Microsoft satser på tablet-pc'en

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. maj 2002.


Når de første tablet-pc'er ser dagens lys til efteråret, er det egentlig bare en gammel ide, Microsoft koger ny suppe på. Men Bill Gates tror alligevel på, at de på fem år kan gøre tablet-pc'en til den mest solgte
pc-type.

Microsofts vision om en pc, der hverken har tastatur eller mus, og som faktisk ikke ligner meget andet end en trykfølsom skærm, er i virkeligheden hverken ny eller særlig opfindsom. Flere firmaer har lavet den slags pc'er længe før Microsoft kom på banen med navnet tablet-pc, men ingen af dem har haft den helt store succes.
Den helt store succes tror Microsoft med Bill Gates i spidsen til gengæld på. Da ideen blev lanceret med pompt og pragt på Comdex i efteråret, forudsagde Bill Gates, at tablet-pc'en i løbet af fem år ville være den meste solgte pc-type. Og med på ideen havde han fået en række hardware- og software-leverandører. Begrejsteringen, reel eller ej, fremgår også tydeligt af de dokumenter om tablet-pc'en, man kan finde på Microsofts hjemmeside. I et af dem - et eksempel på hvordan tablet-pc'en kan bruges i forsikringsbranchen - lokker de med mere selvtillid, mindre stress og en bedre arbejdsindsats - hvis man altså bare bruger en tablet-pc. Og det på trods af, at de arbejdsopgaver de samtidigt beskriver, sagtens kan udføres på en ganske almindelig bærbar pc.

Næsten nyt operativsystem
Konceptet er i Microsofts version centreret omkring en modificeret version af Windows XP med navnet XP Tablet Pc Edition. I første omgang skal vi dog ikke forvente at se det på dansk - lige nu er planerne at lave en engelsk, en fransk, en tysk og en japansk version.
Præcist hvilke modifikationer, der vil være tale om, er endnu ikke frigivet, men klart er det i hvert fald, at det nye styresystem vil komme med .Net indbygget og så naturligvis et system, der kan styre at al kommunikation med pc'en sker via en pen. Det betyder blandt andet et system, der kan kende forskel på tegninger, tal og bogstaver, og derefter udføre skriftgenkendelse på de sidstnævnte. Der er også indbygget noget, Microsoft kalder "gestures". Ideen, som de har snuppet fra de håndholdte pc'er, er at man for eksempel skal kunne markere og flytte en tekst med en speciel pen-bevægelse, og dermed slippe for at bruge programmets menu-system.
Men det betyder også retningslinier for og understøttelse af programmer, der er specielt tilpasset brugen af en pen, via blandt andet specielle mindstestørrelser for visuelle elementer som knapper, linier med mere.
Microsoft anbefaler også at man designer programmer til tablet-pc'er, så de kan bruges både stående og liggende. Man skal med andre ord kunne dreje tablet-pc'en 90 grader og stadig kunne bruge sine programmer.

Samme hardware
Tablet-pc'en er i bund og grund en ganske almindelig bærbar pc. Microsoft stiller dog nogle enkelte specielle krav til hardwaren, der skal omkranse deres nye operativsystem.
De fleste omhandler naturligt nok den trykfølsomme skærm. Blandt andet skal de rapportere pen-aktivitet mindst 100 gange i sekundet, og have en opløsning på mindst 600 dpi til pennen.
Men det er også meningen, at tablet-pc'er dels skal være hurtig at starte op - maksimalt to sekunder fra standby - og have lang batterilevetid, gerne en hel dag. Og da der ikke er noget tastatur, skal der findes en erstatning for Ctrl-Alt-Delete (reset).
Hardwaren skal komme fra en lang række af de store pc-leverandører, ind til videre har blandt andet HP, Acer, Fujitsu og Toshiba meldt sig på banen.

Ny og gammel software
Også flere software-leverandører er sluttet op bag initiativet og er begyndt at tilpasse deres programmer til tablet-pc'en.
I første omgang er det hovedsageligt producenter, der vil have speciel gavn af pennen, til for eksempel tegninger af forskellig art. Autocad, Corel og Adobe er blandt disse. Microsoft selv har lovet at optimere Office XP og Visio til platformen.

Billedtekst: Acer er blandt de pc-fabrikanter, der slutter op om Microsofts tablet-pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere