Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 6. november 2003.
Nyheden om, at amerikaneren Peter Agre fik årets nobelpris i kemi, faldt kort før, direktør i Action Pharma Søren Nielsen skal lukke en venturekontrakt. De to forskere har arbejdet tæt sammen siden 1991.
Da de to amerikanere Peter Agre og Roderick MacKinnon i oktober modtog Nobelprisen i kemi, dryppede det på Århus-professor Søren Nielsen.
Han er leder af grundforskningscentret Vand- og Saltcentret og iværksætter og direktør i biotekvirksomheden Action Pharma. To projekter, der udspringer af Søren Nielsens møde med Peter Agre i 1991, da amerikaneren havde fået publiceret to artikler om opdagelsen af vandkanaler i cellemembraner. De to artikler danner grundlaget for Nobelprisen.
"Det har haft stor betydning for os, at han har fået prisen, og det er en blåstempling af hele vores forskningsområde, som vi har været med til at opbygge. Peter Agre er tilknyttet som den tætteste partner igennem de seneste ti år i Vand- og Saltcentret. Men det smitter også af på Action Pharma, der er baseret på forskning inden for samme område," siger Søren Nielsen.
Middel mod blodpropper
Action Pharma har som følge af Peter Agres opdagelser, der har givet ny viden om, hvilken rolle vandkanalerne spiller i forbindelse med forskellige sygdomme, udviklet et middel mod blodpropper.
Han oplyser, at Nobelprisen er timet helt perfekt, idet Action Pharma netop er i slutfasen i forhandlingerne om venturemidler.
"Vi lukker en kontrakt med et ventureselskab i næste uge, og det drejer sig om ti mio. kr. Nobelprisen er meget godt timet. Forskning er så afgørende for biotekselskaber, så en blåstempling af forskningniveauet er meget afgørende. Vi fejrede nyheden med champagne på dagen og sluttede som det sidste indslag i tv-avisen lige efter Mary og Frederiks forlovelse. Jeg tror ikke, vi kunne have fået en bedre eksponering. Der var vi heldige," siger Søren Nielsen.