FDIH sadler om efter medlemsdød

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


Foreningen for Dansk Internethandel tager konsekvensen af nedturen i it-branchen og arbejder på en reorganisering. I den forbindelse forlader Hans Henrik Agger med kort varsel direktørposten. Kritiker opfordrer til en konsolidering blandt brancheorganisationerne.

tilbage til rødderne
FDIH har mistet over hundrede medlemmer - omkring en tredjedel af medlemsskaren - inden for det seneste år. På den baggrund og ud fra, at e-business i den private sektor med FDIH-formand Gert Birnbachers ord nu er nået langt, skifter foreningen både fokus og navn. Den nye plan og det nye navn er dog ikke helt på plads endnu. I tråd med it-leverandørerne, der har det svært på det trængte private marked, vender FDIH blikket mod den offentlige sektor, eftersom det er her, der sker noget nu med den digitale forvaltning. Derudover skærper foreningen sin fokus på den såkaldte 3. sektor - de ikke-statslige organisationer, fagforbund, idrætsforeninger osv. Rent praktisk vender FDIH tilbage til sine rødder som netværksorganisation. Det er som konsekvens heraf, at der ikke længere er plads til en administrerende direktør i sekretariatet. - Vi vil gerne nå længere rundt, og må se på ressourcerne, og hvordan vi kan lægge kabalen på en ny måde. Vi har ikke hele planen klar, men er sikre på, at den gamle netværksorganisation, vi startede med i pionÈrtiden, vil være hensigtsmæssig, siger Gert Birnbacher. Det står klart, at outsourcing bliver et element i det relancerede FDIH, som etablerede sin sekretariatsmodel med direktør og ansatte under en kraftig vækstfase i industrien. Nu i de magrere tider skal ressourcerne koncentreres ude i netværket af medlemmer. - Vi skal i gang med at genopfinde os selv - men på et højere niveau. Der skal ske en raffinering af den gamle model, hvor vi prøver at køre i outsourcet regi. Det betyder, at medlemmer, der gør et værdifuldt stykke netværksarbejde, også kan blive belønnet for det rent økonomisk, siger formanden. Et kritisk medlem, den tidligere direktør for Newsbooster Anders Lautrup-Larsen, glæder sig over, at FDIH overvejer sin eksistensberettigelse. Men han mener, der er mere brug for en konsolidering blandt brancheorganisationerne end en relancering. Han har f.eks. foreslået, at FDIH lægges ind under IT-Brancheforeningen, hvis "New Media Board" han i øvrigt selv sidder i. - I betragtning af, hvad branchen har været igennem, burde brancheforeningene også konsolidere sig, siger Anders Lautrup-Larsen. Som foreningsbruger finder han det frustrerende, at it-branchen ikke har en markant brancheforening, hvor man kan stå sammen med en fast holdning over for omverdenen. Det er særlig problematisk, når man har en sag, hvor man har brug for en stærk brancheforening. - I Newsboosters sag (om ophavsret, red.) var det netop vigtigt for os at have en brancheforening, der kunne sørge for den politiske underbygning af vores sag. Men vi måtte bruge megen tid på at pendle mellem IT-Brancheforeningen, FDIH og også i mindre omfang ITEK, siger den tidligere Newsbooster-direktør.
Gert Birnbacher afviser, at FDIH skulle lade sig opsluge. - Baggrunden for at oprette foreningen var, at vi ikke mente de øvrige havde forstået udviklingen. Vi mener stadig, der er brug for en forening med dyb forstand på omstillingen til det digitale netværkssamfund. Formanden afliver gerne myten om, at FDIH er en forening for små pladeforretninger på internettet og noterer, at den derimod har store tunge virksomheder i medlemsskaren. Nedgangen i medlemstallet skyldes en naturlig overdødelighed blandt de mange leverandører, typisk web-firmaer, som tidligere var talstærke blandt medlemmerne. - Nu skal vi ud og rekruttere nye medlemmer i den offentlige sektor og den 3. sektor i stedet, siger han. Relanceringen af FDIH blev besluttet på et bestyrelsesmøde sidste torsdag, hvor der også var udskiftninger blandt bestyrelsesmedlemmerne.

Billedtekst:
- Internethandel i den private sektor er kommet langt. Nu skal vi i gang med at genopfinde os selv, siger FDIH's formand Gert Birnbacher. Foto: Torben Klint




IT-JOB

Danske Commodities A/S

IT Systems Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist med flair for økonomi i projekter og drift

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektledere til nyetableret PMO-kontor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere