Gode råd fra guruer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. november 2002.


Open source-guruerne Bruce Perens og Tony Stanco råder den danske regering til at tænke sig godt om, inden den laver en offentlig softwarepolitik.

ÅBENHED

- Offentlig infrastruktursoftware bør ikke være ejet af et privat firma. Staten skal selv eje kildekoden. Det kan sammenlignes med det offentlige vejnet. Man kan måske nemmere forestille sig, at samfundet kom til at betale dyrt, hvis ingen kunne forlade deres indkørsel, uden at betale afgift til et privat firma, men situationen er den samme med den virtuelle infrastruktur, siger Tony Stanco fra The Cyberspace Policy Institute of The George Washington University.

Tony Stanco rådgiver blandt andet den amerikanske regering om open source. Han argumenterer for, at man ikke bare kan lade stå til. En stat er nødt til at have en softwarepolitik, og det handler dybest set om demokrati versus Big Brother Bill (Gates, red.).
- Ønsker man virkelig at lave e-demokrati med software, som man ikke har kildekoden til, og som man derfor ikke ved, hvordan virker, spørger Tony Stanco.
- Den danske regering kan ikke forholde sig neutral. Det er en falsk valgmulighed, for det er også et valg at lade den offentlige infrastruktur være privatejet, siger Tony Stanco.

Kræv åbne standarder
Risikoen eksisterer, hvis en regering som den danske lader infrastrukturen gå i offentligt udbud uden at vedtage en egentlig softwarepolitik.
Men softwarepolitikken behøver ikke favorisere open source-software, mener den anden af de to til lejligheden importerede open source-guruer, Bruce Perens.

Han krediteres for at have opfundet begrebet open source sidst i firserne, og han forlod sidste år leverandøren HP, hvor han havde en stilling som open source-evangelist, for at hellige sig arbejdet med at udbrede sin gospel endnu mere, end han kunne i HP-rammerne.

- Hvis man bare stiller krav om åbne standarder og dermed gør banen jævn og lige for alle leverandører, så vil open source vinde, siger Bruce Perens.
Hans tese er, at vi alle som softwarebrugere er afhængige af MS-nakotikaet. Microsoft har gjort os afhængige ved at pushe sin afhængighedsskabende softwaremodel med inkompatibilitet og lukkede standarder.

- De lukkede dokumentformater er afhængighedsskabende. Jo mere kompliceret og dyrt det er at skifte leverandør, jo mere afhængig bliver man af sin eksisterende leverandør, som så kan sætte prisen op, siger Bruce Perens.
Han mener, at alle leverandører burde konkurrere om at levere de bedste produkter til brugerne i stedet for at holde konkurrenterne væk ved at lave inkompatibel software.
Han har en række gode råd til alle, der ønsker at holde op med at være afhængige, hvis man er det, og hvordan man undgår at blive det fra starten af.
- Stil krav til leverandøren om åbne standarder og tilgængelige dokumentformater, der skal kunne bruges af andre leverandører uden licensafgifter, siger Bruce Perens.

- Det offentlige bør ikke lave en softwarepolitik, der resulterer i, at borgerne tvinges til at købe en bestemt leverandørs software, siger Bruce Perens.

Se flere råd på www.sincereChoice.org

Billedetekst:
Tony Stanco, fra The Cyberspace Policy Institute of The George Washington University, mener at det er naivt at tro, at en regering kan forholde sig neutral i spørgsmålene om åbne standarder og open source.
Foto: Torben Klint

Billedtekst:
Bruce Perens, opfinderen af open source, råder regeringen til at bryde afhænigheden.
Foto: Torben Klint.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere