TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Prøvekørt: Sådan virker Photoshop CS4

Vi har den seneste tid snuset rundt i det omfattede Photoshop CS4. Men hvad er nyt og godt i programmet? Få svaret her og se screenshots af de nye funktioner.

Prøvekørt: Sådan virker Photoshop CS4

De seneste par måneder har vi ladet cursoren suse rundt i Adobes seneste bud på Photoshop, CS4. Det er den professionelle version, som mange fotografer sværger til, og det er ikke uden grund.

Programmet byder nemlig på et arsenal af værktøj til billedbehandling, der sparker dine fotos op i Superligaen.

Med den nye Photoshop CS4 har Adobe rodet lidt rundt i brugergrænsefladen og tilføjet ekstra lir samt smarte finter. Hvis du tidligere har prøvet Photoshop, vil den nye version ikke virke skræmmende anderledes.

Her er naturligvis de traditionelle værktøjslinjer og muligheden for at lave avancerede billedmanipulationer med lag og masker, som programmet er kendt for. Men der er også kommet forbedringer, der gør arbejdsgangen hurtigere og lettere.

En af de nye, smarte fiduser i programmet er Content Aware Scale. Det betyder, at du kan trække i et foto for at forlænge og formindske det, uden det bliver skævvredet. I den her video kan du se magien for fuld styrke.

Men Photoshop har også fået en række andre funktioner, og dem ser vi nærmere på over de næste sider.

Få liv i grafikken

Photoshop CS4 udnytter, at mange computere, der bruges til grafisk arbejde, er udstyret med solide grafikkort. Der suges ganske enkelt på GPU'en (graphics processing unit) til udvalgte opgaver, eksempelvis hvis du roterer kanvasset eller zoomer ind. Det giver flotte, glidende effekter.

Du kan dog også køre programmet, selv om du ikke sidder inde med et højpotent grafikkort - så må du bare undvære de blærede, visuelle effekter, der især er smarte, hvis du roder med Photoshops 3D-funtion. Den er praktisk, hvis du skal overføre et billede eller grafik til et 3D-objekt som en flaske eller en dåse.

Trylleri med fokuspunkter

En anden af nyskabelserne er Extended depth of field. Det lyder lidt kryptisk, og det er det faktisk også. Det gør dig i stand til at tage en masse billeder af samme objekt, eksempelvis en filmrulle (se billede til højre), men med forskellige kameraindstillinger.

Med Photoshop kan du nu stakke billederne oven på hinanden, og programmet justerer automatisk placering, eksponering og farver for de enkelte billeder, for derefter at lægge det sammen til et foto.

Extended depth of field er især praktisk, hvis du har taget ekstreme nærbilleder eller har brugt en lav blændeåbning som 2.8, hvor dybdeskarpheden gør en stor del af billedet sløret.

Ved at lægge de mange forskellige fotos - med varierende fokuspunkter - sammen får du pludselig et billede, der er meget klart fokuseret, og som har fået forøget sin dybdeskarphed. Det vil i eksemplet med filmrulle betyde, at du har klart fokus på hele objektet og stadig har bag- og forgrund en smule sløret. I denne her video kan du se et eksempel på, hvordan du gør.

Spørgsmålet er, hvor ofte man egentlig har brug for denne funktion? Men den vil nok især glæde fotografer, der tager produktbilleder, da de nu har et nyt værktøj at arbejde med. Du skal ikke regne med at kunne bruge håndholdte skud ude i marken til noget. Vi prøvede et par gange, og resultatet var nedslående. Det er lidt det samme med HDR-billeder (læs meget mere om teknikken her). Her gælder det også om at have flere forskellige billeder taget fra samme position med stativ. For hvis billederne er taget fra forskellige vinkler, kan det ikke sammensættes til noget brugbart. Det samme er tilfældet med Extended depth of field: brug stativ og samme indstilling med forskellige fokuspunkter.

Magiske masker

Et af grundelementerne i Photoshop er masker, altså at kunne markere et område og arbejde isoleret med det. I Photoshop CS4 er det nu gjort endnu nemmere, da der er tilføjet et decideret vindue til masker.

Det er som default placeret lige oven over ens lag (se billedet til højre).

Med vinduet er det lettere at holde styr på maskerne og redigere i dem. Samtidig har du muligheden for at klikke på Mask Edge og gå i gang med fintune din maske. Der er flere muligheder for at få det visualiseret på skærmen, eksempelvis med forskellige farver.

Det nye vindue har gjort det lidt nemmere og mere brugervenligt at isolere områder i et billede og arbejde videre med det. Det vil for nybegyndere virke som en stor håndsrækning, mens den garvede Photoshop-haj vil spare et par klik og kunne optimere sin arbejdsproces.

Spark liv i dine lag

En anden nyskabelse ligger som et faneblad i samme vindue og hedder Adjustments. Det er med Photoshop CS4 nemlig muligt at lave et decideret Adjustment-lag (se billede til højre), som du kan justere lige oven over menuen for lag.

Du har mulighed for at vælge mellem at skrue på kontrast, farvemætning, eksponering, levels med mere på et bestemt lag. Effekten kan også overføres til samtlige åbne lag, hvis det er det, man vil.

Med vinduet giver det hurtig adgang til simple justeringer, og man kan undre sig over, at funktionen ikke har været der før.

Småjusteringer med stor effekt

CS4 har også fået en ny panoramafunktion, der gør det lettere at strikke en masse fotos sammen. Funktionen er set i forbrugerversionen af Photoshop (Elements), og den er endda også mulig med et gratis program som AutoStich.

Derfor har CS4 også fået lidt ekstra lir for at skille sig ud. Den giver mulighed for 360 graders panoramabilleder, og samtidig kan funktionen automatisk opfange og rette op på skævvridninger i billedet, eksempelvis skabt af et fiskeøje-objektiv.

Som en ekstra bonus fikser CS4 også problemer med vignettering, når du skal skabe et panorama eller på anden måde samle en masse billeder til et. Det kræver dog en god portion computermuskler, når programmet automatisk behandler og sammensætter billeder.

Hvis du ikke sidder foran en forholdsvis ny computer med masser af ram, kan du godt gå ud og sætte kaffe over, når du har markeret billeder til et panorama.

Forbedringer til værktøjskassen

Der er også kommet et par småjusteringer til Photoshops værktøjskasse, og der er især en funktion, vi her på redaktionen er glade for er blevet opgraderet: kloningsværktøjet. Nu får du et lille preview-område, som du kan flytte rundt med, og dermed kan du gøre arbejdet med at retouchere ting væk i dit billede meget mere præcist og hurtigt. Preview-området er også tilføjet Healing Brush, der gør det nemmere at retouchere eksempelvis bumser og ar væk fra fætter John på familiefotoet fra juleaften.

Adobe har også justeret Camera Raw, der bruges til at få dine rå og tunge fotos ind i Photoshop. Her har du mulighed for at justere dem uden tab af billeddata. Med den nye udgave kan du med Adjustment Brush markere et område og ændre kontrast, eksponering og farvemætning. Funktionen er "lånt" af Photoshop Lightroom 2, og den fungerer rigtig godt. Den er nem at gå til og kan forbedre et udsnit af et billede markant.

Det er et virkeligt værdifuldt værktøj, hvis du vil give dine raw-filer den ypperste behandling, der ikke virker destruktiv på dit billede. Det er helt klart en af de forbedringer, der har gjort det mere attraktivt at rode med indstillingerne i Camera Raw.

Er det pengene værd?

Photoshop CS4 byder på så mange muligheder og funktioner, at det vil tage næsten en menneskealder at lære dem alle at kende. Alligevel er programmet en lækkerbisken, hvis du vil behandle dine fotos med de stærkeste former for værktøj.

Desværre er der lige det med prisen. Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at Photoshop er dyrt. Rigtigt dyrt. Du skal smide 7.200 kroner for den almindelige version, mens en extended version - der især bruges til 3D-manipulation - koster 11.650 kroner.

Så spørg lige dig selv: Hvad er dine behov? Hvis du er professionel eller ultra seriøs amatørfotograf er Photoshop den sikre vej frem, men for almindelige dødelige vil de fleste gængse fotomanipulationer og billedbehandlinger kunne klares med den billige forbrugerversion Adobe Photoshop Elements 7 eller endda med Gimp, der er et gratis billedhandlingsprogram.

Hvis du ligger økonomisk underdrejet takket være finanskrisen og kan undvære de allernyeste funktioner, er de tidligere udgaver Photoshop som CS2 og CS3 fortsat ganske udmærkede til de fleste billedbehandlingsopgaver. De kan dog have problemer med at understøtte raw-filer fra nyere spejlreflekskameraer, hvilket er en skam.

Og inden du svinger dankortet og kaster tusindvis af kroner efter Photoshop CS4 så husk på, at programmet ikke automatisk gør dine billeder bedre. Det kræver nemlig træning, træning og træning at mestre Photoshop.

Video af Photoshop CS4

Vi var med ved lanceringen af Adobe Photoshop CS i efteråret 2008. Det kom der en video ud af, og du kan se Photoshop "live" i dette indslag:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering