ITB på vej med væksthjælp

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. februar 2003.


IT Brancheforeningen (ITB) præsenterer på sit årsmøde i næste uge en ny strategi med et Business Development Udvalg, som skal hjælpe mindre og mellemstore it-virksomheder til vækst i forretningen med værktøj og netværk fra de større
og mere erfarne virksomheder.

ITB Årsmøde

Nu skulle der være hjælp på vej til de mindre og mellemstore it-virksomheder og etablerede selskaber med 20-200 medarbejdere, som vil vokse.

Hjælpen består hovedsagelig af selvbetjening via netværk og gode råd i et samarbejde med større og mere erfarne it-virksomheder.

Fødselshjælperen er IT Brancheforeningen (ITB), som på sit årsmøde tirsdag den 4. marts, lægger en ny strategi frem til godkendelse for sine 900 virksomhedsmedlemmer.

Heraf er de 600 såkaldte regionale medlemmer, hovedsagelig fra Jylland og Fyn.

Den nye forretningsstrategi vil i starten især omfatte de 300 primære medlemsvirksomheder, hvor de 150 største it-virksomheder gratis skal hjælpe de 150 mindste - og omvendt med eksempelvis fælles salgskanaler og produktudvikling.

- Planen er at oprette et Business Development Udvalg, som skal stå for arbejdet med matchmaking, netværk, partnerskaber mellem de mindre erfarne og de typisk større og mere erfarne it-virksomheder. Vi lægger den nye strategiplan frem på årsmødet, og vi har ikke på forhånd sat navne på udvalgets formand og medlemmer. Det er helt op til tirsdagens møde, siger administrerende direktør Jakob Lyngsø, IT Brancheforeningen (ITB).

Det er en undersøgelse blandt ITB's medlemmer sidste år, som har resulteret i det nye strategioplæg om Business Development Udvalget.

Især medlemsvirksomheder i mellemstørrelsen, med nogle år på bagen og med en snes til et par hundrede ansatte, efterlyste et aktivt netværk til at få gang i eksempelvis eksport, opbygning af salgskanaler samt produkt- og forretningsudvikling sammen med de mere modne it-virksomheder.

Kan gøre en forskel
- De store it-virksomheder bruger ITB til at fremføre politiske synspunkter. De helt små bruger ITB som et logo for at få fodfæste, men for virksomheder som min egen med 40 ansatte og softwareudvikling er det på områderne netværking og forretningsudvikling, vi tror, ITB kan gøre en forskel. Det kan være med adresser og navne på virksomheder, som kan hjælpe netop i den konkrete situation. Eksportkontakter, erfagrupper eller færdigkontrakter, siger salgsdirektør Mogens Sejer Iversen, Synkron A/S.

Han står sammen med 10 mand fra ITB for foreningens nye strategi om et Business Development Udvalg.

Han har selv oplevet hvordan hans softwarevirksomhed Synkron har brugt mange kræfter på blandt andet at åbne salgskanaler, og hvordan et par henvendelser om ugen til Synkron fra mindre virksomheder handler om, hvordan man vil have hjælp til at hægte sig på eksempelvis et partnerskab om markedsføring, produktudvikling eller fælles salg.

- Problemet er, at selvom vi alle er positive for at få det til at lykkes, sker det sjældent, succesraten er lille. Det skal gøres bedre med det nye netværk, siger Mogens Sejer Iversen.

Erhvervsklimaet i dag, også i it-branchen, er at virksomhederne skal klare sig selv.

Uden støtte fra det offentlige gælder det om, at virksomhederne skal rydde op og skaffe sig sorte tal i regnskaberne.
Der er ikke længere "hype" i it med teknologi-begjestring bare på grund af teknologien selv.

Virksomhedernes anvendelse af det allerede anskaffede udstyr skal bringes til at fungere mere effektivt, og nye investeringer i it skal i dag kunne betale sig hurtigere tilbage i form af nye forretningsmuligheder for virksomhederne og dermed øget salg og indtjening.

Det såkaldte fokus på "Return on Investment" (ROI), som siden den makroøkonomiske nedgang startede i 2000, er blevet et mantra i erhvervslivet.

For de danske it-virksomheder forventer analysefirmaet IDC en vækst omkring tre procent i år. Det er nogenlunde den samme vækst, som hele erhvervslivet regner med i 2003.

Så på mange måder er it-branchen i dag blevet som det øvrige erhvervsliv.

- Men vi adskiller os dog ved at være et videnerhverv med mange højt uddannede. Omkring 15 procent af it-medarbejderne er universitetsuddannede, det er tre gange flere end i andre virksomheder. Vi finansierer næsten hele udviklingen selv, nemlig 90 procent. Kun 10 procent er offentlig forskning, siger ITB-direktør Jakob Lyngsø.

200 milliarders it-erhverv
Den danske it-branche er i de sidste 10 år vokset hurtigere end resten af erhvervslivet.

It-virksomhederne fylder nu 15 procent af bruttonationalproduktet (BNP) med en årlig omsætning på omkring 200 milliarder kroner.

Væksten fremover forventes at være på niveau med det øvrige erhvervsliv.

IT Brancheforeningen lægger ikke på årsmødet op til at gå sammen med andre it-relaterede branchefællesskaber, for eksempel ITEK i Dansk Industri.

En sådan sammenlægning blev afprøvet i ITB/ITEK bestyrelserne 2001 uden resultat.
Jakob Lyngsø siger, at ITB fortsat vil arbejde tæt sammen med andre brancheorganisationer som eksempelvis ITEK, Landbruget, Dansk Handel & Service, BFE fra sag til sag.

Boks:
ITB Årsmøde 2003:
Vækst

På IT Brancheforeningens (ITB) generalforsamling og årsmøde tirsdag den 4. marts præsenterer ITB en ny strategi, der skal hjælpe mindre og mellemstore it-virksomheder til vækst i forretningen.

Der er ikke lagt op til personmæssige ændringer i ITB-ledensen.
Formanden Jens Moberg (Microsoft), viceformændene Jørgen Bardenfleth (Giga/Intel), Lars Monrad Gylling (KMD) og Kim Østrup (IBM) er villige til at modtage genvalg.
Kun to pladser i bestyrelsen skal besættes efter afgang fra Preben Damgaard (Microsoft) og Michael Mathiesen (2M
Invest).

Billedtekst:
- Tiden er nu til, at it-virksomhederne skal spørge "hvad kan it gøre for samfundet", og ikke "hvad samfundet kan gøre for it", siger direktør Jakob Lyngsø, IT Brancheforeningen, som på årsmødet på tirsdag fremlægger en ny strategi for forretningsudvikling af de mange mindre it-virksomheder.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
- ITB's nye netværk kan blive en stor hjælp, siger Mogens Sejer Iversen, Synkron. Sammen med ti mand fra ITB står han for IT Brancheforeningens nye strategi om et Business Development Udvalg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere