Fru Server vil gøre HP større

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. oktober 2002.


"Fru Server", legenden Mary McDowell bag Compaqs placering som verdens største på servere, har sat fuld fart
i det nye HP. Ved at lægge kunderne om til standard Intel servere skal HP vokse endnu mere.

Det nye HP, verdens største med salg af Intel-servere, vil være endnu større. Et ønske, som falder sammen med kundernes barbering af omkostninger på grund af den generelle økonomiske afmatning i erhvervslivet. For henholdsvis sælger og køber er løsningen nye standardservere baseret på Intel-processorer og at droppe af gamle ikke-standard Unix-servere.
Derfor er HP's øverste chef world-wide for Intel-servere, administrerende direktør Mary McDowell i øjeblikket på charmebesøg hos de europæiske kunder. Budskabet er et skift til de nye Intel-servere inklusive Itanium (64-bit). Det skulle give endnu billigere, kraftigere og mindre vedligeholdskrævende servere end hidtil, og samtidig lover McDowell kunderne støtte og hjælp til at holde deres Unix-systemer kørende på Intel-serverne.

Legenden "Fru Server"
Mary McDowell er internt i HP lidt af en legende med kælenavnet "Fru Server", fordi hun opbyggede Compaqs lederskab på verdensplan med Proliant-servere. En forretning i Compaq, som inden opkøbet fra HP var på seks milliarder dollars i omsætning verden over. Mens det daværende HP's serveromsætning "kun" var en milliard dollars.
I dag er hun ansvarlig for det nye HP's "Industry Standard Servers" i Enterprise Systems Group over hele verden med en omsætning på godt syv milliarder dollars, gruppens største forretningsområde.
De øvrige HP-servere er forskellige Unix-varianter med HP-UX og Tru64 Compaq (oprindelig Digital) samt Tandem Non Stop og OpenVMS. Alle ikke standardservere med en omsætning på verdensplan på fem milliarder dollars.
Med tiden er det strategien, at alle HP-servere skal være standardiserede på Intel-teknologi. Det vil ifølge Mary McDowell være en realitet omkring 2005/2006. Men hun forventer allerede i 2003, at værdien af Intel-servere på verdensmarkedet passerer værdien af Enterprise Unix-servere.
- Vi vokser hele tiden ind i nye og større markeder med Windows og Linux på de eksisterende Intel-servere, og vi er i gang med en masse store omlægninger i vor business-critical servergruppe. Alle vore Unix RISC-platforme med Alpha- (oprindelig Digital) og PA-RISC servere (oprindelig HP) skal med tiden flyttes over til Intels nye standard Itaniumserver, Itanium Processor Family (IPF). Det er en temmelig vanskelig proces for vore kunder, så vi har øremærket et hold til udelukkende at få det til at lykkes. Hardwaremæssigt sker det ved, at HP-UX afvikles på Intels Itanium server. Det mindsker vore omkostninger ved Unix-leverancer og gør os meget konkurrencedygtige. Vi har et forspring, fordi HP var med til at udvikle Itanium processoren, siger Mary McDowell, HP
HP er ifølge analyseselskabet IDC størst i verden på Intel-baserede servere med omkring 35 procent (antal), og især i Danmark fylder HP meget med en markedsandel på omkring 50 procent. Nummer to på det danske marked er IBM, på tredjepladsen ligger Dell, og nummer fire er Fujitsu Siemens. På verdensmarkedet svinger andenpladsen mellem IBM og Dell.

Både HP og kunderne tjener
- De Intel-baserede servere er et ekstremt vigtigt forretningsområde. Både i kontant omsætning som den største forretning i vor Enterprise Systems Group, hvor vores indtjening øges med standardiseringen. Og også strategisk, da kundernes behov for datakraft vokser samme vej. Erhvervslivets virksomheder er meget interesserede i at standardisere deres infrastruktur for at mindske omkostningerne og øge fleksibiliteten. Det giver dem flere valgmuligheder, fordi en virksomhed med en Intel-server altid vil kunne vælge en Intel-server fra en anden leverandør. Det er et meget konkurrencepræget marked, og den valgfrihed sætter erhvervslivet stor pris på, siger Mary McDowell.
Leverancer af Intel Itanium-serveren (version 2) startede i juli 2002 også i Danmark. Ligesom HP's Unix PA RiSC-serveren fortsat produceres for at få overgangen til at glide hos kunderne. Skiftet i erhvervslivet til de billigere Intel-servere sker ifølge Mary McDowell typisk ved, at virksomhederne køber nye standardservere til deres nye løsninger, mens de så længe som muligt lader deres "gamle" løsninger køre videre på de allerede installerede Unix-servere.
- Foruden lavere omkostninger med Intel-serverne prioriterer virksomhederne meget højt, at de kan få mere automatiske vedligeholdelses- og opgraderingssystemer på serverne. Væksten i servere har været meget høj i flere år, fordi det var den letteste og billigste måde at udbygge IT-systemet på. Men problemet er, at virksomhederne i dag må bruge uforholdsmæssigt meget manuelt arbejdskraft på at holde serverne kørende, siger Erik
Kaae, chef for Intel-servere hos HP Danmark.

Billedtekst:
- Danmark er små og mellemstore virksomheder. Derfor kan 95 procent af erhvervslivet bruge de billige, men stadig større Intel-servere med Windows og Linux i stedet for de kraftigere og dyrere ikke-standard Unix-servere. Det giver os en markedsandel på omkring 50 procent af det årlige serversalg i Danmark på 1,2-1,5 milliarder kroner, siger chefen for Intel servere Erik Kaae, HP Danmark.
Foto: Torben Klint

Boks:
Markedet i Danmark for Intel standardservere

3. kvartal 2001 3. kvartal 2002
HP (HP+Compaq) 54 pct 52 pct.
IBM 21 pct. 21 pct.
Dell 11 pct. 13 pct.
Fujitsu Siemens 5 pct. 7 pct.
Totalt solgt 7.100 stk. 7.500 stk.
Kilde: IDC

Som IDC-optællingen viser, har HP's køb af Compaq ikke givet effekten 1+1=3 i det nye fusionerede HP's første kvartalssalgstal (3. kvt. 02). Tværtimod er Dell og Fujitsu gået to procent frem og HP to procent tilbage, formentlig på grund af HP- og Compaq-kundernes usikkerhed om fremtiden for serverstrategien i det nye HP.
Senioranalytiker Anders Elbak, IDC, forventer, at 4. kvartal 2002 vil vise et salg i Danmark på omkring 9.000 stk. Intel servere, en vækst på fem procent i forhold til 4. kvartal 2001. Et større opsving i serversalget forventer Elbak først i 2003, når virksomhederne får nye budgetter.

Billedtekst:
- Vi er størst i verden på Intel-servere, og vi satser på at vokse yderligere i 2003 med omkring fem procent i værdi og med et lille to-cifret procenttal i antal solgte servere, siger HP Industry Standard Servers top-chefen, administrerende direktør Mary McDowell.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere