Microsoft integrerer produktlinier

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. juli 2003.


I mange af Microsofts nye og kommende produkter sker der en stadig større integration på tværs af de normale software-kategorier. Udviklingen gør det lettere for firmaer at genbruge ressourcer i organisationen. Men samtidig kan det blive sværere at blande Microsoft- og ikke-Microsoft teknologier.

Udviklingstendenser
Da første version af .Net blev frigivet i februar 2002 var den store nyhed, at man nu kunne bruge samme platform, samme udviklingsværktøj og samme programmeringssprog til udvikling af så forskellige applikationstyper som Windows-programmer, ASP.Net-hjemmesider og XML Web services. Men Microsoft er allerede nu kommet langt videre med .Net, og når Office 2003-pakken frigives om kort tid, er .Net integreret i Word og Excel til for eksempel makro-udvikling. Også i næste generation af Smartphone-operativsystemet til mobiltelefoner og database-serveren SQL Server (der har fået kodenavnet Yukon) finder vi .Net, og dermed signalerer Microsoft en stadig større integration mellem sine produktlinier.I praksis betyder det, at man snart kan bruge sit favorit .Net-programmeringssprog, for eksempel C# eller Visual Basic.Net og for eksempel Visual Studio.Net-udviklingsværktøjet til at udvikle så forskellige elementer som makroer til Word, applikationer til mobiltelefoner og database-kode til SQL Server.

Microsoft stopper ikke der, fortæller Tony Goodhew, produktchef på .Net-frameworket:
- Vi laver en konsistent programmeringsmodel med .Net - også Commerce server og Biztalk host integration server bliver enten lavet med eller inkluderer .Net, fordi det giver store fordele for udviklere.

Potentielle besparelser
Umiddelbart kan strategien betyde store besparelser for firmaer, der bruger Microsoft-teknologi. Ved at give udviklere en grunduddannelse i.Net-platformen kan de med lidt eller ingen efteruddannelse bruges til en lang række forskellige opgaver. Men samtidigt betyder strategien, at det kan blive endnu sværere for firmaer at blande Microsoft og ikke-Microsoft-produkter. I hvert fald kan man i stigende grad regne med, at Microsoft-produkter vil arbejde bedre sammen med andre Microsoft-produkter end med produkter fra andre software-leverandører.
Tony Goodhew mener dog, at Microsoft stadig bruger en del tid og penge på at sørge for, at deres produkter kan arbejde sammen med andre platforme:- Vi betalte for eksempel et softwarehus for at udvikle en jdbc-driver, da Java-udviklerne fortalte os, at vores eksisterende drivere ikke var gode nok. Hvis man bruger Java, er SQL Server en virkelig god database-server. Og se også på Biztalk, hvor der findes masser af connectors til ikke-Microsoft-produkter, siger han.

Microsoft og
standardorganisationerne
Microsoft bruger i stigende grad standarder og understøtter for eksempel en række forskellige XML-standarder i den kommende SQL Server-version. Når det gælder selve .Net-platformen er Microsoft stadig interesseret i at få den flyttet til andre platforme. Det sker blandt andet via et samarbejde med ECMA, standardiseringsorganisationen som Microsoft forærede C# og en del af .Net-infrastrukturen til.
Microsoft er nemlig i fuld gang med at udvikle version 2 af både C# og .Net-frameworket, og hvis samarbejdet med ECMA skal være noget værd, bliver Microsoft nødt til at sørge for, at der ikke bliver to forskellige versioner af C# - en fra Microsoft og en fra ECMA. Men i øjeblikket ser det ud til, at Microsoft har tænkt sig at foretage de ændringer, de mener er rigtige i C#, og vil så efterfølgende forsøge at overbevise ECMA om, at det også er en god ide, fortæller Tony Goodhew: - Vi arbejder i øjeblikket på at definere, hvad den næste generation af C# skal indeholde. Vi vil fremlægge vores grunde til at foretage disse ændringer for ECMA, men vi kan ikke stoppe med at udvikle vores produkter, så hvis vi ikke kan blive enige med ECMA, vil vi frigive vores egne ændringer.
Til gengæld lader Microsoft til ikke at bruge så mange ressourcer på J# (Microsofts Java-efterligning) som den storstilene lancering sidste år kunne antyde. I hvert fald er der tvivl om, J# bliver understøttet i næste version af SQL Server. Det på trods af, at Microsoft gør meget ud af at fortælle om .Net-integrationen i SQL Server og om de muligheder, det giver. Tony Goodhew forklarer:
- I sidste ende er det et spørgsmål om ressourcer. J#-holdet har en begrænset mængde ressourcer. Det er så op til dem, om de vil bruge ressourcer på at få J# med i Yukon. De udfærdiger en prioriteret liste over de ting, de gerne vil foretage, og så kan de måske nå halvdelen.

Billedtekst:
Tony Goodhew, produktchef på .Net-frameworket, mener, at den stadig større integration mellem Microsoft-produkter vil komme udviklerne til gode, men indrømmer også, at Microsoft muligvis laver næste version af C# uden om standard-organisationen ECMA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere