Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. november 2003.
Inden nytår er de 1.300 medarbejdere i Scandinavian Airlines it-selskab, SAS IT Group (SIG) solgt fra til nye ejere. Det besluttede SAS-bestyrelsen tirsdag.
- Vi forhandler med tre budgivere, og en handel skal være underskrevet inden nytår, sagde SAS-koncernchef Jørgen Lindegaard.
Medarbejderne havde frem til bestyrelsesmødet en teoretisk chance for, at SAS alligevel ville beholde sin it-afdeling, som kører økonomisk godt og med overskud. Men beslutningen er taget; SIG sælges for at tjene et større trecifret millionbeløb hjem til den økonomisk skrantende SAS-moder.
Omstillingen fra faste til variable omkostninger er en generel tendens i erhvervslivet. SAS følger i hælene på andre it-outsourcende flyselskaber som British Airways, Finnair, Japan Airlines, KLM og Delta.
SAS' koncerndirektør og bestyrelsesformand for Scandinavian IT Group, John Dueholm sagde for tre uger siden til Computerworld, at køberen ville blive valgt og navnet offentliggjort på bestyrelsesmødet forleden, den 11. november. Men der er stadig tre tilbudsgivere i opløbet. Forklaringen kan være, at den nye ejer i realiteten er udpeget, men at der er tale om en ejerstruktur med en hovedansvarlig samt underleverandører. Det kunne være IBM sammen med Mærsk Data og Tata. Den indiske Tata, som dermed officielt kommer ind i varmen.
TDC endelig på IP
Det holdt hårdt. Tele Danmark (TDC) har af letforståelige grunde haft svært ved at tage ordet internet-telefoni (IP) i sin mund. For et telefonselskab er det som at skyde sig selv i foden, hvis man lægger sine kunder over på IP-telefoner fra fastnettelefoner. Fra godt betalte trafikminutter til gratis IP-telefoni, det gør ondt.
Men man kan som bekendt lukke øjnene så længe, at kunderne er løbet, når man åbner dem igen. Det må endelig være gået op for TDC-chefen Henning Dyremose, som tilsyneladende har taget et fast greb i sin direktør for den omsætningsfaldende TDC Totalløsninger, Lars Torpe Christoffersen. Han citeres i TDC's interne medarbejderblad for, at TDC i de kommende år målrettet vil satse på telefoni over internettet. Et praj med en vognstang til medarbejderne om, at nu hopper TDC officielt og i fuldt dagslys på vognen med IP-telefoni. Gør vi det ikke, så vil andre bare gøre det!
Hvis det går som dengang TDC endelig besluttede at satse på ADSL, så sidder TDC på det meste af IP-markedet om et par år. TDC er ifølge Cisco allerede oppe i høj fart med IP-installationer til mange store virksomheder.