Aktieoptioner på vej frem

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Tre års økonomisk nedtur har gjort aktieoptioner værdiløse. Nu vender det måske, hvis it-virksomhederne igen oplever vækst. Det er dog stadig et spil i lotteriet.

Nedgangstider med lukninger, fyringer, besparelser og faldende aktiekurser er som vintervejr for aktieoptionsordninger. Uden kursstigninger er optionerne værdiløse for de ansatte.
Men i årets IT-Vækstbarometer fra Deloitte & Touche er der for første gang i tre år et lille tegn på opklaring i vejret. Faldet i it-virksomhedernes antal aktieoptionsordninger er aftaget, og antallet af virksomheder med optionsordninger er stort set det samme som sidste år. Virksomhederne er tilsyneladende stoppet med at ophæve og fjerne optionsordningerne. Det kan være et første tegn på, at it-topcheferne efter godt tre års nedtur endelig føler, at de har en realistisk chance for at vende udviklingen for deres virksomhed.
Tallene i Deloitte & Touche-undersøgelsen viser, at 37 procent af virksomhederne i den danske it-branche i år har en aktieoptionsordning, mens tallet sidste år var 38 procent. Det kunne være et signal om, at virksomhederne nu holder fast i ordningerne. Fra 2001 til 2002 faldt antallet af virksomheder med optionsordninger nemlig fra 48 til 38 procent.
Flere optionsordninger på vej
Hver sjette (16 procent) virksomhed uden optionsordning siger i IT-Vækstbarometer 2003, at de vil indføre optionsordninger inden for de næste to år. Holder den forventning, vil den danske it-branche igen komme i nærheden af 2001-niveauet, hvor halvdelen af virksomhederne var udstyret med aktieoptionsordninger.
Men det er ikke nok at have en aktieoptionsordning. Der skal vækst, fremgang og kursstigninger til, før optionerne bliver noget værd. Går det, som it-topcheferne forventer i Deloitte & Touche-undersøgelsen, bliver optioner igen penge værd. Opsvinget er efter deres forventninger rykket nærmere efter godt tre års bastant nedtur. Det ville gøre timingen perfekt med aktivering af optionsordninger nu. De ville være brændstof på de ansattes motivation for at give den en ekstra skalle.
Netop antallet af medarbejderne er den omkostning, som virksomhederne har drejet mest på håndtaget for at reducere. Mens kun tre procent af virksomhederne har sparet på medarbejderpleje og uddannelse.

boks:
Værdiløse optioner
En aktieoption er retten til at købe aktier til en forud fastsat kurs på et bestemt tidspunkt i fremtiden. Hvis aktiernes værdi stiger, fordi det går godt, er optionen en økonomisk gevinst. Men holder kursen sig uændret, eller falder den under det aftalte niveau, er optionen værdiløs for medarbejderen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere