Jättebra

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


De svenske ERP-virksomheder IFS og Intentia udtrykker begge optimisme på baggrund af trekantdramaet mellem Oracle, PeopleSoft og J.D. Edwards.

Svensk applaus
Kunderne bliver klemt og mister tillid, og de amerikanske konkurrenter får så travlt med fusioner og forsvar, at de ikke kan passe forretningen ordentligt. Den situation kan meget vel gavne alternative leverandører på markedet, mener to af de mellemstore af slagsen, IFS og Intentia. - Jeg oplever, det åbner spillerum for mig. Når de store på den måde forsøger at konsolidere sig, skabes der muligheder for virksomheder med sigte på mellemstore internationale kunder - det der netop er mit favorit-segment, siger Michael Hallén, administrerende direktør i IFS.
Intentias topchef, Björn Algkvist anlægger samme vurdering og lægger ikke fingrene imellem.
- Lige nu er der ingen, der køber produkter fra PeopleSoft og J.D. Edwards. Det er utænkeligt, når man ikke kender produkternes fremtid. Du køber ikke, når produkterne med stor sandsynlighed bliver nedlagt, siger Björn Algkvist med henvisning til udtalelser fra Oracles øverste chef, Larry Ellison.
Det karakteriserer han som udtryk for manglende respekt for kunder i almindelighed og PeopleSofts kunder i særdeleshed. - Respekt for kunderne er essentiel, når man sælger produkter, der er som et centralnervesystem for dem. Man udviser manglende respekt for kunderne, når man truer med at nedlægge produktlinier. Med den mangel på respekt vil det ikke være overraskende, om kunderne går et andet sted hen. Og de er alle sammen velkomne til at ringe til mig, lyder det iltert fra Intentia-direktøren.

Ude af fokus
Traditionelt er de amerikanske storspillere gået efter de store kunder, men under lavkonjunkturerne er de også er begyndt at interessere sig for "middle og upper middle market". Hertil siger Michael Hallén fra IFS:
- Ja, men det er endnu ikke lykkedes for dem at få fat i det. I den nuværende situation fjernes fokus ydermere fra deres forretningsaktiviteter og bliver mere intern. IFS-perspektivet er, at det åbner muligheder for os, i og med at der opstår usikkerhed om PeopleSoft og J. D. Edwards. Kunderne kan meget vel finde det interessant at se på alternativer, og så er det fint at være et uafhængigt alternativ. Som en af de mindre, globale spillere kan vi profilere os endnu mere på vores arbejde med nære kunderelationer. For kunderne er det immervæk vigtigst, at leverandøren kender hans forretning. Konsolidering på markedet betyder mindre, siger Michael Hallén.
Han tilføjer, at IFS fastholder sin strategi om at fastholde fokus på de syv industrisegmenter, selskabet vil være verdensledende på, herunder energisektoren og procesindustrien.
Oracle/PeopleSoft situationen har skabt forventninger om yderligere virksomhedsovertagelser i branchen. Michael Hallén vil ikke kommentere muligheden for IFS i at deltage. Björn Algkvist siger til gengæld:
- Vi vil ikke indgå i nogen virksomhedshandel, der er udtryk for strukturændringer i branchen. Slet ikke i en handel som er negativ for kunderne. Vores aftaler med dem tager vi alvorligt. Måske kunne vi på et tidspunkt overveje et opkøb, vi har købt virksomheder før, men her er kunderne blevet godt behandlet, hvilket er mere end man kan sige i den aktuelle situation efter Oracles tilkendegivelser. Vi går ikke ind i en handel, hvor vi ofrer kunderne på aktionærernes alter. Vi tænker langsigtet, og det vil vi blive ved med, erklærer Björn Algkvist.
Michael Hallén karakteriserer Oracles træk som smart og godt timet.
- Oracle har vundet under alle omstændigheder. Også selv om overtagelsen ikke lykkes. For det er i hvert fald lykkedes Oracle at skabe problemer for to af sine værste konkurrenter, pointerer han.Björn Algkvist ser begivenhederne som et udslag af panik, udløst af lavkonjunkturerne. Han tvivler på, at der kommer en succes ud af en eventuel handel. - Strukturændringer ser man kun i lavkonjunkturer, hvor ledelserne er under pres, og der skal ske noget. Men for os er det glimrende. Vi bliver af med to konkurrenter, forudsat det her kommer igennem, siger Björn Algkvist.Han levner dog ikke store chancer for, at en overtagelse kan komme til at fungere. I 1980'erne og 90'erne findes ikke en eneste succesrig software-fusion. Historisk er det umuligt at slå sådanne virksomheder sammen, mener han og tilføjer, at han ikke kan se nogen grund til, at et opkøb skulle gøre Oracle bedre til at lave applikationer.

Boks:
Om Intentia og IFS
Intentia blev etableret i 1984 og voksede op gennem 1990'erne, så det nu har 70 kontorer i 30 lande. Omsætningen faldt sidste år til 3,6 fra 4 mia. kr. året før. I samme periode blev nettounderskuddet øget fra 56,5 til 143,5 mio. kr. IFS, der blev stiftet i 1983, har 79 kontorer i 46 lande. Omsætningen var i 2002 2,7 mia. kr. mod 3 mio. i 2001. Underskuddet på bundlinien blev i perioden øget til 740 mio. kr. fra 377 mio. kr.

Begge selskaber er noteret på Stockholmsbørsen.

Billedtekst
- Oracle har vundet under alle omstændigheder. Også selv om overtagelsen ikke lykkes, siger Michael Hallén, administrerende direktør i IFS.

Billedtekst
- Vi vil ikke indgå i nogen virksomhedshandel, der er udtryk for strukturændringer i branchen, siger Intentias topchef, Björn Algkvist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere