Arbejdsskader førtetil forretningside

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. juni 2002.


Ole Sørensen belastede sine arme langt over smertegrænsen ved tastaturet. Dernæst sled han sin stemme op ved at bruge talegenkendelse. Nu driver han et firma, der sælger software og rådgiver i computerarbejdsmiljø.

Ole Sørensens egen krop skabte virksomhedskonceptet. Han er så at sige blevet klog af skade.
Den dyrekøbte lærdom, som to computer-arbejdsskader gav ham, øser han nu ud af i sit firma Spok System. Her rådgiver Ole Sørensen i arbejdsmiljø. Han sælger også talegenkendelses-software, som gør det muligt at variere kontorarbejdet ved at supplere mus og tastatur med stemmestyring af computeren.
- Tanken med firmaet er at hjælpe andre med at forebygge computerskader. Især unge tror sig usårlige og forestiller sig ikke, at de kan blive ramt af en arbejdsskade, men i mit arbejde møder jeg 27-årige, der virkelig har problemer med smerter, fortæller Ole Sørensen.

Ingeniør og pædagog
Oven i sine personlige erfaringer har Ole Sørensen taget to uddannelser, en med fokus på teknologi og en med fokus på menneskekroppen. Han er softwareingeniør og afspændingspædagog.
Bevidstheden om, hvor skadeligt computerarbejde kan være, opstod, da Ole Sørensen arbejdede intenst på sin ph.d.-afhandling. Her overbelastede han først sin højre og så sin venstre arm, da han i en periode tastede og klikkede løs ved computeren otte til ti timer dagligt.
- Man har tendens til at glemme, at det er andet end hjernen, man bruger, når man arbejder ved en pc. Man glemmer helt, at man samtidig bruger sin krop som instrument. Jeg ignorerede for længe de signaler om overbelastning, jeg fik fra kroppen, fortæller Ole Sørensen.
Konsekvensen blev, at armene en dag strejkede højlydt af smerte. Ikke engang gammeldags skrivning i hånden kunne lade sig gøre. Ole Sørensens læge beordrede, at han skulle holde sig langt væk fra computeren i et godt stykke tid.

Stemmen også sårbar muskel
Men Ole Sørensen ville gerne videre med sin ph.d. Derfor installerede han talegenkendelsessoftware på sin pc, men det førte også til overbelastning. Otte timers stemmestyring af pc'en dagligt førte til, at stemmen til sidst forsvandt.
- Jeg holdt simpelthen for få pauser. Min stemme var ikke i træning til så megen tale, og jeg varmede den ikke op, før jeg gik i gang, fortæller Ole Sørensen.
Trods arbejdsskaderne lykkedes det ham dog at færdiggøre sin ph.d. Han lærte at strukturere sin arbejdsdag og sine opgaver ud fra hensyn til kroppen.

Skaderne er nok varige
I dag - fem år efter - skal der stadig ikke meget til, før skaderne dukker op til overfladen. Der skal stadig kun en blid computerarbejdscocktail til, før smerterne med kedelig sikkerhed stikker deres grimme fjæs frem. En halv til en hel times skrivearbejde på tastaturet med lidt stress er nok. Andre finmotoriske opgaver som kartoffelskrælning og klaverspil volder ham også problemer.
Derimod kan han sagtens klare grovmotoriske opgaver, hvor musklerne i armene rigtig kommer til deres ret. At løfte tunge ting er intet problem.
Stemmen volder ham især problemer, hvis han befinder sig steder, hvor det er nødvendigt at hæve og anstrenge stemmen for at blive hørt. For eksempel på en cafÈ med høj musik og larmende mennesker. Så kan stemmen pludselig sætte ud.
Han er pessimistisk, selvom han gerne ville være det modsatte.
- Der er svensk forskning, der viser, at man kan få varige skader af computerarbejde. Og der er danske undersøgelsesresultater, der peger på det modsatte, men personligt har jeg svært ved at tro på, at det nogensinde går væk, siger Ole Sørensen med et skævt smil.
Selv har han netop ledet et dansk forskningsprojekt i arbejdsmiljø, der blev til på hans initiativ. Her har man undersøgt, hvordan talegenkendelse kan fungere i praksis på en række danske virksomheder.

Ingen guldgrube
Det er ikke pengepungen, men hjertet, der styrer, når Ole Sørensen vælger at investere kræfter i Spok. Han skovler dog ikke penge ind på rådgivningen og softwaresalget i Spok System endnu. Pengene til det daglige brød kommer fra hans anden beskæftigelse i Spok Consult, som sælger miljøprojektledelse.
Han håber, at flere virksomheder vil få øjnene op for de langsigtede gevinster ved at tænke arbejdsmiljøet ind i driften af virksomheden.
- Det kan jo spare dem kostbare sygedage. En medarbejder, der får en museskade, bliver måske sygemeldt en måned eller mere. Og bagefter kan vedkommende måske kun klare deltidsarbejde, påpeger Ole Sørensen.
Generelt råder han arbejdsgivere til at skabe rammer for medarbejderne, der giver dynamik og variation i arbejdet. Jobrotation eller stillingsbeskrivelser med skiftende arbejdsopgaver kan være en af metoderne.

Computeren som kolonimagt
Han anbefaler, at man skaber en kultur på arbejdspladsen, hvor arbejdet ikke kun er det, der foregår ved computeren.
Problemet er, at computeren har kolonialiseret næsten alle opgaver på jobbet i dag. Kalender, kommunikation, skrivning, regnskab. I fritiden kan vi bruge den til indkøb, spil, bankforretninger, musik, underholdning, biblioteksbesøg, reservationer og meget andet.
- Blot fordi næsten alt kan lade sig gøre via computeren, behøver man ikke bevidstløst gøre det, mener Ole Sørensen.

Denne artikel stammer fra Computerworld Online

Billedtekst: Ole Sørensen har fået skader på både armene og stemmen af at arbejde forkert ved pc'en. Foto: Malene Grouleff

Klog af skade:
Ole Sørensen giver ti gode råd til at gardere sig mod arbejdsskader ved pc'en:
¥ Pas på dig selv og tag din krop alvorligt - den er dig, ikke en maskine.
¥ Brug 10-15 sekunder inden du starter ved computeren på at mærke, hvordan du sidder - sidder du egentlig godt og afslappet?
¥ Skab variation i dine arbejdsopgaver.
¥ Forsøg at undgå at arbejde mere end fire timer ved computeren - måske kan du bruge papir engang imellem, måske kan du arbejde mere smart.
¥ Undgå stress over længere perioder - få indflydelse på dit arbejde.
¥ Hold pauser jævnligt - det øger din effektivitet.
¥ Skab variation i dine arbejdsstillinger.
¥ Pas på med dobbeltklik, dragging og andre aktiviteter, der skaber spændinger i hånd og underarme.
¥ Check op på din arbejdsplads. Giver den mulighed for variation og gode arbejdsstillinger?
¥ Skab mulighed for varieret computerbrug, for eksempel to mus, mousetrapper, pen, genvejstaster, talegenkendelse, keyboard uden numerisk tastatur, hæve-sænke bord.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere