Regeringen sælger skindet for anden gang

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. august 2003.


De bebudede 75 millioner kroner til it i folkeskolen forsvandt sidste år fra finansloven. Nu afsættes de samme penge igen. Ifølge en artikel i Jyllands Posten i går, torsdag, vil regeringen atter i år melde ud, at it i folkeskolen er et højt prioriteret indsatsområde på finansloven.
Ifølge Jyllands Postens oplysninger "vil der blive afsat 400-500 millioner kroner til en samlet indsats til computerindkøb og efteruddannelse af lærerne i folkeskolen."
Regeringen har formentlig bevidst ladet historien sive til et enkelt medie for at undgå ubehagelige spørgsmål om, hvad der blev af de afsatte penge sidste år, når finansministeren på tirsdag offentliggør finanslovsforslaget for 2004.
Sagen er nemlig, at de bebudede 75 millioner kroner til it i folkeskolen forsvandt fra finansloven for 2003, da der blev indgået forlig.
De 75 millioner var 2003-andelen af de 495 milloner kroner, der på sidste års finanslovsforslag var afsat over en årrække til "at øge integrationen af it i folkeskolen". Det vil sige til computere og uddannelse af lærerne.
Det er præcis det samme beløb, som regeringen nu lader vide, at der skal afsættes - til præcis det samme område - over de næste fire år.

Bærbare barberes væk Oven i købet er der tale om en forringelse af it-situationen i folkeskolen i forhold til regeringsgrundlaget, hvori det hedder, at eleverne fra 7. klasse og opefter skal udstyres med hver en bærbar computer.
Disse planer skulle nu være droppet til fordel for planer om at give eleverne fri adgang til computere i klasselokalerne. Eventuelt i form af en model, hvor staten giver kommunerne et tilskud til køb af computere, der vokser i takt med kommunens eget budget til hardware og software til skolerne.
Det er usikkert, om de 400-500 millioner kroner over fire år, hvoraf en ukendt del skal bruges til uddannelse af lærerne, så er nok til at holde den eksisterende maskinpark inklusive ny software nogenlunde up to date.
Det er også et åbent spørgsmål, om der bliver penge til overs til indkøb af flere computere, så der vil blive tale om forbedringer i antallet af computere pr. elev og dermed mere "fri" adgang.
Undervisningsministeriet begyndte sidste efterår den mest omfattende kortlægning af it-forholdene i folkeskolen nogensinde. Undersøgelsen viser, at der var 9,8 elever pr. computer i 2002. I 1999 var tallet 10,8 elever pr. computer. De øvrige resultater af undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort.

De bebudede 75 millioner kroner til it i folkeskolen forsvandt fra finansloven for 2003, da der blev indgået forlig.
Arkivfoto:
Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere