvert år. Det sker blandt andet med outsourcing, og der er i dag cirka 40 danske virksomheder tilbage med selvstændige mainframes.
- For os er det af betydning forretningsmæssigt at kunne bevare vor handlefrihed som datacenter - men ikke for enhver pris, siger underdirektør Tom Lund, PBS.
Tom Lund vil som ny President for IBM-brugernes organisation (GSE) tage problemet om softwarepriserne op til næste år. Han har sat prissætningen af software på organisationens dagsorden som en vigtig og påtrængende sag. Det drejer sig om at skabe bedre økonomi for datacentrene i Europas 1.300 største virksomheder. Derfor forventes GSE på et møde i Barcelona den 1. og 2. marts 2004 at lægge pres på IBM og de andre softwareleverandører for at løse problemerne.
- Jeg regner med, at vi i dialog kan
få softwareomkostningerne styret på plads, siger Tom Lund på sin sædvanlige diplomatiske facon - typisk for manden, som allerede ved valget i august til GSE-President gjorde softwareprissætningen til en mærkesag.
Det må ellers kaldes noget af en opgave at få rokket rundt og sænket softwarepriserne fra IBM, verdens største it-koncern. IBM har ikke bare en kolossal økonomisk råstyrke. Det er også blevet et endnu større forretningsmæssigt it-monopol med købet af PWC-konsulenterne. IBM Global Services er sultne og går efter at levere varen, når erhvervsvirksomheder kalder for at få it-løsninger udviklet, installeret og driftet "ud af huset" som en serviceydelse på en variabel udgiftspost i regnskabet.

Boks:
GSE
Guide Share Europe (GSE) er en nonprofit- og IBM-uafhængig brugerorganisation, som med 35 år på bagen repræsenterer blandt andet Europas 1.300 største virksomheder, der anvender it baseret på IBM-arkitektur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere