Behagelig pegeplade

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. oktober 2003.


Der findes alternativer til mus og trackballs. Digitizer ved at nå ned i et prisleje, som de fleste kan være med. Vi har peget os frem og kan lide ideen.

Peg og klik
I dette efterår kigger vi nærmere på tastaturer og pegeredskaber. Det skyldes læserreaktionerne, der viser at emnet er populært. Dertil er der nye fabrikanter på markedet, som Creative Labs, der ellers mest har beskæftiget sig med av-udstyr. Og de etablerede fabrikanter som Microsoft og Logitech har begge spændende nyheder på vej.
Denne gang har vi kigget på en digitizer fra Wacom, der på det seneste har satset på at fabrikere billige modeller.
Normalt er A4 digitizerere en bekostelig affære, men det er lykkedes Wacom at få priserne for de allerbilligste ned ved at reducere størrelsen og simplificere teknologien. Wacoms induktionsteknologi, hvor en pen aktiverer en spændingsfelt fra et strømførende netværk i en flade, ligger til grund for Microsofts tablet-pc'ers digitizerteknologi. Og Wacom vil så følge i slipstrømmen af tabletpc-populariteten og markedsførere billige digitizer. Også Sandberg er med på den bølge, der dog ikke er blevet til mere end et forsigtigt skvulp.
Vi har testet Wacoms Graphire3 XL. Det er en digitizer i størrelse A5, hvor der også medfølger en trådløs mus. Da enheden fungerer ved induktion er der ingen batterier. Den nødvendige strøm tages fra USB-porten. Enheden kommer også i en mindre A6-udgave uden mus, der er 800 kroner billigere. Begge enheder har en opløsning på 2000 dpi og har 512 følsomhedsniveauer. Pennen har en viskelæder-funktion og en knap, der kan vippe to veje. Wacoms driversoftware, slår Windows XP's indbyggede digitizer-funktioner til og overfører musefunktionerne til pennens vippeknap.

Kræver tilvænning
Det kræver nogen tilvænning at gå fra en mus med hjul til digitizeren, og man slipper ikke for at arbejde med diverse indstillinger i softwaren. Her kan man blandt meget andet justere pennens følsomhed, hastighed - og om enheden skal fungere i "pen-mode" eller "mouse-mode". I pen-mode kan man ikke bruge den sædvanlige rul-løft-rul-musebevægelse, da øverste venstre hjørne på skærm og digitizer-plade er 100 procent samhørende. Det kræver tilvænning og større armbevægelser, men går til gengæld lynende hurtigt. Det betyder, at applikationer som Photoshop, der har et mylder af løse knappaneler er en ren fornøjelse at bruge med Wacoms enhed.
Det er lidt anderledes med applikationer som Word, der i standardopsætning har alle funktioner øverst eller nederst. Her vinder musen.
Dog kan det hjælpe at skifte til mouse-mode, hvor pennen opfører sig mere lig en mus. Man giver en smule køb på den direkte samhøringhed mellem pen og skærm. Til gengæld kan man bruge rul-løft-rul.
Vi prøvede at spille kampspillet Battlefield 1942 med en digitizer. Det svarer til at spise ærter med en murske. Muligt i teorien, men rasende upraktisk.
Bekendtskabet med Wacoms digitizer var positivt. Endda overvældende positivt, når det drejer sig om tegne- og designapplikationer. Ved almindelige kontorapplikationer er det lidt mere op til den enkelte og vedkommendes eventuelle museskade, om det er en god idÈ at skifte til en digitizer. For det er en helt anderledes måde at arbejde på. Musen til den store model er i øvrigt OK, men ikke så god som de bedste fra Logitech og Microsoft.

Billedtekst:
Wacoms digitizer er et overvældende positivt bekendtskab, når det drejer sig om tegne- og designapplikationer.

Boks:
Wacom Graphire3 XL
Pris: 1.889 kroner inkl. moms

Flere oplysninger: Gandalf Data A/S Telefon 70 233 533
og Supply Services A/S
Telefon 70 210 101




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere