Nu skal Intel have tæsk med Dragon

AMD er klar til at tage kampen op mod Intel og lancerer nu sin Dragon-platform. Det sker med en ny processor, der er både hurtig og strømbesparende. Se her hvad AMD har tænkt sig at tæske Intel med.

Nu skal Intel have tæsk med Dragon

STOCKHOLM: Der har været relativt stille hos AMD, siden Intel lancerede sin hidtil kraftigste processor - Core i7 - tilbage i november måned sidste år.

Det er dog lige med undtagelse af, at texanerne stjal rampelyset med offentliggørelsen af en række dristige testresultater, hvor en såkaldt engineering sample af efterfølgeren til den oprindelige Phenom-processor blev overclocket til den gode side af seks gigahertz ved brug af flydende nitrogen.

Det skærpede både entusiasternes og pressens opmærksomhed, og kort derefter rungede spørgsmålet rundt omkring i branchens kroge, om AMD snart ville kunne konkurrere direkte med Intel på ydelsen som primær faktor.

Spider bliver til Dragon

Den oprindelige Spider-platform fik en hård medfart, for den vingeskudte Phenom processor var i første instans ikke helt på samme hastighedsmæssige niveau som Intels alternativer.

Samtidig døjede processoren med at skalere i forhold til taktfrekvens, der medførte, at den aldrig nåede de kernefrekvenser, AMD oprindeligt havde tiltænkt. Det lykkedes dog AMD at rette fejlen med en ny processorrevision og levere en udmærket platform til prisen.

Og nu er texanerne så klar igen. Efterfølgeren til Spider hedder Dragon, og selvom der grundlæggende ikke er voldsomt meget teknologisk nyt at byde på, ser det alligevel ud til, at AMD gør sit ypperste for at deltage i ydelseskapløbet igen.

Samtidig vil chipfabrikanten sørge for, at platformen bliver attraktiv for overclockere, der hidtil mest har sværget til Intel Core 2 og nu også Core i7.

Et andet problembarn hos AMD har været, at computerfabrikanterne, anskuet over en bred kant, ikke markedsførte Spider som en samlet platform.

AMD har tilsyneladende lært sin lektie og udarbejdet retningslinjer, der skal sørge for, at Dragon i stedet bliver markedsført og solgt som en attraktiv pakkeløsning.

Devisen er, at platformen som helhed giver brugeren en merværdi, som ikke ville være til stede, hvis de enkelte komponenter var sammensat anderledes.

Phenoms efterfølger er mere af det samme

Kernen i AMD's nye satsning inden for platforme til stationære pc'er hedder Phenom II.

Du kan i første omgang vælge blandt to quadcore-processorer - Phenom II X4 920 og 940 på henholdsvis 2,8 og tre gigahertz - men der er allerede lagt planer for versioner med tre og to kerner, som imidlertid ankommer på et senere tidspunkt. Begge modeller har en samlet bufferstørrelse - processorens lynhurtige hukommelse - på otte megabyte. Der understøttes som standard DDR2 ram med en hastighed på 1.066 megahertz.

Processorerne kommer til den velkendte Socket AM2+, så det i de fleste tilfælde bliver et spørgsmål om en opgradering af bundkortets BIOS, dets firmware, før du kan give dig i kast med Phenoms efterfølger.

Mere strømbesparende

Blandt de mest centrale forbedringer er et langt lavere såkaldt idle strømforbrug, der ifølge AMD kun er halvt så stort, som det var tilfældet med processorens forgænger. Det skyldes skiftet til en fabrikationsteknologi på 45 nanometer mod tidligere 65 nanometer samt videreudviklingen af AMD's Cool'n'Quiet-teknologi, der har fået et nøk opad i versionsnummereringen fra 2.0 til 3.0.

DDR2 fortsat mest aktuelt

Mens Intel giver den fuldt blus på hukommelsen med triple-channel DDR3-ram, vælger AMD at bygge videre på DDR2-standarden. Det giver konkrete fordele for slutbrugere, der nemt kan videreføre indkøbte hukommelsesmoduler til Dragon.

Et af de vægtigste argumenter bag dette valg er, at efterspørgslen på DDR3-ram fortsat er yderst begrænset. Priserne er ifølge AMD endnu ikke kommet ned i et leje, hvor almindelige brugere har interesse i at være med.

Kun udviklingen kan vise, om denne beslutning er optimal, men AMD har helgarderet sig; i løbet af 2009 bliver den nye Socket AM3 lanceret - ligeledes under Dragon-fanerne—og den bliver udelukkende kompatibel med DDR3 med en standardhastighed på 1.333 megahertz. Du vil kunne videreføre processoren fra den gamle socket, for AM3 bliver ifølge AMD's oplysninger kompatibel med AM2+.

Den brugervenlige og økonomisk besparende designbeslutning står i stærk kontrast til Intels valg om at erstatte Socket 775, også kaldet LGA775, med Socket 1366 til Core i7.

Bedre overclocking til de dristige

Under mødet med PC World slog AMD flere gange fast, at Phenom II med almindelig luftkøling og lidt teknisk snilde kan ekspederes op på fire gigahertz. Alt derover er forbeholdt de mest kyndige overclockere, som ved hjælp af væske- og kompressorkøling ifølge AMD kan presse kernefrekvensen op på den interessante side af seks gigahertz.

Og måske har du også bemærket modelnavnenes lighed med dem, Intel har klistret på de kraftige Core i7-processorer - 920, 940 og 965. Det er måske bare en tilfældighed, at AMD er gået tilbage til trecifrede modelnumre mod tidligere tiders 9600 og 9850, men det sætter under alle omstændigheder en tyk streg under, at AMD måske er godt på vej til at tage kampen op med Intels dominans inden for at producere de mest ekstreme processorer til entusiasterne.

Ved standardhastighed er det dog i første omgang ikke Intels mest ekstreme processorer, der står for skud. Ifølge AMD er det quadcore-processorer som Q9300 og Q9550, der nu får seriøs konkurrence.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering