Grafik-overclocking gjort til en leg

Tving mere ydelse ud af din computer uden at betale en rød øre for det. Tanken lyder fristende, og Zotac har gjort det til en leg med en kompakt ekstern boks. Men prisen er høj.

Grafik-overclocking gjort til en leg

For bare få år siden var det kun den mest entusiastiske brugerskare, der overclockede grafikkortet.

Overclocking er normalt en dristig disciplin, der betyder - sagt på godt dansk - at brugeren presser frekvenserne på de skrøbelige chips ud over niveauerne, kredsløbene oprindeligt var fremstillet til fra producentens side.

Når det er computerens grafikkort, der får et rask skud adrenalin, betyder det, at 3D-spil bliver afviklet hurtigere.

Flere billeder per sekund, populært kaldet fps, giver en mere flydende og indlevende spiloplevelse, og hvis du er dygtig, kan du nakke din modstander, inden han får krammet på dig.

Med Zotacs Nitro-enhed er det endda blevet nemt at skrue op for frekvenserne i kampens hede.

Nitro er i princippet en orange-farvet boks, du kobler til computerens USB-tilslutning.

Når du har installeret den medfølgende FireStorm-software, lyser VFD-skærmen (Vacuum Flourescent Display) lystigt op, og du har nu fri adgang til at skrue op på de relevante parametre på dit Zotac-grafikkort ved hjælp af plus- og minustasterne på enhedens front.

Officielt kun til Zotac-kort

Ja, overskriften er rigtig. Enheden er produceret af Zotac og virker officielt kun med Zotacs egne grafikkort.

Vi fandt dog hurtigt ud af, at enheden også kan overclocke Nvidia-baserede kort fra andre producenter. Det kræver dog, at du holder Shift-tasten nede, inden du kører FireStorm-softwaren.

Vi prøvede den såkaldte overclocking controller sammen med testvinderen fra vores stortest af 12 grafikkort, Zotac GeForce GTX 280.

Det var muligt at justere frekvenserne på blandt andet den grafiske processor og hukommelsen i op- og nedadgående retning.

Dertil havde vi fri adgang til at skrue op og ned for blæserens rotationshastighed, så den enten kunne være musestille eller larme på et helt uacceptabelt niveau.

Det var tydeligt, at vi kunne klemme en væsentligt højere ydelse ud af det i forvejen kraftige kort uden at betale en øre for den.

Zotac Nitro skuffer

Det fikse ved den eksterne boks er, at du kan overclocke, selvom du sidder midt i et testprogram eller dit yndlingsspil.

Normalt ville du være tvunget til at ændre på frekvenserne ved hjælp af en applikation inde fra Windows, men med Zotac Nitro har du andre frihedsgrader.

Problemet for Zotac Nitro er dog, at produktets målgruppe er meget begrænset. Det er sandt, at det nu er blevet nemmere for knap så erfarne brugere at overclocke grafikkortet, men enheden kan ikke særligt meget, som du ikke selv kan gøre ved at flytte på et par skydere enten direkte i FireStorm-softwaren - eller i et andet tredjepartsprogram.

Paradoksalt nok vil det efter vores mening særligt være meget erfarne overclockere eller benchmarkere, der kan lade sig friste af enheden, fordi den giver mulighed for at lave såkaldt on-the-fly overclocking - altså at ændre frekvenser og blæserhastighed selv mens 2D eller 3D vælter hen over skærmen.

Men for netop denne målgruppe - og for andre potentielle kunder generelt - er prisen alt for høj til, at Zotac Nitro på noget tidspunkt bliver et attraktivt stykke legetøj.

Softwareproblemer

Vi oplevede ligeledes to centrale problemer under testperioden, som dog sandsynligvis er blevet rettet med den nyeste version af FireStorm. For det første lod enheden os ikke gemme og loade de profiler, vi havde oprettet, og for det andet nægtede softwaren at starte op, da vi opgraderede til en nyere driver fra Nvidia.

Zotac forsikrer os om, at problemet er blevet løst, men vi har desværre ikke mulighed for at efterprøve påstanden.

En skuffelse

Der er ingen tvivl om, at Zotac Nitro tjener sit formål, men som et egentligt standalone produkt kommer det aldrig helt til sin ret. Enheden ville derimod have været et fint supplement, hvis det blev inkluderet som tilbehør til et givent Zotac-kort. Det tæller samtidig ned i vores vurdering, at Nitro for øjeblikket kun findes på hylderne hos meget få danske forhandlere.

På plussiden fortjener det dog at blive nævnt, at du trods overclocking beholder garantien på fem år, som Zotac normalt yder på sine grafikkort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere