Nordjysk våbenkontrol

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 5. december 2002.


TENDENS & ANALYSE: Thomsen Bioscience har skabt en mobil biosensor, der kan afsløre biologiske våben. Selskabet har tegnet kontrakt med det svenske og danske forsvarsministerium.

Militærkontrakter byder den unge iværksætter fra Nordjylland, Lars Thomsen, ikke at bevæge munden for meget. Derfor er dette interview en måned for sent på den, og den meget høflige videnskabsmand beklager også indtil flere gange, at han ikke kan besvare de fleste spørgsmål.

ERG-1.005 hedder mundkurven, han underskrev for godt en måned siden. Det er en forsvarsforskningsaftale under European Researchgroup 1, og kontrakten er underskrevet af både Danmark og Sverige, der på flere måder støtter den endelige udvikling af en mobil håndholdt biosensor, der hurtigt og effektivt kan afsløre biologiske våben baseret på DNA og RNA.
Hvordan og med hvor mange penge hans firma Thomsen Bioscience er støttet, kan Lars Thomsen ikke afsløre. Apparatet er først helt færdigt om 20 måneder, siger Lars Thomsen, hvorfor det ikke er hans opfindelse, FN's våbenkontrollører har købt ind til arbejdet i Iraq i disse uger. Men det kan det snart blive, hvis det står til den 37-årige opfinder.
"Jeg ved godt, hvad der bliver brugt i Iraq, og jeg ved, at vi ligger godt til. Vi har et godt kendskab til, hvad de forskellige leverandører laver, og jeg kan godt sige, at når vi er færdige med vores apparat, har vi noget, der er bedre end det, der eksisterer i dag," siger han.

Lars Thomsen er uddannet biolog fra Københavns Universitet og fik sin ph.d. i Neurofysiologi i 1995. Siden blev han ansat i en post-doc-stilling ved McMaster Universitet. Den første kommercielle ansættelse fik han i Astras afdeling for Gastro-Intestinal Pharmacology i Sverige, hvor han bl.a. arbejdede med lab-on-chip-systemer sammen med Central Research Laboratoriums. Det førte ham til at udvikle sin egen biochip, hvilket førte til Thomson Bioscience.

Også til landbrug og mennesker
Novi Innovation støttede økonomisk ideen, og i år skød den nordjyske IT- og udviklingsvirksomhed RTX tre millioner kroner i foretagenet. De tre millioner kroner var nok til, at Thomsen Bioscience kunne bygge to laboratorier på RTX's adresse i Nordjylland.

Rapid Anthrax Sample Preparation Device kaldes apparatet i øjeblikket, og kun seks eller syv medarbejdere kender indholdet af det.

"Min oprindelige hensigt var lige præcis at skabe et apparat, der kan afsløre de biologiske krigsvåben, hvilket der er et stort marked for. Samtidig kan det bruges i landbruget til at afsløre sygdomme samt anvendes inden for en stribe andre områder," siger Lars Thomsen.
Eksempelvis kan en læge se, om en patient er smittet med HIV-virus, og kriminalpolitiet kan tjekke et gerningssted for DNA-spor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere