Den ultimative udfordring for et styresystem er begrænset hardware. Vi har taget udfordringen op og har prøvekørt Windows 7 - på en minibærbar. Se her hvordan det gik - og hvad du kan vente dig af Vistas afløser.
Et par ord om beta-software
I og med at vores udgave af Windows 7 er beta - og ikke engang en endelig og officiel beta - er det vigtigt at tage alle udsagn med et gran salt. Vi har derfor også fravalgt at lave nogen former for benchmarks - det giver simpelthen ikke mening på software, som er op til et år fra den endelige udgave.
Vores oplevelse med Windows 7 er dog, at betaen allerede nu kører stabilt og i god hastighed men meget kan nå at ændre sig endnu. Et par funktioner, blandt andet den interne hastighedstest i Windows 7, virkede således ikke.
Prøvekørt: Vi har haft fingrene i Windows 7
Der er tilsyneladende gået folkesport i at hakke på Vista og glæde sig til afløseren Windows 7, der sandsynligvis dukker op i en officiel beta-version om få dage.
På redaktionen er vi ikke nødvendigvis særligt utilfredse med Windows Vista, så længe hardwaren er af en nyere og kraftig variant.
Prøver du derimod Windows Vista på en af de populære mininotes som Acer One eller HP 2133, vil du hurtigt opleve, hvorfor det usikre og ældre Windows XP stadig er populær blandt producenter og brugere af de smarte, billige og knapt så kraftige bærbare computere.
Så mens Microsoft stadigt officielt holder total radiotavshed omkring Windows 7 og forventningerne til næste generation af Windows, har vi selv taget affære.
Og i vores øjne findes der ikke et bedre sted at teste et nyt styresystem end på begrænset hardware. For det er her, og ikke på en strømslugende quadcore monster-pc, at ydelsesforbedringerne for alvor vil slå igennem.
Vi udstyrede derfor en HP 2133 mininote med Windows 7 beta build 6956.
HP 2133 er en af markedets flotteste minibærbare, men den er samtidig udstyret med Via's C7-M 1,6 Ghz mobile processor, som ligger et stykke bag Intels populære Atom processor, som blandt andet Acer One leveres med.
Vores HP 2133 var desuden udstyret med to gigabyte ram, en 120 gigabyte harddisk og en 8,9 tomme skærm på 1.280 x 768 pixels.
HP 2133 er en af de mange nye mininotes på markedet. Den er dog udstyret med VIA's C7-M processor og i kombination med Windows Vista er resultatet ikke overbevisende. Klik for større billede.
Samtlige enheder i HP 2133, undtagen grafikkortet, blev fundet allerede ved installationen. Driveren fra grafikkortet løste vi med en Vista-version. Klik for støre billede.
Windows 7 til tjeneste.
Sådan er Windows 7 i brug
Det ER en meget tidlig beta, vi har haft i, så der er stor chance for, at brugerfladen kommer til at se anderledes ud. På den anden side er der ændringer at spore.
Det mest interessante er dog, at mens vores HP 2133 aldrig har kunnet kaldes hurtig med Windows Vista Business, som den blev leveret med, så er den livet en smule op med Windows 7 betaen.
Boot-hastigheden er gået en smule op, mens selve navigationen i styresystemet (åbne kontrolpanel, åbne Denne computer og så videre) føles mærkbart mere glidende.
Samtidig er det et eksempel på den massive driver-database som Vista - og nu også Windows 7 - leveres med, at alle pånær én enhed blev fundet direkte ved installationen. Kun grafikkortet, et Via Chrome 9 IGP, krævede at vi fandt en driver. Og her blev den eksisterende Windows Vista-driver accepteret uden problemer.
Imponerende beta
Efter et par dage er dommen, at betaen er imponerende stabil. Både på en Acer One med SSD-drev, hvis læse- og skrivehastighed dog gjorde hele oplevelsen noget mindre flydende, og på HP 2133 har vi installeret og kørt blandt andet Open Office 3.0 uden problemer.
Selve brugerfladen vænner man sig rimeligt hurtigt til, måske fordi den er så lig Vista. Det er dog ikke det samme, som at der ikke er ændringer.
På de næste par sider har vi samlet nogle af de mest interessante ændringer, vi er faldet over. Og husk: Det er en tidlig beta, meget kan ændre sig. Derfor er vores vurdering af (den øgede) hastighed stadig meget subjektiv.
Installation og opstart
Selve installationen er rimelig nem, som det kendes fra Windows Vista. Vores version af Windows 7 tog således omkring 30 minutter at installere og krævede omkring 8,2 gigabyte plads på harddisken. Klik for større billede.
Sidst i installationen fik vi dog muligheden for at vælge et trådløst netværk og koble direkte på det. Klik for større billede.
Opstartsskærmen har en ny animation til afveksling for den nuværende scrollende bjælke. Klik for større billede.
Startmenu og taskbar
Start-menuen er ændret en smule, men det er tydeligvis ikke her, at revolutionen findes. Der er dog kommet en "Shut down"-knap direkte i startmenuen. Det er nemmere end i Vista og XP.
En af de tydeligeste ændringer i brugerfladen er den nye taskbar i bunden. Først og fremmest er selve baren højere, og der er blandt andet kommet en anderledes (og i vores øjne bedre) auto-gem for ikoner, så det fremstår mindre rodet. Feltet yderst til højre minimerer alle vinduer og returnerer dig til skrivebordet. Klik for større billede.
En af ændringerne i taskbaren er tilslutning til trådløst netværk. Det er forenklet en smule i forhold til Vista. Det lille flag er til sikkerhedsadvarsler. Klik for større billede.
Har du flere vinduer kørende fra samme program, grupperer Windows 7 dem - som du kender det i dag. Men i stedet for at placere en ny bar i bunden, holder du bare musen over genvejen og de minimerede vinduer dukker op. Det virker ganske godt i praksis. Klik for større billede.
Internet, medieafspilning og sikkerhed
Med i Windows 7 følger Internet Explorer 8. Den ligner i det hele taget Explorer 7 i sin brugerflade, men der er et par småting til forskel. Blandt andet fremhæver Explorer 8 selve hovedadressen på den side, du er inde på (så det står med lidt kraftigere skrift).
Desuden har Explorer 8 forslag til andre lignende sider. Ideen er god, men her på redaktionen synes vi nu ikke de sider, der bliver forslået her helt er i samme liga som os
Enkelte sider som www.eksperten.dk blev ikke vist helt korrekt, men ellers virkede det meste inklusive flash-baseret web-tv fra både pcworld.dk og eb.dk. Begge dele dog lidt hakkende endnu, men det kan skyldes tidlige drivere.
Mediaplayeren er også ny - eller har fået nyt design. Vi prøvede at afspille en WMV HD-film i 720p-formatet, men her kom VIAs C7-M processor til kort og afspilningen hakkede for hvert tredje sekund. Klik for større billede.
Den forkætrede - User Access Control - ser i Windows 7 en smule anderledes ud. Den er ikke længere i Windows-farverne, men i stedet blevet gul og blå. Måske er det en hilsen til vores svenske broderfolks ry for at være et forbudsland, men i hvert fald er den tilsyneladende til stede færre steder i vores tidlige beta, end vi normalt ser i Vista.
Læs mere om hvordan Windows 7 er mindre irriterende end Vista her.