20 år ved styrepinden hos SAS Institute

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. august 2003.


Mogens Weinreich er en sjælden fugl i dansk it. I næsten 20 år har han stået i spidsen for den samme virksomhed og med bemærkelsesværdig succes.

Jubilæum
Sommeren 1984 var skelsættende for den dengang 30-årige Mogens Weinreich. Det var det år, hvor han fik tvillinger. Og samme år traf han nogle repræsentanter for verdens største privatejede softwarehus, amerikanske SAS Institute. De foreslog ham at blive chef for firmaets nye kontor i Danmark.
Tre år tidligere i 1982 var han med en uddannelse som statistiker i rygsækken blevet it-chef på Socialforskningsinstituttet. Der var han med til at udskifte al instituttets mainframe-baserede software med et Business Intelligence (BI) system fra SAS Institute. Softwaren havde han lært at kende på en konference i Paris:
- Vi smed simpelthen al den øvrige software ud. Vi var en organisation, der stod op til halsen i programpakker, data og uddannelse. De behov, som både forskerne og it-folkene havde, kunne dækkes under et med SAS' software. Arbejdet med udskiftningen var både skægt og gav mig lyst til at lære systemet nærmere at kende, forklarer Mogens Weinreich.

En simpel verden
Dengang var it-verdenen med hans ord meget simpel. Overskriften var mainframe, mainframe og atter mainframe. Men i modsætning til konkurrenterne forstod SAS at læse skriften på væggen om en ny it-æra. SAS konverterede sine programmer, der var skrevet i mainframe-sproget PL1 til C, så det kunne afvikles på minidatamater og senere blev også pc'erne indtaget.- Det var skelsættende. Alle vores daværende konkurrenters systemer døde, fordi de ikke fulgte den udvikling, siger Mogens Weinreich.

Kulturskifte
Skiftet til den anden side af bordet i it-verdenen var også et møde med en anden kultur:
- I mit foregående job var slips en ukendt beklædningsgenstand. Da jeg var skiftet til SAS, skulle jeg tale på en Unix-konference hos HP. Jeg mødte op iført en sweater, men fik at vide, at jeg blev nødt til at tage slips på. Problemet var bare, at jeg ikke kunne binde et slips, men det lærte jeg så af HP's daværende administrerende direktør Jørgen Herlevsen, husker Mogens Weinreich.

Beskeden start
Starten i Danmark var beskeden. Fire mennesker var ansat på kontoret, der lå over restauranten Skt. Gertruds Kloster i den københavnske middelalderby. To af dem, der var med fra begyndelsen, arbejder stadig for firmaet, der i dag beskæftiger 250 i Danmark.- Vi har i Danmark haft både økonomi og tid til at passe på og pleje kunderne. Samtidig har vi fastholdt en fælles licenspolitik på de forskellige platforme og har udsendt en ny version af systemet hvert år. Det har givet stabilitet og ro, siger Mogens Weinreich.

Vækst
Op gennem 90erne bredte firmaet sig med opbygningen af en række divisioner. Hovedkvarteret blev flyttet til Købmagergade, mens flere af de andre divisioner har til huse på forskellige adresser.
- Jeg satsede fra starten på vækst. Der gik blot et par år, og så var vi 30 medarbejdere, siger Mogens Weinreich:
- Det, der var med til at drive vores vækst i starten, var paradoksalt nok væksten hos IBM, der var en benhård konkurrent. Med udbredelsen af IBM's mainframes i blandt andet den finansielle sektor havde vi en platform, hvor vores software kunne afvikles, siger Mogens Weinreich.

Had/kærlighed til IBM
Hans forhold til IBM er et vaskeægte had/kærlighedsforhold:
- Det har altid undret mig, at IBM Danmark aldrig har villet samarbejde med os. Vi ville have kunnet skabe en glimrende fælles forretning, og vi er den eneste af leverandørerne af BI, der understøtter alle IBM's platforme, pointerer han og tilføjer:- Det er en grotesk situation. Vi sidder på BI-markedet på deres platforme, og så vælger de ligesom en struds at stikke hovedet ned i jorden og lade, som om vi ikke eksisterer. I USA er SAS mere end ringforlovet med IBM, og vi er dybest set to virksomheder, der også burde kunne samarbejde i Danmark.
Han vurderer, at det er en følelsesmæssig reaktion fra IBM, som ligger bag, fordi SAS for år tilbage udkonkurrerede IBM's daværende BI-system.

Danmark i førertrøjen
SAS har altid klaret sig relativt bedre i Danmark end de fleste andre steder i verden. Og Danmark er, bortset fra Indien, det eneste land uden for USA, hvor SAS har en udviklingsafdeling.
I et interview i web-avisen newsobserver.com med SAS' ejer Jim Goodnight i januar fremhævede han Danmark som det land, der havde den højeste vækst i 2002, og han betegnede samtidig Mogens Weinreich som en utroligt dygtig chef.
Mogens Weinreich sidder således i dag med i SAS' ledelse for de store lande som Frankrig, England og Tyskland. Her arbejder han især med organisationsopbygning og bløde værdier.
- Min opgave er i dag primært forretningsudvikling. Jeg er også med i en VL-gruppe. Jeg er enormt glad for ledelsesnetværk og arbejdet med de bløde værdier.

Til lands og til vands
Når Mogens Weinreich ved fyraften slipper styrepinden hos SAS, vil han gerne have fat i en rorpind i stedet. Hans hobby er en 30-fods sejlbåd, når han da ikke i stedet vælger at slappe af med en løbetur i skovene omkring Hørby og Tuse Næs.Samtidig spiller hjemmet og hans kone Merete, der er uddannet skolelærer og for øjeblikket uddanner sig til zoneterapeut, en central rolle for ham. Han har således siden 1984 en eller to dage om ugen arbejdet fra hjemmet i Vestsjælland.- Det har ikke været svært. Jeg prøver simpelthen blot at fordele tiden, så jeg lægger mine møder, når jeg alligevel er inde på kontoret i København, siger Mogens Weinreich.

Billedtekst:
Mogens Weinreich, SAS Institute: - Det er en stor fordel med konkurrenter. Vi har virkelig brug for nogen, der spreder budskabet om fordelene ved at anvende BI. Foto: Hans Juhl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere