Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.
Konkurrenter fra hvert deres hjørne af venturebranchen har
smidt boksehandskerne for sammen at promovere de danske
it-selskaber, som det ellers er så svært at skabe interesse for.
Det er ikke hver dag, de er i stue sammen, de danske ventureselskaber. Men udsigten til øget opmærksomhed om de it-selskaber, ventureselskaberne for længst har investeret i, har fået den samlede danske venturebranche til at bakke op om Tech Tour.
- I det daglige arbejder vi ikke så meget sammen, men det har været et meget interessant og spændende samarbejde, siger Carsten Blom-Hanssen, der står i spidsen for den danske Tech Tour, der er den 11. af slagsen i Europa.
Den danske venturebranche har samlet set svært ved at komme af med de selskaber, der er investeret i. De seneste to år har været præget af meget få frasalg, mange konkurser og endnu flere udsigtsløse opfølgningsinvesteringer.
Ry for at være inaktiv
Det har givet branchen et ry af at være inaktiv, hvilket er meget naturligt, når der er fokus på at sikre eksisterende investeringers overlevelse og ikke på at finde nye mulige succesvirksomheder med kapitalmangel.
- Når venturebranchen nu går sammen på den måde for at sætte spot på de gode danske virksomheder, er det også i erkendelse af, at der skal arbejde til. I en tid, hvor nyinvesteringerne ikke kommer i samme tempo som tidligere, er det vigtigt at vise branchen, at vi arbejder på andre fronter, lyder vurderingen fra Carsten Blom-Hanssen.
De danske venturefolk har fået lov til at anbefale selskaber, de selv har investeret i. Men selskabet er herefter blevet screenet af en uafhængig venturekapitalist og efterfølgende reviewet af endnu en for at undgå sammenfaldende interesser.
Risikoen for, at man går lidt på kompromis i udvælgelsen af selskaber - noget for noget - betegner Carsten Blom-Hanssen som ubetydelig.
- Der har været meget få slagsmål. Det kan ikke undgås, at nogle forsøger at fremhæve et enkelt selskab, mens andre taler imod det. Men selskaberne bliver vurderet på en lang række parametre, hvoraf de selv oplyser nogle. Resten er noget, reviewerne og screenerne indhenter, og der er ikke sluppet selskaber igennem, som ikke er berettiget til en plads ved bordet, siger han.
Bokse:
Fra nær og fjern
Der blev knyttet mange kontakter under den danske udgave af Tech Tour i august.
De kom gennem nåleøjet
Ud af over 125 ansøgere kom følgende selskaber gennem nåleøjet og fik foretræde for de delegerede på den danske Tech Tour, der talte omkring 60 topfolk fra internationale venture- og teknologiselskaber.
- Audioasics
- Neurodan
- On-Air
- Nanion
- RTX
- Enigma
- Cryptomatic
- Microsound
- Enologic
- Asetek
- 3Shape
- Noliac
- Capres
- Nextlink
- Danware
- Zensys
- Premitech
- Unispeed
- Hymite
- MM Photons
- T-Pack
- Sycs
- Kapow
- Cryptico
De stod for udvælgelsen
Følgende venturefolk har siddet ved samme bord og vendt tomlen op- eller nedad for de danske ansøgere.
- Arve Johan Andresen - Northzone Ventures
- Carsten Blom-Hanssen - Teknologisk Innovation
- Claus Christensen - Business Angel
- Steen Ernland - Novi Capital
- Peter Gullander - Intel Capital
- Kent Hansen - Danish Venture Management
- Claus Højbjerg Andersen - Danske Venture Partners
- Jakob Holst - TDC Innovation
- Søren Hovgaard - Vækstfonden
- Henrik Hvidtfeldt - Hvista
- Karl Lægaard - Dansk Erhvervsinvestering
- Sven Lingjaerde - European Tech Tour Association
- Steen Lohse - Vertex Management
- Niels Henrik Mikkelsen - PricewaterhouseCoopers
- Thomas Riis - 3i Nordic
- Kjartan Rist - Korrall Venture Partners
- Jesper Scharling Sørensen - BankInvest IT Venture
- Thomas Svenningsen - Dansk Kapital Anlæg
- Tommy Valther Hansen - Capman
- Torben Vilsgard - Incuba
- Frederik Willerup - Internet Ventures Scandinavia