Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 6. november 2003.
Zoran Gojkovic, der pryder forsiden af denne avis, er desværre et særtilfælde. Det særlige ved ham er, at han har fået lov til at følge sit talent gennem uddannelse og siden som iværksætter og direktør i eget firma. Og det på trods af, at han er udlænding og flygtning i et land, der ikke viser stor interesse for at udnytte den nye og nødvendige talentmasse, der er kommet hertil enten som flygtninge eller som del af en stigende global migration. I Zoran Gojkovics asylcenter sad syv personer med naturvidenskabelige uddannelser. De blev headhuntet til USA, der på trods af landets enorme befolkningstal godt kunne bruge en håndfuld talenter til. Det kunne Danmark åbenbart ikke. Vores held var, at Zoran Gojkovic endnu ikke var færdiguddannet og derfor måtte blive tilbage i sit center.
Min frisør er flygtning fra Iran, hvorfra hun har en uddannelse inden for international jura. I Danmark fik hun efter års ventetid i asylcentre besked på at tilmelde sig HF eller et studenterkursus, hvis hun ville på universitetet. Nu klipper hun hår.
Min ven spillede i et lille orkester, hvor keyboardspilleren også var iraner med hang til golfsko og Elvis-hår. På syv år lærte han dansk og gennemførte en medicinsk uddannelse. Sidste år flyttede han med en sygeplejerske fra sin arbejdsplads på Hillerød Sygehus til USA. Til min ven havde han givet udtryk for, at han som udlænding blev forskelsbehandlet på arbejdspladsen. Hans indtryk var, at hans muligheder var større i USA. Ikke kun de indtjeningsmæssige, men også hvad angår respekt.
På hver deres måde repræsenterer disse tre tilfældige eksempler en trussel mod Danmarks konkurrenceevne, der bør fylde mindst lige så meget i debatten som både højt skattetryk og fraværende euro. I stedet for at udnytte de åbenlyse muligheder, der findes blandt de stærkeste i den tilrejsende menneskemasse, eksporterer vi dem frit og kvit til USA. Det giver os umiddelbart to problemer. For det første mister vi de nødvendige forbilleder for unge med indvandrerbaggrund. For det andet styrker vi USA's konkurrencedygtighed, mens vi tilsvarende svækker vores egen.
Den amerikanske økonom Richard Florida taler om de tre T'er, der er kendetegnende for moderne økonomiske succeshistorier, nemlig Teknologi, Talent og Tolerance. De tre T'er bider hinanden i halen. Uden tolerance mister vi talenterne, da vi i Vesten ikke er i stand til at føde tilstrækkeligt af dem selv. Og uden talenterne, ingen ny teknologi.
Det er dårligt lederskab, at vi i Danmark ikke er i stand til at udnytte de talentfulde udlændinge. Vores handlingslammelse, der også omfatter manglende accept af uddannelser fra andre end vores egne universiteter, bidrager til, at det danske image er under forværring, og vi bliver dermed stadig dårligere til at tiltrække stærke ressourcer fra verden omkring os. Det i sig selv er simpelthen talentløst.