Branchenævn gennemgår etikken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. maj 2003.


Glidninger i konsulentbranchen øger behovet for åbenhed. Kunderne skal kende præmisserne for købet af rådgivning, siger formanden for Dansk Management Råd. Brancheorganisationen er netop i færd med at revidere sit etiske kodeks.

fælles ansvar
- Der sker utroligt mange glidninger i konsulentbranchen i retning mod it-selskaberne. Den giver nogle andre muligheder for kunderne såsom større fleksibilitet. Men det gør det samtidig svært at gennemskue branchen og også for brancheorganisationen at skelne mellem hvad er it og hvad er management?
Frem for alt stiller det endnu større krav til selskaberne om at lægge deres præmisser åbent frem. Man skal være meget bevidst om det her, siger formanden for Dansk Management Råd, Susanne T. Nielsen, der til daglig er underdirektør i PLS Rambøll Management.
Situationen hos nogle forhandlere af hårde hvidevarer, hvor leverandører under hånden lover præmier til sælgere som "pusher" netop deres varer, vil Susanne T. Nielsen meget nødig se hos forhandlere af konsulentbistand.
- Det offentlige har haft særlige behov for grundlæggende, uvildig rådgivning blandt andet som følge af de store offentlige udbud. Men brugerne efterspørger også pakkeløsninger, der involverer leverandører, og derfor har konsulenterne brug for at gå ind i forskellige samarbejdsrelationer - enten "case-by-case" eller af mere permanent karakter. Indgår man som uafhængig rådgiver diverse konstellationer, skal man tænke sig godt om. Det er vigtigt, vi ikke ender dÈr med køleskabene.
Brancheformanden er også medlem af det etiske nævn for branchen. Hun oplyser, at man netop har iværksat en gennemgang af det etiske regelsæt for branchen. Det justeres løbende - rundt om kernen: at konsulenten loyalt skal arbejde for at varetage kundens interesser.

Den enkeltes troværdighed
Hos formandens egen arbejdsgiver, PLS Rambøll Management, er uvildighed og uafhængig en dyd, men selskabet deltager alligevel for eksempel i konsortier med specifikke leverandører i en projektkonkurrence. Det har man diskuteret indgående, og valgt til, fordi kunderne efterspørger mere samlede løsninger og finder det kompliceret, hvis assistancen hakkes op i små bidder.
PLS Rambøll og flere andre selskaber, Computerworld har talt med, benytter branchens etiske regler frem for at have deres egne.
- Man kan måske sige, der er behov for et mere detaljeret regelsæt. Foreløbig er vi ved at gennemgå hele kodeks. Men igen - meget bunder i den enkelte konsulents troværdighed, og det kan vi ikke kodekse os ud af, siger Susanne T. Nielsen.
Det erhvervsetiske nævn, der har tre eksterne medlemmer og to fra branchen, har behandlet enkelte klagesager. Sanktionsmulighederne er dog begrænset. Først afgøres, om klagen afvises. Herefter søges en mindelig løsning, hvor nævnet kommer med en indstilling, f.eks. om ændrede procedurer. Vil virksomheden ikke acceptere den, og er det en grel sag, kan medlemmet ekskluderes af DMR. I meget grelle tilfælde offentliggøres eksklusionen.
DMR blev etableret for fire år siden. Medlemskredsen dækker godt halvdelen af branchen og tæller eksempelvis IBM Business Consulting Services men ikke PA Consulting, KPMG og Accenture.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere