Udfordringernes holdeplads

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. september 2002.


Mads Tofte gik til opgaven med at grundlægge IT-Højskolen på fem måneder, som han altid er gået til sin forskning: Han nød at bevise, at noget uladsiggørligt kunne lade sig gøre.

Da forskeren, lektoren og iværksætteren Mads Tofte blev udnævnt til direktør for den dengang endnu ikke eksisterende IT-Højskole i foråret 1999, ændrede det ikke alene brat hans hidtidige karrierebane.
Det var også startskuddet til en sommer i højeste gear frem til studiestart 1. september.
- Det var en helt forrygende tid. Jeg kørte på adrenalin hele sommeren, og vi var vel omkring en ti stykker, som ikke fik sovet særlig meget, husker Mads Tofte.
Soveværelset var til gengæld vært for IT-Højskolens første nødtørftige hjemmeside, som lå på Toftes private Macintosh.
Siden var i luften 6. april, og brugerne blev omdirigeret fra Forsknings- og Undervisningsministeriernes hjemmesider.
IT-Højskolen havde endnu intet domæne.
- Jeg skulle informere omverdenen og profilere IT-Højskolen. Det lykkedes i en grad, så lærerkræfterne kom af sig selv. Og et enkelt interview i programmet Harddisken gav 100 ansøgninger fra studerende. At det gik så nemt, var jeg fantastisk glad for, for der var rigeligt med andre opgaver, siger Mads Tofte.
Tillykke, Tofte
Han kommer stadig til at grine ved tanken om den åbenlyse lettelse i Forskningsministeriet, da de fandt et par brede skuldre at sætte aben på.
- De sagde: Tillykke Tofte, du skal være direktør for IT-Højskolen. Her er pengene til at komme i gang, vi har måske en bygning til dig ude i Nordvest. Du åbner til september med 150 studerende. Og forresten, studierne skal tilrettelægges, lærerkræfterne skal findes, de studerende skal optages. Her er vores visitkort, ring hvis der er nogen problemer. Jamen, sådan sagde de, griner Tofte henrykt.
Han tog beredvilligt imod udfordringen, men dog uden at tro, at han kunne alting på Èn gang.
- Firmaet (Hafnium, red.) måtte jeg trække mig ud af, selv om det er noget af det sjoveste, jeg nogensinde har prøvet. For alle medvirkende fik det faktisk så drastiske karrieremæssige konsekvenser, at vi måtte lukke efter det første produkt, som var Anno Domini til År 2000-rettelser, siger Mads Tofte.
Forskeren
Men var det helt farvel til forskning, da Mads Tofte med et brat drej i karrieren blev Universitetsdirektør 1. april 1999?
Det var det vist ikke.
Også selv om han ikke blev det ved et tilfælde, men fordi han først havde engageret sig dybt i IT-Højskoleplanerne, og efter en jobsamtale med bestyrelsesformand Mogens Munk Rasmussen, der var "noget af en oplevelse og hvor panderne knaldede mod hinanden i to timer", bare ville have jobbet.
Sine fremtidsplaner holder Tofte tæt til kroppen, men han ser ikke direktørstillingen ved IT-Højskolen som en livstidsstilling, selv om der "ikke er udsigt til at løbe tør for udfordringer foreløbig".
- Jeg savner at forske. Men når man får en opgave som denne her, kan man ikke sætte sit personlige forgodtbefindende forrest. Det er ikke et offer, men der er et element af pligt, nogle andre mekanismer end snæver karriereorientering træder i kraft. Jeg glæder mig over, at det kan lade sig gøre at have det sjovt imens, siger Mads Tofte.
- Der er ikke den store forskel på, hvordan jeg forsker og hvordan jeg er direktør; som forsker har jeg altid elsket at afsøge grænser og gøre noget, som ingen troede kunne lade sig gøre, siger han.
Kvaliteten
Det er således på rekordtid lykkedes ham at give IT-Højskolen den rolle som bindeled mellem undervisning, forskning og erhverv, som den var tiltænkt.
- Jeg synes, at IT-Højskolen har fungeret som en god katalysator for alle i regionen, der beskæftiger sig med IT, siger han.
- Det vil vi blive ved med, men udviklingen kommer til at foregå i et mere roligt tempo nu, siger Mads Tofte, som momentant må have glemt det kommende flyttecirkus fra Glentevej til Ørestaden 1. januar 2004.
En helt ny faglighed i undervisningen er også skabt, som forbinder de tre hjørner af IT - naturvidenskab, design/kunst og forretning.
Det er folk med forskellige spidskompetencer, som samtidig kan se hele billedet, der kommer ud af IT-Højskolen.
Det har været betydeligt sværere at få enderne til at mødes på forskningsområdet, synes Tofte.
Kvaliteten af cand.it'erne er han tilfreds med. Men ville ikke tøve med at sætte alle pengene på kvalitetsforbedringer, hvis han fik flere.
Den store model
- Vi skal ikke uddanne flere end nødvendigt. Det er selvfølgelig vigtigt at finde balancen mellem kvalitet og kvantitet af kandidaterne. Men en person, der har fået en uddannelse, som sætter vedkommende i et andet gear resten af livet, gør en større forskel end to personer, der bare har fået hældt lidt ekstra benzin på, siger Mads Tofte.
- Danmark står over for et fundamentalt valg: Skal vi være en nation af gode IT-brugere - eller vil vi være gode IT-skabere? Spørger Mads Tofte.
-ÊJeg arbejder for, at vi kan gå efter den store model, for det er meget mere spændende at sidde ved rattet end ved siden af, siger han.
- Og så må vi altså også se i øjnene, at Danmark ikke kan nøjes med at forbruge og sælge - det er økonomisk essentielt, at vi også skaber, siger Mads Tofte.

Boks:
Hip-Hip Hurra for
IT-prismodtageren 2002
Mads Tofte, direktør for IT-Højskolen, fik sidste fredag IT-Prisen 2002.
Læs reportagen fra prisoverrækkelsen og Computerworld Top 100-konferencen side 10,11 og 12.

Boks:
Fra DIKU via Edinburgh, Nsukka og NV til Ørestaden
Mads Tofte er 43 år. Han er kandidat fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), og rejste herefter til University of Edinburgh, hvor han forskede i programmeringssprog og deres semantik og tog sin PH.d.-grad.
Her mødte han sin kone, som var i gang med sin PH.d. i molekylær biologi.
Efter Edinburgh tog de sammen til hendes hjemland, Nigeria, hvor Mads Tofte i et år var lektor på universitetet i Nsukka. Herefter gik turen til København, hvor han blev ansat som lektor på DIKU.
Mads Tofte havde sammen med fem kolleger fra DIKU godt gang i virksomheden Hafnium, og var også netop blevet institutbestyrer på DIKU, da han 18. marts 1999 blev udnævnt til direktør for IT-Højskolen.
Mads Tofte og hans kone bor i Gentofte. Hun er nu, efter at have arbejdet inden for sit oprindelige felt, studerende på IT-Højskolen og i gang med at skrive speciale om neurale netværk.
Ud over på IT-Højskolen kan man for eksempel finde Mads Tofte som bestyrelsesmedlem i Teknologirådet, som bestyrelsesformand for netværket Crossroads Copenhagen - og løbende 12 kilometer i Dyrehaven hver søndag.

Billedtkst:
- IT-branchen er på samme tid demokratisk og elitær. Alle kan være med,men kun de bedste klarer sig godt. Derfor må vi aldrig sætte kvantitet over kvalitet i uddannelsen, siger Mads Tofte.
Foto: Hans Juhl.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere