Skåne frygter dansk Medicon Valley Academy

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 9. januar 2003.


TENDENS & ANALYSE: Mange svenske virksomheder beklager lukningen af Medicon Valley Academys kontor i Sydsverige. De er bange for, at den regionale netværksorganisation bliver for dansk. Direktør Bent Christensen afviser den svenske frygt og lover at styrke den svenske tilstedeværelse.

Svenske Sarah Fredriksson har brug for et godt netværk i Øresundsregionens biotekmiljø. Hun er 34 år og grundlægger af sin egen biotekvirksomhed, Genovis, der ligger i forskerparken Ideon i Lund.

Hun har netop gennemført en mindre aktieudvidelse, der skal gøre det muligt at færdigudvikle hendes drøm om et bioteknologisk fremskridt - en platformteknologi til transport af molekyler ind i levende celler. Derfor skal hun have fat i virksomheder, der arbejder med celler, og som kan afprøve hendes teknologi. Samtidig skal hun finde frem til virksomheder, der kan hjælpe hende med at udvikle selve instrumentet, og når salget ifølge planen begynder om små to år, skal hun igen finde nye partnere og hyre medarbejdere, der kan sælge MagnetoPore, som konceptet er døbt.

Aktieudvidelsen gik nogenlunde med en tegningsprocent på 71 procent af aktierne. Det giver hende og de to øvrige forskere i virksomheden 2,75 millioner svenske kroner til at fortsætte arbejdet. For at pengene strækker sig længst muligt, deles de tre forskere om alt administrativt arbejde. Det gør dem stærkt afhængige af et godt netværk.
"Jeg begynder at søge partnere lokalt her i Lund, siden søger jeg i Medicon Valley Academys netværk. Jeg tror dog, at det bliver sværere for mig at få adgang til netværket, efter min svenske kontakt er forsvundet," siger Sarah Fredriksson.

Hun har allerede haft glæde af netværksorganisationen Medicon Valley Academy (MVA) på flere måder. Som eneste svenske virksomhed blandt fem danske var hun med på organisationens stand ved en stor biotekkonference i Toronto sidste år. Den aftale kom i stand via organisationen Region Skåne, som for Sarah Fredriksson fungerede som svensk indgang til MVA-netværket. Senere har hun haft løbende kontakt med MVA's svenske repræsentant Maria Sätterström, der havde kontor i Lund. Både personen og kontoret er i dag sparet bort.

Gamle bekymringer
Da danske Bent Christensen blev administrerende direktør for MVA i 2001, skrev den svenske grundlægger af erhvervsmediet Rapidus, Jan Wifstrand, i en af sine ugentlige kommentarer om Øresundsregionen, at han nu mente at vide, at den ny direktør ville forstærke ressourcerne ved MVA's Lund-kontor.

Jan Wifstrand refererede til, at skåninger i MVA dengang satte spørgsmålstegn ved den påfaldende danskstyrede profil og tyngde, som organisationen havde fået. Det gør de stadig.

Ud over Sarah Fredriksson, der siger, at hun er bange for, at der med lukningen af kontoret kommer en praktisk barriere i kontakten til MVA, bliver følelsen af, at MVA orienterer sig mod Danmark, bekræftet af flere svenske virksomheder og organisationer. Bl.a. Birger Ohlsson, der er salgschef i Biosource Recruitment Europe, der ligesom Genovis er medlem af MVA.

"Det er jo ikke positivt, at de lukker kontoret i Lund, og jeg synes, at det gør balancen noget skæv," siger han.
Især synes Birger Ohlsson, at det er skadeligt i forhold til regionens evne til at tiltrække nye virksomheder og arbejdskraft.

"Hvis alle sidder i Danmark og er danske, har man jo nok flest danske kontakter, kan jeg tænke mig," siger han.
Medeon er en forskerpark for rundt regnet 90 biotekvirksomheder i Malmø. For administrerende direktør Charlotte Much af Rosenschöld er kritikken og bekymringerne ikke nyheder. Dem har hun lagt øre til fra mange af de virksomheder, hun til daglig er i kontakt med, og som har stor interesse i MVA's netværk. Også hun mener, at det er afgørende, at organisationen har en fysisk tilstedeværelse på begge sider af sundet.

"Fordi man dermed føler, at man har en direkte kontakt til en person, der forstår en. Det er psykologisk vigtigt," sige hun.

Alle, Biotech Denmark har talt med, er enige om, at MVA har gjort et stort arbejde for samarbejdet over sundet. De svenske virksomheder er bange for, at det gode arbejde nu går tabt.
Selve pointen
"Finessen er regionen - det er selve cluet i dette setup. Det er sammen, vi skaber en base, der er stor og spændende nok. To nationer indebærer et moment af spænding og dynamik. Hvis vi ikke fastholder det regionale image, så stikker vi ikke ud fra andre regioner," siger Stephan Müchler, der er direktør i Sydsvenskan Industri- och Handelskammaren, der har et samarbejde med MVA på ad hoc-basis. "Intet formelt", siger direktøren. Alligevel er der en sammenhæng.
"Deres styrke er vores styrke," siger han. Jo stærkere medicodelen af erhvervene i Sydsverige står, jo flere og jo bedre medlemmer har Stephan Müchler til sin organisation. Sydsvenskan Industri- och Handelskammaren har da også styrket sit fokus på biotek- og medico-branchen i takt med, at regionen har udviklet sig.

Stephan Müchler har arbejdet med integrationsprocessen i Øresundsregionen i mange år. På begge sider af sundet er der en vis forsigtighed og en vis afventende holdning til hinanden, mener han. Generelt kategoriserer svenskere danskere som forretningsmænd og smarte forhandlere, som man skal være lidt forsigtig med. Mens danskere mener, at der på svensk side er så store virksomheder, man skal være lidt forsigtig med at komme i kløerne på.

Det er kulturelle forskelle, der er ganske betydelige og hænger sammen med historien. Sverige er blevet rig på evnen til at udnytte de store naturressourcer og har skabt sig storindustri og -produktion. Danmark har egentlig bare købt og solgt, hvilket har givet et helt andet erhvervsliv. Som regel lykkes det, ifølge Stephan Müchler, at få de to kulturer til at arbejde sammen, når repræsentanter fra begge sider lærer hinanden at kende.

Og det er netop der, MVA's svenske tilstedeværelse bliver vigtig som isbryder. En lokal kontakt, der kan bane vejen over sundet. Det er et mønster, der afspejler sig i Sarah Fredrikssons måde at kontakte MVA på: Dels gennem Region Skåne, dels gennem svenske Maria Sätterström fra Lund-kontoret.

"Jeg forstår godt den udtrykte bekymring. Sådan vil det være, når en funktion, som man har været vant til at benytte, lukker. Kunderne vil altid føle det som en gene og udtrykke bekymring over det," siger Stephan Müchler.
"Nu er det op til MVA at bevise, at de formår at holde kontakten til Malmø og Lund. Jeg synes, det er lidt for tidligt at sige, om det går helt skævt. Lad os nu se," siger han.

Sverige styrket
Bent Christensen, som i sin tid lovede Jan Wifstrand, at MVA blev styrket i Skåne, er op til jul travlt optaget af afskedigelser og omrokeringer i organisationen. Tre danske og en svensk medarbejder er opsagt, og administrationen skal samles i Øresundshuset på Gl. Kongevej i København. Det er derfor, han ikke har haft så meget tid til at være i Sverige på det seneste, undskylder han.

Han kan ikke genkende det billede, som de svenske virksomheder har af MVA. Tværtimod forsikrer han, at organisationen i det nye år kommer til at stå stærkere på den svenske side, end den gjorde før nedskæringerne. Noget tyder på, at pointen ikke er nået over broen, så Bent Christensen forklarer:
"Det kan godt være, at vi ikke har været gode nok til at kommunikere med vores svenske medlemmer," siger han.
En redegørelse er ellers sendt til samtlige medlemmer. Den forklarer, hvorfor administrationen flyttes til København.
"Det er blevet sværere at skaffe penge fra fonde og sponsorer, så vi blev nødt til at gøre noget, så vi ikke pludselig skulle gå i betalingsstandsning eller noget lignende," siger Bent Christensen.

Og inden denne artikel bliver trykt, skulle medlemmerne have modtaget endnu et brev med navne på nye kontaktpersoner, oplyser direktøren. Desuden afslører Bent Christensen, at han har følere ude i det politiske netværk i Sverige for at finde en medarbejder med indgående kendskab til svenske samfunds- og politiske forhold, der skal styrke netværksdannelsen i Sverige.

Det sidste har ikke tidligere været muligt at fortælle på grund af svenske arbejdsmarkedsregler; der skal gå en rum tid mellem fyringer og nedskæringer og nyansættelser.

"Grunden til, at vi samler administrationen, er også for at få råd til en svensk medarbejder på et højt niveau," siger han.

Bent Christensen forsikrer, at han, så snart han har afsluttet personaleafviklingen, vil være at finde i Sverige mellem en og tre dage om ugen. I stedet for Lund-kontoret har MVA lejet et lokale i forskerparken Ideon, hvor man også vil afholde møder og konferencer. Indtil videre er lokalet dog ubemandet, men Bent Christensen overvejer en fremtidig bemanding, da også han erkender vigtigheden i svenske kontaktpersoner til svenske virksomheder.

"I fremtiden skal Sarah Fredriksson ikke komme til Danmark for at lede efter en kontaktperson til MVA. Selvom Maria forlader os, får Sarah navnet på en ny kontaktperson i posten. Hvis det bliver en dansker, er det kun et midlertidigt problem, da vores to svenske medarbejdere er på barselsorlov," siger han.

Til sidst nævner Bent Christensen, at han i øjeblikket forhandler med Region Skåne om at låne lokaler i Malmø til de projektgrupper, der skal arbejde i længere tid ad gangen. Og på længere sigt, hvilket er tre år frem i tiden, er det planen, at MVA flytter til nye lokaler tættere på broen og gerne i den sydlige del af Malmø eller i Ørestaden. Nej, Bent Christensen genkender ikke billedet af, at MVA trækker i dansk retning.

Men organisationen har alligevel fået sig et problem, mener Stephan Müchler.

"Man har sat sig i en dårlig situation ved at pådrage sig kritikken. Nu vil alle bevægelser såsom omstruktureringen tolkes af kritikerne, som om de har ret," siger Stephan Müchler.

Boks:
Vi har talt med:
¥ Charlotte Much af Rosenschöld,
direktør for Medeon.
¥ Birger Ohlsson, salgschef, Bioscource Recruiment Europe AB.
¥ Stephan Müchler, direktør sydsvenske industri og handelskammera.
¥ Lars Hebys, regionschef, AstraZeneca.
¥ Sarah Fredriksson, adm. dir., Genovis.
¥ Bent Christensen, adm. dir,. MVA.
¥ Niels Gerner Larsen, analyse og
kommunikation, MVA.

Billedtekst:
"Jeg tror, at det bliver sværere for mig at få adgang til netværket, især i begyndelsen, efter at min kontakt er forsvundet," siger adm. dir i Genovis Sarah Fredriksson som reaktion på, at MVA har lukket sit Lund-kontor og afskediget den svenske kontaktperson.
Foto: Kristoffer Lindblad/Rapidus




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere