Nye krav til offentlig ledelse

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. august 2003.


Adskil ledelse og sagsbehandling i den offentlige sektor, anbefaler professor. Digitalisering, rationalisering og knaphed på arbejdskraft stiller større krav til markant lederskab, effektiv management og uddannelse af medarbejderne.

DIGITAL FORVALTNING
Teknologiens indtog i den offentlige forvaltning betyder paradoksalt nok, at der stilles større krav til offentlige ledere om at formidle de værdier, der ligger til grund for sagsbehandlingen. Det mener professor Ole Fogh Kirkeby, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Handelshøjskolen i København.
- Det er jo modsat af, hvad man kunne forvente, at den kolde teknologi sætter fokus på de bløde værdier, og det stiller sammen med den kommende mangel på arbejdskraft og kravene om effektivisering store krav til de offentlige ledere, siger Ole Fogh Kirkeby, der står i spidsen for en tænketank om Public Governance.

Ledelse og sagsbehandling
Tænketanken omfatter ledelsesniveauet lige under topledelsen, hvor der ikke er helt så meget politik i sagerne som på øverste etage.
Ole Fogh Kirkeby mener, at der er brug for, at offentlige ledere træder mere i karakter, uanset niveau. Den offentlige leder er allerede i fuld gang med at udvikle sig fra embedsmand til leder og manager.
- En adskillelse af ledelse og sagsbehandling kunne formentlig løse mange problemer. Lederskab og management (det vil sige daglig ledelse, for eksempel sagsbehandling, red.) har jo ikke meget med hinanden at gøre, siger han.
Adskillelsen kan ske på flere måder. En mulighed er at have to departementer i hvert ministerium. En anden løsning er, at ledelsen uddelegerer sagsbehandlingen.
- Det er en ledelsesmæssig udfordring i sig selv, for uddelegering kræver stor menneskeindsigt, men ikke nødvendigvis indsigt i sagsbehandling. Her kan tillid og anerkendelse komme i spil som nye ledelsesinstrumenter, siger han.

Motivation og uddannelse
Motivation er et andet vigtigt ledelsesinstrument for fremtidens offentlige leder, som skal håndtere manglen på arbejdskraft.
- Når man ikke kan betale en ordentlig løn, og karrieremulighederne ikke er lige så gode som i erhvervslivet, er motivation og etablering af et godt program til uddannelse og personlig udvikling ekstra vigtigt for at fastholde og tiltrække gode medarbejdere fremover, siger Ole Fogh Kirkeby.
Nye samarbejdsformer kan være et af svarene på de sparekrav, som den offentlige sektor ikke kan komme uden om.
- Digitalisering giver ikke besparelser i sig selv, men nye måder at organisere arbejdet på, nye samarbejdsformer og mere autonomi for den enkelte medarbejder kan være med til at øge effektiviteten. Jo mere selvbestemmelse, man giver medarbejderne, jo mere effektive bliver de, siger han.
Selv om digitalisering og borgerselvbetjening medfører øget behov for uddelegering af sagsbehandlingen og mere fokus på værdier, er det ikke værdibaseret ledelse i den offentlige sektor, der skal til, mener han.

Normativ ledelse
- Jeg kan bedre lide begrebet normativ ledelse, det vil sige ledelse, hvor alle er bevidste om de normer, der arbejdes ud fra i organisationen. For eksempel hvordan man svarer ordentligt på borgernes henvendelser, så ledelsen ikke drukner i klager.
Den nærmest religiøse eller totalitære ledelsesform, som er moderne rundt omkring, og hvor der findes en corporate gospel, som prædikes for medarbejderne, kan professoren ikke lide.
- Corporate religion, teambuilding og den slags kan ikke bruges til noget i det offentlige - og heller ikke i det private erhvervsliv for den sags skyld. Man kan ikke kommandere folk til at føle engagement. Man kan måske nok lokke eller narre dem til det i en kortere periode, men det er for let gennemskueligt i længden, siger han.
En offentlig organisation bør i stedet ses som en stat i staten, hvor der er en grundlov for, hvordan man gør tingene. Den skal man så forpligte sig til at overholde, men man er fri, når man går hjem.

Tjener samfundet
Desuden er der ikke brug for branding i det offentlige i samme grad som i det private.
- Det kan måske være svært at forklare medarbejderne det meningsfulde i at lave tyggegummi, mens ingen i den offentlige sektor er i tvivl om formålet med det, de laver. Sektoren tjener samfundets behov og er allerede brandet som socialt ansvarlig og bæredygtig - det, som visse virksomheder i dag gerne vil efterligne, siger han.
- Del og hersk som ledelsesform virker heller ikke, når en organisation åbner sig mod borgerne, og det sker i forbindelse med digitaliseringen. Digitalisering får også hierarkier til at gå i opløsning. Den hierarkiske manipulering af medarbejdere går ikke længere, for medarbejderne kræver legitimering af ledelsens beslutninger, siger Ole Fogh Kirkeby.

Boks:
Tænketank om Public Governance
SAS Institute har taget initiativ til at etablere en tænketank om Public Governance, som professor Ole Fogh Kirkeby står i spidsen for. De 13 medlemmer har mødtes tre gange og skal mødes endnu tre gange i efteråret, inden de i november kommer med et sæt anbefalinger om god ledelse i den offentlige sektor.
Om årsagen til, at SAS Institute har taget initiativ til tænketanken, siger salgsdirektør Ole Dalsgaard (billedet):
- Med initiativet til tænketanken ønsker SAS Institute at positionere sig som andet og mere end et it-firma. Vi vil også gerne være ledelsens sparringspartner. It er jo en glimrende løftestang, men vi får først gevinst af it, når teknologien bliver en del af en helhedstænkning.
Parallelt hermed står departementschef Karsten Dybvad fra Finansministeriet i spidsen for et Forum for Offentlig Topledelse, som inden for de næste par år skal spille ud med, hvordan den offentlige sektors topledelses samspil med den politiske ledelse kan ændres, så den offentlige sektor kan blive mere effektiv.

Billedtekst:
- Vil man have kreative og
innovative medarbejdere, er opskriften uddelegering af
ansvar og frihed. Frie medarbejdere engagerer sig, siger
professor Ole Fogh Kirkeby, Handelshøjskolen i København. Foto: Scanpix




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere