Højvækst i storagebehov presser it-budgetter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


UNDER PRES: Prisfaldet er ikke tilstrækkeligt til at kompensere for det galopperende storage-behov. Det giver problemer for mange, siger Gartner-analytiker Josh Krischer. Han anbefaler, at man holder et vågent øje og udfører en benhård forhandlingstaktik i markedet, der snarere er styret af junglelov end købelov.

Væksten i storage-forbruget stiger voldsomt. Mere end 60 procent - sågar over 100 procent i nogle tilfælde. Det giver vanskeligheder i en tid, hvor it-budgetterne er stagnerende eller ligefrem faldende, konstaterer Josh Krischer, der er Vice President og Research Director for Enterprise Servers and Storage Europe hos analysefirmaet Gartner.
- Samtidig ser vi årlige prisreduktioner på 40-45 procent. Men selv et prisfald i den størrelsesorden er ikke nok til at kompensere for det voksende behov. Det er et problem, siger Josh Krischer.

Dårlig udnyttelse
En anden klar trend på storage-markedet er den dårlige udnyttelse af storage, især intern storage, som skyldes, at mange ikke er bundet op i netværk. Enten med SAN (Storage Area Network) eller NAS (Network Attached Storage) eller med en Enterprise Storage-løsning i den dyre ende fra for eksempel EMC eller Hitachi.
- Intern storage er den billigste, når man ser på det fra et kapitalsynspunkt. Men den er dyrest ud fra en TCO-betragtning (Total Cost of Ownership). Lav udnyttelse af storage er en af mange skjulte omkostninger.
Josh Krischer tilføjer, at de nordiske lande er meget mere avancerede end resten af Europa med en langt højere grad af konsolidering end for eksempel Tyskland og Schweiz.
Ifølge Gartners estimater udgør storage i dag omtrent 12 procent af TCO på datacentrene og 21 procent af hardware-budgetterne. Og det vil i 2006 være mere end fordoblet til henholdsvis 26 og 48 procent.
- Tallene illustrerer tydeligt, at man skal tage storage alvorligt. Særligt i små organisationer ser man ofte, at storage management bliver fejet hen i et hjørne og reduceret til en deltidstjans. Det er en dårlig ide. Tag det alvorligt, indskærper Josh Krischer.

Dyr vedligeholdelse
Prisudviklingen med et årligt fald på 40-45 procent skal også ses i forhold til, at de fleste systemer sælges med en treårig servicekontrakt, baseret på listeprisen ved introduktionen. Det er tankevækkende og giver anledning til at være ekstra skarp og bevidst, når man forhandler aftaler på plads. Man kan være i den situation, at man betaler mere for service og vedligeholdelse, end det ville koste at købe et helt nyt system.
- Folk skal være bedre til at forhandle. Jeg havde for eksempel en kunde, som kom og spurgte mig, om det var rimeligt at betale 250.000 dollars for service af to terabytes af ældre dato. Jeg anbefalede hende at gå til leverandøren med sine 250.000 dollars og få sin kapacitet mere end fordoblet, fortæller Josh Krischer, som anbefaler en grundig evaluering, hvis man har mere end tre år gammelt storage i sin it-park.
I det hele taget skal man se sig særdeles grundigt for og ikke lade sig narre i forhandlingerne, når man skal investere i server/storage.
- Det er et meget vildt marked. Sælgerne er under hårdt pres for at skaffe gevinster hjem.
Gartner-analytikeren er leveringsdygtig i masser af brutale eksempler. I et tilfælde gav en leverandør tilbud på det samme system til to datterselskaber i den samme koncern. Blot var prisen ikke den samme, men 400 procent højere for det amerikanske datterselskab end det europæiske.
I et andet tilfælde kom en kunde og viste ham et tilbud, han havde fået. Det så godt ud, for det var 65 procent af listeprisen. Men realiteten var, at det var 300 procent dyrere end markedsprisen.

On demand
Outsourcing begyndte så småt med såkaldte SSP'er, Storage Service Providers, for cirka fire år siden, men det slog aldrig rigtig igennem i Europa. Det var mestendels for dotcom-foretagender uden egen infrastruktur.
Men nu begynder det så småt igen, mener Josh Krischer. Blandt kommende tendenser peger han på "capacity on demand", hvor man forhandler aftalemodeller, der gør det muligt at ændre og modificere ressourcerne i takt med skiftende behov.
Både HP og IBM er på banen med on demand-initiativer på server/storage-området.
- Brugerne har ikke tidsmæssig og juridisk kapacitet til at genforhandle aftaler og bede om nye tilbud med få måneders mellemrum. Derfor kommer disse modeller, som imidlertid er meget vanskelige at lave, fordi det kræver et indgående kendskab til det pågældende selskabs vækst og dermed fremtidige forbrug, prisudviklingen og så videre.
Som eksempel på en anstødssten nævner Josh Krischer, at forhandlere sjældent anerkender et årligt prisfald på mere end 30 procent. Selv om det altså i øjeblikket er 40-45 procent.

Citat:
Det er et meget vildt marked. Sælgerne er under hårdt pres for at skaffe gevinster hjem.
Josh Krischer, Gartner

Citat:
Særligt i små organisationer ser man ofte, at storage management bliver fejet hen i et hjørne og reduceret til en deltidstjans. Det er en dårlig ide. Tag det alvorligt.
Josh Krischer, Gartner

Billedtekst:
Selv de årlige prisreduktioner på storage på 40-45 procent er ikke nok til at kompensere for det voksende behov. Det er et problem, siger Josh Krischer, der er Vice President og Research Director for Enterprise Servers and Storage Europe hos analysefirmaet Gartner.
Foto: Torben Klint




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere