Udenlandske hjerner til leje

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 5. december 2002.


KARRIERE & KOMPETENCE: Man kan strække sin arbejdsstyrke på mange forskellige måder. Leje forskere i Letland, få tilsendt en skotte eller indbyde indere til at levere ½bioinformatik. Pris, kvalitet og fleksibilitet er de parametre, virksomhederne vælger efter.

Da den danske biotekvirksomhed TopoTarget overtog britiske Prolifix, fulgte der ikke bare 20 medarbejdere i Cambridge med i købet, men også 12 kemikere i Letlands hovedstad Riga. Vel at mærke ikke fastansatte, men faste leverandører af forskning.

"Samarbejdet udsprang af, at vi havde behov for kemi-ressourcer. Vi kunne enten opbygge dem internt eller se på outsourcing, og vi valgte så at oursource. Da vi ledte efter en organisation, som kunne levere varen, fandt vi gruppen i Riga," fortæller Paul Finn, ph.d. og Head of Drug Discovery i Topotarget-Prolifix Ltd.
Der var flere årsager til, at det blev lige netop den lettiske løsning.

"Omkostningerne spillede naturligvis ind. Men kvalitet er vigtigere - det nytter ikke, at noget er billigt, hvis det ikke også er kvalitet. De lettiske kemikere har mange års erfaring med forskning i nye lægemidler, kvalitetskontrollen er den samme som andre steder, og vi får tilsvarende supporterende analyse. Derudover taler de glimrende engelsk, og med moderne kommunikation er afstanden ikke noget problem, selv om det naturligvis ikke er helt det samme, som hvis de havde befundet sig lige om hjørnet," siger Paul Finn.

Gruppen af kemikere i Riga arbejder ikke i et privat firma, men er en del af en stor lettisk forskningsinstitution og altså delvist statsfinansieret. Og de har flere andre kunder i biotekklyngen omkring Cambridge.
"Den type udenlandsk løsning er bestemt ikke ualmindelig. Andre selskaber har forskningsaftaler andre steder i det østlige Europa, og vi møder også indiske udbydere her. Der er et meget stort udvalg af institutioner at vælge imellem, når det gælder outsourcing - naturligvis også mange i Storbritannien," siger Paul Finn.

Standarder
En dansk virksomhed som Neurosearch bruger ifølge udviklingsdirektør og medstifter Frank Wätjen at kontrakte opgaver ud, når der opstår flaskehalse i forskningen. Rent geografisk er kontraktarbejde i Europa lettest at styre, siger han og nævner Tyskland, Schweiz og Holland som nogle af de lande, ud over Danmark, man har haft kontraktforskning i.
På østfronten har Neurosearch haft et mindre ad hoc-projekt kørende i Litauen. Frank Wätjen siger generelt om landene i det østlige Europa, at man har gode erfaringer, for der er dygtige kemikere, men man møder også begrænsninger med hensyn til teknologier og til tider også i laboratoriefaciliteterne.

"Det indebærer ofte, at de ikke er GMP-compliant, altså ikke lever op til standarderne i de amerikanske myndigheder FDA's Good Manufacturing Practice. Dem, der gør, vil typisk være at finde i Vesteuropa," siger Frank Wätjen.
Rent praktisk benytter Neurosearch en lille gruppe kontraktforskere, selskabet har fået et tæt samarbejde med.
"Men vi bliver bombarderet med reklamer fra forskellige CRO'er (Contract Research Organisations, red.) fra mange forskellige lande, inklusive f.eks. Ungarn mod øst. Det er dog ikke noget, vi benytter os af. Der skal være styr på det, og vi vil ikke placere en vigtig opgave på et for os ukendt sted," siger Frank Wätjen.

Indisk bioinformatik
Mens kemikerne i særlig grad har været synlige i øst, springer bioinformatikerne i øjnene, når man retter blikket mod syd-sydøst. Til Indien.

Indien markerede sig i IT-industrien som leverandør af særdeles kompetente folk - om end fænomenet ikke slog an i omfattende grad i Danmark. Men særligt softwareingeniører var i høj kurs rundt om i verden både som tilrejsende eksperter og leverandører af serviceydelser hjemmefra.

Nu er Indien begyndt at markere sig tilsvarende inden for bioteknologi - ikke overraskende især på bioinformatik.
I Danmark har f.eks. det indiske firma Evolvus markedsført sig her i efteråret. Evolvus med 30-35 medarbejdere har sine rødder i universitetet i Poona tæt på Bombay, hvor den ene af selskabets stiftere, direktør og ph.d. Milind Watve, er professor i mikrobiologi. Hans medstifter, Vice President med ansvar for forretningsudvikling Aniket Ausekar, har en Master-grad i Engineering Biotechnology fra University of Pennsylvania i USA.

Blandt de serviceydelser, selskabet tilbyder, er kontraktarbejde inden for bioinformatik såsom udvikling af databaser, data-mining-redskaber og brugerflader. Derudover har de udviklet og patenteret et særligt stykke bioinformatik-software, ViaGene, målrettet mod at identificere nye gen-targets for antibakterielle lægemidler.
Evolvus repræsenteres i Danmark af Jørgen Hansen med selskabet JH Consult. Han oplyser, at en præsentationsrunde har udløst tre ordrer fra danske virksomheder. To gælder bioinformatik, research og ajourføring af data, og den tredje software til brug for udvikling af lægemidler.

"Projektarbejdet går i gang efter nytår, og det udføres af Evolvus-medarbejdere i Poona. Hvis ordreudviklingen går, som vi håber, er planen på længere sigt at åbne kontor i Medicon Valley. Her kan vi have indiske medarbejdere siddende, så kontakten til kunderne i regionen kan blive tættere," siger Jørgen Hansen.
Han tilføjer, at kunderne typisk er mindre og mellemstore virksomheder, der vælger at outsource bioinformatik-opgaver frem for at have det hele 'in-house'. Og oplyser videre, at Evolvus også har kunder andre steder i Europa, herunder Hamburg, Magdeburg og München i Tyskland.

Matthias Mann, professor ved Syddansk Universitets Institut for Biokemi og Molekylærbiologi, mødtes med Evolvus' repræsentanter under deres besøg i Danmark. Han var parat til at indgå en aftale om et pilotprojekt med selskabet, men måtte droppe planen igen, fordi den påkrævede bevilling ikke gik igennem.
"Udenlandsk arbejdskraft - også fra andre end vore nabolande - kan være glimrende. Mange benytter sig f.eks. af kemilaboratorier i Rusland og Indien. Problemet er at bedømme kvaliteten. Her er man nødt til at prøve sig frem. Omkostningerne er naturligvis lavere og varierer meget fra sted til sted samt afhængigt af de pågældendes udviklingstrin," siger Matthias Mann.

Han nævner som eksempel, at en nystartet, skrabet, indisk servicevirksomhed kan starte med et prisniveau på måske fem pct. af, hvad det er i USA. Efterhånden som den udvikler sig, og niveauet højnes, vil prisen stige til omkring en tredjedel af en sammenlignelig amerikansk udført opgave.

"Vi har set tendensen før i software-industrien. Typisk vælger man at få løst arbejdskraft-intensive opgaver. I biotek er det f.eks. gennemgang af noter til videnskabeligt arbejde, indsamling og gennemgang af relevant litteratur og definition af informationerne. Arbejde, der er tidskrævende og skal udføres af veluddannet arbejdskraft," siger Matthias Mann.

Global vikarservice
Rekrutteringsfirmaet Global People har arbejdet aktivt med formidling af kvalificeret arbejdskraft til IT-sektoren - blandt andet fra Indien. Med afmatningen her og den skærpede fokus på bioteknologi har selskabet udvidet forretningsområdet til også at omfatte biotekindustrien. På samme måde som fænomenet med leje af projektmedarbejdere i Indien også begyndte med IT-folk for så at brede sig til bioteknologi.

Selskabet opererer med to begreber - henholdsvis insourcing af medarbejdere og outsourcing af udviklingsopgaver.
John Christensen, ph.d. samt direktør i og medstifter af Global People, fremhæver, at man udelukkende beskæftiger sig med udenlandsk arbejdskraft. Samt at man på insourcing-området leverer en færdig pakkeløsning til sine kunder - som et avanceret vikarbureau - så de ved en projektansættelse hverken skal forholde sig til jobopslag, skatteforhold, boligsituation eller andre praktiske og sociale forhold.

"I den type marked, som biotekindustrien udgør, hvor mange virksomheder er i etablerings- og udviklingsfasen og i øvrigt under finansielt pres, bliver meget arbejde projektorienteret og specialistkrævende. DÈr fornemmer vi, at projektmedarbejdere kan være nyttige," siger John Christensen.

Global People lavede i foråret en markedsundersøgelse blandt 25 biotekselskaber i Medicon Valley.
"Da gik bølgerne højt. Der skulle angiveligt bruges masser af medarbejdere både her og der. Min fortolkning er nu, at meget af det var ren markedsføring, man pustede sig op for både kapitalen og potentielle medarbejdere. Men det er ikke desto mindre relevant at se på, hvor de får deres folk fra. Deres eget lille netværk? Novo Nordisk?"
Undersøgelsen viste ifølge John Christensen også, at biotekvirksomhederne stort set ingen erfaring havde med projektansættelser og kun få havde erfaring med internationale ansættelser.

I Danmark og Sverige gennem en svensk samarbejdspartner har Global
People placeret folk i 30 biotek- og farmaselskaber.

En af de seneste blev hentet ind til Lundbeck, der ikke kunne få sit specialistbehov dækket lokalt. En skotsk statistiker, der har arbejdet med data fra kliniske test over hele verden og er en af de forholdsvis sjældne specialiserede 'kliniske data managers'. Processen tog en måned fra Lundbecks første henvendelse, til den pågældende medarbejder var landet med sine kufferter og mødt på arbejde for at påbegynde sin seksmåneders kontrakt.
Modellen med insourcing af højtuddannede specialister er - i modsætning til outsourcing af opgaver til lande i syd og øst - ikke billig. Her vælger man at betale for kombinationen af ekspertise og strategisk og organisatorisk fleksibilitet. Prisen er typisk 80.000-100.000 kr. om måneden.

"Den type 'contractors' vælger som livsstil at leve med en højere løn og en højere risiko i deres ansættelser. Risiko for at få halveret kontraktperioden eller ryge ud af et job og ind i et andet få dage senere. Der er et marked for dem, men det er ikke stort i Danmark," siger John Christensen.
Læs også side 21

Citat:
Udenlandsk arbejdskraft - også fra andre end vore nabolande - kan være glimrende. Mange benytter sig f.eks. af kemilaboratorier i Rusland og Indien. Problemet er at bedømme kvaliteten. Her er man nødt til at prøve sig frem.

Boks:
Vi har talt med til artiklerne side 18-19 og 21:
¥ Paul Finn, Head of Drug Discovery, Topotarget-Prolifix Ltd.
¥ Rimantas Vaitkus, Litauens viceminister for videnskab og undervisning.
¥ Frank Wätjen, udviklingsdirektør, Neurosearch.
¥ Matthias Mann, professor ved Institut for Biokemi og Molekylærbiologi på Syddansk Universitet.
¥ John Christensen, direktør i og medstifter af Global People.
¥ Jørgen Hansen, direktør, JH Consult.
¥ Stig Løfberg, adm. dir., Meabco A/S.
¥ Bo von Barnekow-Løfberg, direktør,
Meabco A/S.
¥ Kjeld R. Ryttig, dr. med. sc.,
Meddoc ApS.

Boks:
Frygt for hjerneflugt
På den anden side af bordet - over Østersøen til Baltikum - er synsvinklen en anden. Her, hvor man har udsigt til EU-medlemskab, overskygger frygten for, at de bedste hjerner forsvinder ud af landet, forventningerne om at tiltrække forretning via den hjemlige forskningskompetence.
For nok åbner EU nye muligheder, men arbejdskraftens frie bevægelighed følger med, og den ventes at give problemer.
Litauens viceminister for videnskab og undervisning, Rimantas Vaitkus, som selv er professor i organisk kemi, kender ikke konkrete eksempler på, at vestlige virksomheder har lagt forskningskontrakter i hans land. Ej heller tiltag til at fremme tendensen. Til gengæld har han mange eksempler på ph.d.-studerende, som forsvinder udenlands.
"Vi frygter virkelig hjerneflugt - at miste vores bedst uddannede på den måde. Ministeriet har nedsat en arbejdsgruppe, som er i færd med at kortlægge problemet, og vi ved, at i hundredevis af ph.d.-studerende er rejst ud som led i uddannelsen og ikke vender tilbage," siger Rimantas Vaitkus.
Ud over den negative effekt det er, at de ikke vender hjem med ny viden og nye ideer, har Litauen et problem med en aldrende lærerstab på universiteterne. Halvdelen af professorerne er over 60 år, og for få står i kø for at afløse dem.
"Vores problemer på området bunder naturligvis i sociale forhold. En ph.d.- studerende ved Karolinska Universitet tjener mere end en viceminister i Litauen," tilføjer viceministeren, der i øvrigt selv har været tilknyttet Universitetet i Uppsala, med et skævt grin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere