Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 6. februar 2003.
TENDENS & ANALYSE: Dansk Industri anerkender biotekindustrien som et vækstområde og arbejder for at skabe et bredt branchefælleskab for life science og biotekområdet. FBID hilser initiativet velkommen.
Biotekindustrien kan se frem til en håndsrækning fra Dansk Industri, der barsler med et nyt branchefælleskab for virksomheder inden for sundhed, medico og biotek.
En arbejdsgruppe har fået til opgave at analysere branchens virksomheder og skal det næste halve år afdække nuværende DI-medlemmer inden for området, potentielle medlemmer samt visioner, målsætninger og aktiviteter for fællesskabet. Det bliver i så fald den fjerde af sin slags i industriforeningen. De øvrige branchefællesskaber er FI (fødevareindustrien, ITEK (IT og telekommunikation) samt BI (byggematerialer).
"Det kan være svært at forudse, hvor mange nye virksomheder der udvikler sig inden for det område. Men det er da klart, at når vi etablerer dette her, er det, fordi vi mener, det er et vækstområde," siger direktør Kim Graugaard fra Dansk Industri.
På dagsordenen
Kim Graugaard mener, at et fællesskab under DI kan gøre sig gældende på flere væsentlige områder så som at sikre midler til forskning og udvikling, samt at sikre at industrien får tilført de rigtige medarbejderkompetencer og det bedste lederskab. Og endelig mener Kim Graugaard, at industrien skal gå mere offensivt ind i de etiske debatter, der knytter sig til branchens aktiviteter.
"Der er en nervøsitet i samfundet, som er en barriere for udviklingen, og som kalder på yderligere debat, ellers står vi stille og efterlader områder uudnyttede", siger han.
Næstformand i Foreningen af Biotekindustrier I Danmark (FBID) Mette Kirstine Agger hilser initiativet velkomment.
"En indsats fra Dansk Industri vil helt sikkert gavne området. Det lyder spændende, og lad os endelig få et samarbejde op at stå", siger hun.
Ifølge Mette Kirstine Agger kommer de to organisationer ikke til at konkurrere mod hinanden.
"FBID er mere et fagligt forum, der i høj grad er baseret på frivillige kræfter, end en industripolitisk organisation," siger Mette Kirstine Agger.
Ifølge Kim Graugaard bliver den endelige beslutning om, hvorvidt foreningen skabes, taget inden sommerferien efter en analyse af grundlaget for fællesskabet. Og i den forbindelse er virksomhederne i Sydsverige med i tankerne.
"Vi har lidt erfaringer med svenske virksomheder fra arbejdet i ITEK. På grund af den store udveksling mellem virksomhederne og uddannelsesinstitutionerne kan man godt overveje tilknytning fra virksomheder fra den anden side af Øresund i det omfang, de er interesserede i det," siger Kim Graugaard.
Note:
Aamund: Overflødigt med en brancheforening
"Vi har ikke brug for endnu en klub. Hvem skal være medlem, der er jo næsten ingen selskaber tilbage? I øvrigt er den heller ikke nødvendig".
Asger Aamund, bestyrelsesformand i Bavarian Nordic og NeuroSearch, har ikke meget til overs for Dansk Industris planer om at etablere et branchefælleskab for biotekindustrien. Han mener, at idustrien allerede har fin adgang til de politiske beslutningstagere, der ifølge ham udmærket ved, hvad der er behov for. Nemlig: Fuld knald på den offentlige forskning, der skal støttes med flere penge. Rigeligt med kapital til biotekindustrien og sidst, men vigtigst, indførelsen et værdiskabende skattesystem i Danmark, som man har det i USA.
"Vi har sagt det højt i 20 år. Det er de forudsætninger, der har skabt den store biotekindustri i USA, og det er forudsætningen for, at vi kan få en biotekindustri op at stå i Danmark. Og så kan det ikke nytte noget, at vi kommer med alle disse krykkeforanstaltninger, som endnu en forening er. Når vi ikke gider løse problemerne, så laver vi danskere typisk nogle krykker rundt om dem," siger han.
Problemet er, at politikerne ifølge Asger Aamund ikke har mulighed for at skabe reformerne - der er simpelthen ikke politisk flertal for det.
"Men det nytter ikke noget, at man laver en brancheforening, før man har løst de tre hovedproblemer. Jeg ved ikke, hvad vi skulle med den," siger han.