Navisions udviklingsofficer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. maj 2002.


Major Niels Bo Theilgaard kom fra B&O og via Baan til Navision som produkt- og udviklingsdirektør. Han
betegnes som en ildsjæl, hvis energi har bidraget til at gøre virksomheden attraktiv for Microsoft.

Han er major, juletræsavler og en af årsagerne til, at Microsoft blev lun på danske Navision.
Niels Bo Theilgaard hedder han, Navisions produkt- og udviklingsdirektør, der tirsdag rundede det skarpe hjørne med behørig reception på hovedkvarteret i Vedbæk.
- Jeg synes da egentlig ikke, jeg er 50 år, men fødselsdatoen lyver jo ikke, siger Niels Bo Theilgaard, efterfulgt af en varm skoggerlatter, der fylder mandens kontor.
At der bag de ovale briller gemmer sig en en venlig og rar vestjyde, fornægter sig ikke. En kollega fra tiden før Navision betegner Niels Bo Theilgaard som en person, man næsten kun kan nyde at arbejde sammen med. Karakteristikken går også på, at han er en ildsjæl, der ved, hvad han vil og får tingene gennemført.
Det sidste kan fødselaren godt skrive under på.
- Jeg er nok en person, som går målrettet mod de ting, vi gerne skulle opnå. Men jeg er også en nysgerrig person, som gerne vil udvikle og sætte nye ting i gang, siger han.
Skik på organisationen
Om det var nysgerrighed, der gjorde, at Niels Bo Theilgaard i 1995 afsluttede en uddannelse som major, melder historien ikke noget om, men at erfaringerne fra forsvaret er kommet Niels Bo Theilgaards professionelle karriere til gode, er han ikke i tvivl om.
- Jeg har sidenhen været utrolig glad for officeruddannelsen, som dels har givet mig evnen til at kunne lede mange mennesker og dels evnen til at prioritere. Det sidste bliver mere og mere vigtigt, jo højere du kommer op i hierarkiet. Der er noget, du kan nå, og så er der altså noget du ikke kan nå. Og du skal så være sikker på, at du når det rigtige, siger han.
Majoren kom til Navision i efteråret 2000 og fik umiddelbart efter titlen som produkt- og udviklingsdirektør. Her fik han til opgave at samle udviklingsafdelingerne fra henholdsvis Navision og Damgaard til en stærk udviklingsafdeling.
Det skete ikke ved at inddele afdelingen i geledder, men ved at strukturere den mere logisk.
I stedet for at have alle funktionsgrupper, såsom udviklere, testere og marketingfolk samlet hver for sig, blev fodfolket inddelt i team, der bestod af alle grundelementer. Hvert team havde så ansvaret for en produktlinie eller et domæne, som Niels Bo Theilgaard kalder det.
Og måske har Niels Bo Theilgaards næse for at udvikle udviklingsafdelingen på den rette måde været medvirkende til, at softwareproducenten fra Redmond, Washington, blev lun på danske Navision.
I hvert fald er hans chef gennem de sidste halvandet år, Preben Damgaard, fuld af lovord om Niels Bo Theilgaard og hans bidrag til virksomheden.
- Hvis jeg skulle nævne et ord, der passer til Niels, er det energi. Og det smitter. Han er en fantastisk igangsætter, der har sat sig forrest i produktudviklingstoget og virkelig bidraget med mange forbedringer i virksomheden, siger den ene af Navisions topdirektører Preben Damgaard.
Niels Bo Theilgaard føler da også et positivt medansvar for at frembringe en af dansk informationsteknologis største succeser.
- Vi er et team, der har opnået det her, men jeg føler da, at jeg har en aktie i det, der er sket, siger Niels Bo Theilgaard beskedent.
Den økonomiske sandhed er imidlertid, at produktdirektøren ikke bliver forgyldt ved Microsofts overtagelse af Navision, da han ikke ejer en eneste aktie. Blot tre uger efter sin ansættelse i firmaet var Niels Bo Theilgaard nemlig at betragte som insider, hvilket forhindrede ham i at købe sig ind i Vedbæk-selskabet.
Efterlyser en ny Navision
Vestjyden virker dog ikke bitter af den grund, men tværtimod glad for at være med helt i front på den globale IT-scene.
- Det, der har drevet mig de sidste ti år og stadigvæk gør det, er udviklingen af danske virksomheder. Billedet af, at Danmark er et lille hyggeland, hvor erhvervslivet er faldet i søvn, hader jeg som pesten. Derfor ser jeg gerne, at vi markerer os på verdenskortet og virkelig bliver anerkendt for det vi gør, siger han og fortsætter.
- Derfor ærger det mig lidt, at der ikke findes en Navision nummer to i Danmark, som er klar til for alvor at gro ind i verdensklassen.
Det er endnu ikke fastlagt, hvilken rolle Navisions produkt- og udviklingsdirektør får i Microsoft-regi, hvor Vedbæk-afdelingen bliver softwarefirmaets største udviklingsafdeling uden for USA.
- Det ved vi ikke, før handlen er på plads, men det ligger fast at jeg kommer til at spille en rolle, siger Niels Bo Theilgaard.
Udfordret på rødgran
Privat er Niels Bo Theilgaard bosat i Holstebro, hvorfra han pendler til Vedbæk to gange om ugen.
Han er gift på 22. år med den samme kone. Den konstellation har resulteret i fire børn, der giver direktørens liv indhold og udfordringer.
En af udfordringerne fra afkommet voksede op af den jyske muld for syv år siden, hvor Niels Bo og dennes svoger pjattede med, at de da sagtens kunne få en fornuftig juletræsgeschæft op at stå.
Børnene troede simpelthen ikke på, at softwaredirektøren og svogeren, som er landmand, kunne føre ideen ud i livet.
I dag har de to kompagnoner en juletræsplantage af rødgran i Billund, og den giver overskud.

Boks:
Niels Bo Theilgaards cv
Niels Bo Theilgaards eventyr startede i 1978, hvor han blev færdig som stærkstrøms civilingeniør fra DTU. Men i stedet for at forlade stedet blev den teoretiske ballast udbygget de følgende to år med en ph.d. i system science.
Efter to år som systemkonsulent i SDS fra 1980-82 tilbragte Niels Bo Theilgaard 13 år i B&O, hvor han blandt andet fungerede som driftsansvarlig IT-direktør. Her var han med til at stifte konfiguratorselskabet Beologic, der i 1995 blev udskilt fra Struer-koncernen og to år senere solgt til ERP-huset Baan i 1997.
Niels Bo Theilgaard fulgte med over i Baan, hvor flere forskellige titler prydede visitkortet, indtil han i 1998 blev administrerende direktør for Baan Nordic.
Skiftede til Navision i efteråret 2000.

Billedtekst:
Trods arbejdet i Vedbæk bor Niels Bo Theilgaard stadig i Holstebro. Han pendler mellem bopæl og arbejde
to gange om ugen.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere