Oversigt: Fem funktionsfyldte smartphones

Har du fået nok af gennemsnitlige plastikmobiler, og er du på udkig efter en mobiltelefon fyldt med funktioner, så tjek denne oversigt over fem top-smartphones.

Fem funktionsfyldte smartphones

Hvis en plastikmobil med grønt cover og et to megapixel kamera får dig til at spærre øjnene op af frygt, så skal du måske rette blikket mod den dyrere ende af mobilspektret, smartphones.

De funktionsfyldte mobiltelefoner med computeregenskaber rummer meget mere end almindelige telefoner, men priserne er naturligvis også derefter.

Vil du have en mobiltelefon, der kan en hel del mere end bare at sende sms'er og tage grynede billeder, så kan det blive hård kost for dankortet.

Til gengæld har du så også mulighed for at rende rundt med et lækkert mobilmonster fyldt med muligheder. Vi har kigget nærmere på fem smartphones, der er proppet med funktioner. Se dem på de næste sider.

Sony Ericsson Xperia 1

Sony Ericsson har med Xperia 1 lavet en telefon, der er udført i metal, hvilket giver en fornemmelse af rå kvalitet, når man har telefonen mellem hænderne.

Dette er en telefon, der kan tåle at ligge i lommen, og den kan holde til at blive brugt. Dog er bagstykket ikke fæstnet helt godt nok, og det har en tendens til at ryge af, hvis man smider telefonen lidt for surt fra sig.

Telefonen har Turbo-3G og dermed teoretiske overførselshastigheder på 7,2 Mbit/s - meget bedre bliver det ikke i øjeblikket. Samtidig er telefonen udstyret med Wi-Fi, og den er god til automatisk at vælge denne både billige og hurtigere løsning, når den er tilgængelig.

Xperia 1 byder også på GPS og kamera på 3,2 megapixel, der imidlertid skuffer. Ikke så meget på grund af opløsningen, om end den ligger i den lave ende. Det er mere fordi, Sony Ericsson ikke leverer de samme softwaremuligheder med kameraet, som findes i virksomhedens almindelige kameramobiltelefoner.

Synkronisering glider smertefrit og nemt med Xperia 1, og det er let at tage såvel dokumenter som Outlook med på farten. Sony Ericsson har forsøgt at gå brugervenligheden i møde ved at introducere begrebet Panels, der dækker over brugerflader, man kan vælge at lægge ovenpå det velkendte Windows Mobile.

Panelerne er en fornuftig måde at omgå en brugerflade, der ikke er specielt tiltalende, hvis man er typen, der ikke synes, at Windows på farten er en lækker oplevelse. Men panelerne leverer ikke den fingervenlighed, som konkurrenterne Apple og HTC kan tilbyde.

Designet er umiddelbart elegant som en ballerina, men materialevalg og en vægt på 160 gram gør, at den mere føles som en brosten i lommen. Her er tale om en regulær arbejdshest, der ikke hoster under vægten af Windows Mobile eller de opgaver, man som krævende bruger pådutter sin telefon.

Men Xperia 1 er heller ikke voldsomt imødekommende, hvad angår brugervenlighed og kræver, at man skal have det fint med at hive sin stylus frem nu og da.

Læs anmeldelsen af Sony Ericsson Xperia 1 her.

Nokia N96

Nokia N96 skal løfte en tung arv fra N95. Ligesom forgængeren er N96 en skydetelefon med to skud i bøssen, hvis du skyder skærmen op, afdækkes nummer-tasterne som sædvanlig, skyder du i stedet skærmen ned, afdækkes fire knapper til medie-afspilning.

N96 er forholdsvis let, for Nokia har ikke flottet sig med metal eller andre dyre materialer. Dette er en udpræget plastic-klods, der knirker og giver sig en smule, når man trykker på den. Vi ved, at Nokia kan gøre det bedre, så hvorfor skal den dyre N-serie pakkes så billigt ind?

Skærmen måler 2,8 tommer - og er altså vokset 0,2 tommer i forhold til den originale N95. Desværre er skærmens opløsning uændret (320 x 240), så fotos, video og websider fremstår knap så klart, som på konkurrenterne.

Med tredje generation af Serie 60 har N96 en velprøvet og velfungerende brugerflade, og trods den lidt kedelige præsentation er N96 en habil mediemaskine. Lydkvaliteten er fin - også fra de indbyggede højttalere.

En lille fod på bagsiden kan klappes ud, så mobilen kan stå på bordet, mens du ser video. Og med et internt lager på hele 16 gigabyte behøver du næppe købe hukommelseskort lige med det samme.

Kameraet praler med autofokus, fem megapixel og effektiv støjreduktion, og det er på niveau med de bedste konkurrenter - som altid får du det bedste resultat i dagslys. De levende billeder kan indfanges i fuld VGA-opløsning (640 x 480), hvilket er bedre end de fleste. Men igen: ikke bedre end forgængeren.

N96 har Turbo-3G, og du får også Wi-Fi og GPS med i pakken. N96 har samme kvaliteter som N95, men også mange af de samme svagheder. Her er for få forbedringer, og flere af dem er ikke særlig relevante.

Læs anmeldelsen af Nokia N96 her.

HTC Touch Pro

HTC har med Touch Pro sendt en telefon på markedet, der er ganske potent og har været ventetiden værd. Touch Pro er pakket ind i stilfuldt, sort og blank pianolook. Touch Pro måler 102 x 51 x 18 millimeter, hvilket giver plads til det særdeles udmærkede slidetastatur, der åbenbarer sig, når enheden deles på midten.

Touch Pro har mulighed for Turbo-3G, Wi-Fi , Bluetooth 2.0 samt tilslutning til pc via ActiveSync, så der er nærmest ingen begrænsning på overførsel af data til og fra Touch Pro.

Desuden er der integreret en A-GPS modtager, hvor kontakttiden til satellitterne er blevet reduceret væsentligt i forhold til, hvad vi har været vant til tidligere.

Touch Pro styres ved hjælp af Touch Flo 3D på touchskærmen samt fire funktionsknapper og et joghjul, der er integreret i én blank plade.

Touch Flo giver mulighed for, at der let og hurtigt kan navigeres rundt i de forskellige programmer og features, og kombineret med styresystemet Windows Mobile 6.1 er Touch Pro meget fleksibel. Det gør ingen forskel i funktionaliteten, om tastaturet er åbent eller lukket.

Det er superlet at læse mail, beskeder, kigge på billeder og videooptagelser, bladre i programmer eller søge i filer. Med HTC Touch Pro har HTC udviklet en meget potent "forretningstelefon", der uden tvivl vil ende i mange jakkelommer, hvor det store udvalg af programmer samt Wi-Fi og GPS hører med til hverdagen.

Men set i forhold til, at HTC Touch Pro i høj grad er en potent business-smartphone, kan svaghederne med højttaleren, kameraet og headsettet vel egentlig mere betegnes som teenageproblemer.

Læs anmeldelsen af HTC Touch Pro her.

Apple iPhone 3G

Apple har i design helt fravalgt det traditionelle tastatur og telefonens traditionelt vedtagne former. Udtrykket i iPhone 3G er såre enkelt, men effektivt. En stor berøringsfølsom skærm på 3,5 tommer og en eneste knap er alt, hvad der er brug for. Altså selvfølgelig lige bortset fra volumen- og muteknappen i venstre side og tænd/sluk knappen foroven.

Fra første sekund iPhone kommer til live, inviterer den til, at man tager funktionerne i brug. De er ikke gemt væk i menuer, men placeret frit fremme med store ikoner der er lige til at trykke på.

En webside er på højkant, når telefonen holdes sådan, men siden vender en halv omgang, når telefonen holdes på siden. Man zoomer tættere på en webside ved at 'trække' sig tættere på siden med to fingre, og zoomer ud igen ved at 'knibe' fingrene sammen igen.

At kigge på fotos fungerer på samme måde, og man bladrer selvfølgelig i samlingen ved at 'bladre' med fingeren på skærmen, ligesom man bladrer igennem coverne til sin musiksamling på samme måde.

Det er nemt og enkelt at navigere i siderne ved at zoome ind og trække sig rundt med fingeren - også på avisernes eller tekst- og grafiktunge sider. Skærmens berøringsfølsomme flade er god til at registrere, hvor hovedparten af trykket ligger, og dermed sørge for at det rigtige bogstav rammes.

Eneste gene er, at de danske bogstaver æ, ø og å er gemt væk under henholdsvis a og o og først toner frem, når man lader fingeren hvile et øjeblik.

iPhone 3G har, deraf navnet, understøttelse for 3G, men det er lidt pudsigt, at Apple ikke har taget skridtet fuldt ud med en fuld HSDPA-understøttelse og de potentielle 7,2 Mbit/s, men nøjes med den halve hastighed.

Løber man tør for 3G-dækning, er iPhone heldigvis mere end flink til at gøre opmærksom på tilgængelige Wi-Fi net i nærheden og til at trække data herigennem hvis muligt. Skal du hente indhold fra computeren, er der ingen vej udenom iTunes, hvor al overførsel foregår igennem. iPhone fungerer fantastisk, er en fornøjelse at bruge og ikke mindst, så er blæreværdien tårnhøj.

Læs anmeldelsen af iPhone her.

Samsung Omnia

Samsung Omnia har så rene linjer, at man næsten forventer at finde et æble på bagsiden af telefonen. Den store trykfølsomme skærm indrammes af en blank metalramme, og selv om den sorte bagklap er af plast, ligner den metal.

Samsung har indbygget en optisk sensor, så man kan rulle rundt i menuerne ved at stryge fingeren over knappen, og ellers går betjeningen via den trykfølsomme skærm, der måler 3,2 tommer.

Opløsningen er forholdsvis lav (400 x 240 pixels) og kan virke grovkornet, og det er en uventet svaghed, når man tænker på Samsungs skærm-ekspertise.

Omnia er en Windows-mobil (Windows Mobile 6.1), men Samsung har gjort meget for at feje Microsofts småtriste brugerflade ind under et gulvtæppe af smarte menuer og fingervenlige ikoner.

Skrivebordet er baseret på "widgets" - altså små genveje og info-ruder, som du selv vælger fra en bjælke til venstre på skærmen. Det er let at indtaste telefonnumre på det store skærmtastatur, der kaldes frem ved et tryk på "løft røret" knappen, og hvis du holder "læg røret" knappen nede, aktiveres knaplåsen. Generelt virker betjeningen meget gennemtænkt, så efter lidt tilvænning savner man ikke de fysiske nummerknapper.

Kameraet stiller med fem megapixel og en ganske kvik autofokus, men den basale billedkvalitet er et stykke under de bedste kamera-mobiler. Til gengæld er der 16 gigabyte hukommelse at fylde ud. GPS-vejviseren er måske Omnias største fortrin.

Med software fra Route66 og trykfølsom skærm er oplevelsen næsten på niveau med de dedikerede stifindere. Der medfølger to års licens, kort over Skandinavien - og en ganske behagelig dansk kvindestemme.

Selvom mobilen har masser af hestekræfter (624 MHz Marvell-processor), mærker man en vis træghed i menuerne, men de nævnte svagheder rykker ikke ved, at Omnia er en særdeles flot og velfungerende Windows-telefon - både til arbejde og underholdning.

Læs anmeldelsen af Samsung Omnia her.

Skema - specifikationer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere