Printere og fyringer gav HP overskud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. november 2002.


Omsætningen og markedsandelene faldt, men HP-topchefen Carly Fiorina overraskede alligevel alle analytikere med at vende et stort underskud til et overskud på 390 millioner dollar i 4. kvartal af 2002.

Regnskab

HP-topchefen Carly Fiorina overraskede endnu engang børsmarkedets aktieanalytikere, da hun natten til torsdag offentliggjorde det første egentlige tremåneders regnskab (4. kvartal august-oktober 2002) efter sammenlægningen af HP og Compaq i maj til verdens næststørste it-selskab efter IBM.

Det var forventet, at omsætningen i 4. kvartal 02 ville lande på 17,3 milliarder dollars som følge af den globale krise. Men Fiorina mere end leverede varen med en 700 millioner dollar bedre omsætning på 18,05 milliarder dollars. Et fald på 165 millioner fra 18,17 milliarder dollars i kvartalet for et år siden. Men kun på en procent - analytikerne forventede op til 16 procent. HP forventer, at omsætningen i det kommende kvartal (Q1, 2003) vokser til 18,4 milliarder dollars.

Det er ikke blot lykkedes Carly Fiorina at holde omsætningen. Hun har også vendt HP-resultatet på bundlinien til et overskud på 390 millioner dollars i 4. kvartal 2002 fra et underskud på 505 millioner dollars i 4. kvartal 2001.

Ingen IBM-killer
Trods resultatet ligner HP som verdens næststørste it-selskab endnu ikke den "IBM-killer", som var guleroden i HP/Compaq-fusionen. Målet er at blive større end IBM (85,9 milliarder dollars i 2001), men vejen er endnu lang og stejl.

HP har nået det overraskende gode 4. kvartalsregnskab ved at svinge sparekniven endnu hårdere end den tidligere meddelte besparelse på 2,5 milliarder dollars og afskedigelse i koncernen af 15.000 medarbejdere, som i september blev øget til 16.800. Nu lyder sparemålet ultimo finansåret 2004 på tre milliarder dollars og 17.900 medarbejdere.
Et andet vægtigt bidrag til den gode HP-økonomi i HP er et større bidrag fra tre af HP's fire forretningsområder, især Imaging & Printing. Printerne bidrager mest til HP's samlede forretning. Bidraget er også forbedret, men stadig med underskud i Personal Systems (pc) og Enterprise Systems (servere). Ifølge Bloomberg har HP-koncernen tabt markedsandele i 4. kvartal 2002 sammenlignet med for et år siden på pc, servere, bærbare og storage.

Den største sten på vejen for at overhale IBM er Services, HP's svar på IBM Global Services, konsulentafdelingen med salg af totale it-løsninger til erhvervslivet. Det er her, indtjeningen er høj, men resultatet i HP Services er faldet til 381 millioner dollars. HP Services er 17 procent af HP-koncernomsætningen, mens Global Services er IBM's største forretningsområde med 44 procent af IBM's totalomsætning (de første ni måneder af 2002).

Boks:
Hewlett-Packard
Forretningsområderne i 4. kvartal 2001 og 2002. Alle beløb i US dollars.

Resultat Resultat Oms. Ændring
2001 2002 2002 i forhold
mio. mio. mia. til 2001
Imaging and Printing 490 926 5,6 +18 pct.
Personal Systems - 377 - 87 5,1 - 6 pct.
Enterprise Systems - 299 -152 4,1 - 5 pct.
HP Services 421 381 3,1 - 3 pct.

Billedtekst:
- Vi har endnu ikke offentliggjort de danske tal i 4. kvartal 2002-regnskabet. Men der er ikke planlagt flere afskedigelser og besparelser i Danmark. Vi er i dag 650 medarbejdere sammenlignet med cirka 750 for et år siden, vi har sparet 100 millioner kroner på de årlige omkostninger, og vort mål er stadig at blive større end IBM, siger administrerende direktør Niels Svenningsen, HP Danmark.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere