Eldrup ude af Nordic Bioscience

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 8. maj 2003.


Kun en håndfuld medarbejdere er tilbage til at vedligeholde forskningsprojekterne i Nordic Bioscience. Adm. dir. Klaus Eldrup-Jørgensen har forladt selskabet, der har fået Claus Christiansen ved roret.

Nordic Bioscience er havnet i den worst case-situation, selskabet tegnede op sidste efterår, da 29 medarbejdere blev opsagt med et halvt års varsel. Det lykkedes ikke i tide at skaffe kapital eller få indgået indtægtsgivende aftaler med Big Pharma.
Konsekvensen er, at den terapeutiske del af forretningen - forskningen i nye lægemidler til behandling af knogleskørhed og knoglekræft - er droslet helt ned. Kun omkring fem af de tilbageblevne 35 medarbejdere arbejder med forskningsprojekterne, som med bestyrelsesformand Erik Gregers Hansens ord kører på et niveau tæt på vedligeholdelse.
Hovedparten af de øvrige medarbejdere er beskæftiget i den overskudsgivende diagnose-del med salg af diagnostiske kits, der kan måle opbygning og nedbrydning af knoglerne.
"Selskabet har gennemført en betydelig reduktion af medarbejderstaben, efter det mislykkedes at rejse kapital til forskningsprojekterne. Forskningsprojekterne er dog så gode, at vi holder dem i live. Vi har stadig kontakt til venturefondene, og forskningen er ikke mere neddroslet, end den kan sættes i sving igen. Det ligger så at sige og venter på bedre tider," siger Erik Gregers Hansen.
Han erkender dog, at situationen er forbundet med flere risici. For det første kan forskningen blive overhalet indenom af andre. For det andet forkortes patenternes reelle levetid af forskningsprojekternes dvaletilstand.
"Klimaet for at rejse penge har været utroligt dårligt i to år efterhånden, og det er ikke mange, det er lykkedes for. På den baggrund har man også den relevante debat, om det ikke er dyrt for samfundet, at alle de forskningsprojekter bare ligger der og ikke kan komme videre," siger bestyrelsesformanden.

Direktørskift
Som konsekvens af den negative udvikling har Klaus Eldrup-Jørgensen forladt posten som administrerende direktør for Nordic Bioscience. Ind er trådt Claus Christiansen, hovedaktionæren i selskabet med over 50 pct. af aktierne og stifteren af det oprindelige Osteometer-selskab, hvis første produkt var en knoglescanner. Det selskab udviklede sig fra etableringen i 1989 til Osteometer Biotech - kit-forretningen - og knoglescanner-forretningen Osteometer Meditech, som blev solgt i 1996.
"Med det skift, der er sket i virksomheden, er det en anden type ledelse, der skal til," siger Erik Gregers Hansen.
Klaus Eldrup-Jørgensen, der har en fortid hos Novo-Nordisk, var med ved fusionen i 2001 mellem Osteometer Biotech og Osteopro til Nordic Bioscience. Den skulle forbedre mulighederne for at skaffe den tiltrængte kapital. Dengang havde Nordic Bioscience cirka 85 medarbejdere, hvoraf 55 var direkte engageret i forskningen. Siden blev organisationen skåret fra 80 til de 65, der var tilbage sidste efterår.
Sidste sommer sagde Nordic Bioscience nej tak til international venture-kapital. Ikke på grund af prisen, men på grund af de andre betingelser, der fulgte med fra investorside. De var for belastende for virksomheden og dens eksisterende aktionærer.
Det var ikke ved redaktionens slutning muligt at få kontakt til Klaus Eldrup-Jørgensen eller Claus Christiansen.

Billedtekst
Klaus Eldrup-Jørgensen opsagde i efteråret 29 ansatte i Nordic Bioscience med et halvt års varsel. Han håbede til det sidste at kunne finde kapital og tilbagekalde opsigelserne, men det mislykkedes, og nu har han selv forladt virksomheden.
Maxmiling Fotografi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere