Nej tak til statsstøtte

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. februar 2003.


HK og Prosa ønsker, at regeringen støtter it-branchen økonomisk. Det siger Eterra-chefen Jan Elbæk nej tak til. Han mener, at it-virksomhederne nok skal klare sig uden offentlig støtte på de samme betingelser som resten af erhvervslivet har gjort i årtier.

Frie markedskræfter

Det har været "cowboyland" i mange, mange år.

Dengang hvor alt bare cyklede derud ad for it-branchens virksomheder med årlige vækstrater på 10-40 procent.
Men det er slut nu.

It-branchen ligner og følger mere og mere udviklingen i den almindelige industri - på godt og ondt. Og tilsyneladende mere ondt for tiden.

Alene sidste år blev it-beskæftigelsen reduceret med syv procent. Hver tredje job, som forsvandt i 2002, kom fra it-branchen.

Sagens alvor fremgår af en analyse fra HK og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd om, at til sammenligning var det samlede fald i beskæftigelsen i perioden kun på en procent.

Det har fået HK og Prosa på banen og kræve, at regeringen må rykke til undsætning.

Ønsket er en økonomisk støtte fra regeringen, som skal sikre, at ledige it-folk med gode kompetencer ikke tabes på gulvet.

Erhvervslivet må heller ikke tabe sin internationale konkurrencedygtighed på it. Derfor skal staten også støtte it-branchen økonomisk.

Så vidt det står til fagforeningerne.
Administrerende direktør for it-virksomheden Eterra, Jan Elbæk forstår godt bekymringerne.

Eterra Danmark A/S er et datterselskab i den nordiske børsnoterede Merkantildata-koncern med 2.000 ansatte og fem milliarder kroner i omsætning (2002).

Jan Elbæk har selv gennemført store nedskæringer i Eterra, og han forstår godt, at HK og Prosa råber vagt i gevær.
Han er enig med dem i, at en positiv udvikling på it-området er vigtig for Danmarks fremtid.

For virksomhederne, for vor videnindustri, for beskæftigelsen og for vort velfærdssamfund.

Smøg ærmerne op
- Men svaret er alligevel et klart nej til statsstøtte. Både som branche og enkeltvirksomhed har vi selv det største ansvar for vores fremtid. Problemet med statsstøtte er, at der altid følger en række bindinger med. Man bliver stækket på den ene eller den anden måde, og man mister evnen til at handle. Derfor bør vi i stedet smøge ærmerne op, siger Jan Elbæk, Eterra.

Nu er der it-branchens tur til at vise, at der kan drives en sund forretning, hvor man klarer sig på almindelige forretningsvilkår med skræddersyet service, innovative koncepter og løsninger, som giver kunderne en reel merværdi.
Det har de fleste andre brancher gjort i årevis uden støtte fra staten.

- Vi har selv haft meget held med vor mobile og fleksible
it-infrastrukturløsning til Udenrigsministeriet under Danmarks EU-formandsskab. En kontrakt på 50 millioner kroner, og en opgave som vi stadig får ros for, og som vi er i gang med at videreudvikle. Det er den slags løsninger, vi skal leve af. Noget vi selv laver, til en konkret opgave og en specifik kunde, siger Jan Elbæk.

Citat:
Både som branche og enkeltvirksomhed har vi selv det største ansvar for vores fremtid.
Problemet med statsstøtte er, at der altid følger en række bindinger med. Man bliver stækket på den ene
eller anden måde.

Billedtekst:
- Som erhvervsleder kan man i et svagt øjeblik være fristet til at lægge ansvaret over på politikerne om en forbedring af it-virksomhedernes økonomi og konkurrenceevne. Problemet er bare, at det lugter stærkt af dobbeltmoral, hvis vi kun ønsker frie markedskræfter, når vores forretning kører i olie - men statsstøtte, når krisen kradser, siger administrerende direktør Jan Elbæk, Eterra Danmark A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere