Julemanden i Magasin

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. oktober 2002.


"Se der er den nye julemand, mon han har klejner med, han vinker til os fra sin rensdyrspand, mens han flyver afsted.
Jesus bliver født på 2. sal, i Magasin du Nord, han griner når du trykker på en fodpedal, siger goddag til sin mor."

Om to måneder er det ifølge denne eventyrlige Shu-Bi-Dua sang ("Den Himmelblå") atter jul i Magasin, når den flyvende, røde mand hen over tagene vinker til os, mens Jesus-barnet ligger i krybben og smiler.
Forhåbentlig sparer den nye Magasinledelse ikke julemanden og det glade barn væk. Danmarks sidste stormagasinkæde, Wessel & Vett (Magasin) kæmper for at overleve. Årsregnskabet for 2000/01 havde et tyndt overskud og i år (2001/02) var det et underskud på næsten 200 millioner kroner. Men endnu værre var det netop offentliggjorte halvårsregnskab 2002/03 med et underskud på størrelse med hele sidste års tab, et minus på omkring 180 millioner kroner. Ud røg cowboydirektøren Henrik Smith, den tidligere chef for Levis. Erstatningen som ny Magasin-chef blev Henrik Busch, og det Wessel & Vett-ejede Illum kom på salgslisten.

Magasin er i krise, der skal sælges ejendomme fra, og der skal skæres og files i omkostningerne. Kampen er gået ind for at bevare Magasin, og der burde være en god chance. Som den eneste forretning i København får Magasin på Kongens Nytorv leveret kunderne direkte ind i butikken på rulletrapperne fra den nye Metro placeret i stormagasinets kælder.
Engang var der masser af stormagasiner i København. Fonnesbech (i dag Fona og Københavns Fondsbørs), Havemann (i dag Føtex), Crome & Goldschmidt (i dag City Arkaden), og Illum m.fl.. Men kunderne svigter, økonomien falder fra hinanden, og de forsvinder i takt med, at varerne kommer på hylderne hos dagligvarebutikker som Føtex, Kvickly, Fakta, Netto og Bilka.
Kjoler, skjorter, sportstøj, sko, møbler og køkkentøj er kommet ind i varmen hos fødevarebutikkerne med køle- og frostdiskene. Undtagen Magasin, byens sidste stormagasin, som har taget fødevarerne ind til kjolerne.

Det samme mønster er lagt i IT-branchen med digitalt udstyr som computere, servere, telefoner, printere og net. De er også på vej til kødgryderne. Ud i detailhandelen, hvor kunderne alligevel færdes på den daglige indkøbstur. Hvad enten det er til familiens aftensmad eller virksomhedens forsyning med datakraft, så er det ved at være lukketid for IT-branchens specielle stormagasiner. Det kan ikke køre rundt økonomisk, fortjenesten er minimal, og kunderne er bedre informeret end personalet. Men det er, som om branchens folk har svært ved at erkende de nye tider. Den globale økonomiske nedtur, Osama bin Ladens terror og den bristede dotcom-boble får skylden.
IT-branchens virksomheder er i dag godt på vej ind dagliglivet som en slags bygningsentreprenører og lastbil- og personvognsforhandlere. De lytter til kunderne og leverer løsninger til erhvervslivet og forbrugerne. Døre, vinduer, beton og indretning kommer til de store IT-entreprenører som IBM og HP fra underleverandørerne. Ofte i standardiserede leverancer fra softwarefabrikker som SAP, Oracle og Microsoft og IT-kontorudstyret fra producenter som Fujitsu Siemens, Dell, Cisco og TDC. Det er allerede virkeligheden for 160 milliarder kroner, 10 procent af dansk erhvervslivs totale årlige omsætning ifølge en ny PLS Rambølanalyse for Dansk Industri.

Det er slut med de gamle IT-stormagasiner. Den tid er allerede på vej på museum. Hvis der skulle være enkelte tvivlere i IT-branchen så klik ind på www.datamuseum.dk. Sammen med Telefonmuseet og Teknisk Museum i Helsingør har Danmark nu fået endnu et IT-museum i stil med, hvad vi kender i udlandet. Her er der plads til minderne om den spændende, gamle IT-verden, som startede i Danmark med DASK for næsten 50 år siden.
Men lad os beholde Magasin du Nord, så Shu-Bi-Dua igen i år kan lade julemanden flyve hen over tagene og lade det blive jul med fødslen af det glade, runde Jesusbarn på 2. sal. Det er blevet dansk, bevaringsværdig kultur i klasse med Nøddebo Præstegård.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere