Bankdata har bygget en guldmine af sine produktionsdata

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


Overvågning af applikationernes ressourceforbrug optimerer Bankdatas anvendelse af IT.
Målet er at undgå cpu-opgradering i år.

Tallinn: - Hvilke store IT-installationer kan svare på følgende efter to museklik og tre sekunder: Hvilket af mine CICS-subprogrammer bruger flest cpu-ressourcer og hvor mange? Hvad gav den sidste programoptimering? Hvilket applikationsområde er det tungeste?
Spørgsmålene stilles drillende af systemprogrammør Frank Petersen, Bankdata, som for nylig bidrog med et indlæg ved Candle Experience 2002 i Estlands hovedstad.
Frank Petersen er bagmand for en succeshistorie, der begyndte, da to mand hos Bankdata ikke kunne købe sig til det værktøj, de stod og havde brug for. Så byggede Frank Petersen og hans kollega Jens S. Kristensen en bro fra deres Candle-overvågningssoftware Omegamon og et nyt værktøj, der kunne vise applikationernes ressourceforbrug og ydeevne.
- Vi havde ikke på det tidspunkt fattet potentialet i det, vi var begyndt på. I begyndelsen brugte vi kun værktøjet til IT-udvikling, så programmørerne kunne se, hvor mange ressourcer de programmer de skrev brugte. Formålet var både at få mere fokus på ressourceforbrug og nemmere at kunne finde årsagen, når systemerne ikke kørte som de skulle, siger Frank Petersen.
Mere vil have mere
Han fortæller, at værktøjet blev modtaget med kyshånd af programmørerne, som nu meget nemmere kunne optimere deres subprogrammer, fordi de kunne se nøgletallene for ydeevne på deres programmers databasekald straks efter endt transaktion eller batchkørsel.
- Vi kunne pludselig gøre brug af alle de zillioner af data, som Omegamon producerede, og som vi plejede at flytte rundt med, først fra realtid til historiske data og herfra til arkivet med historiske data, indtil de til sidst blev smidt i havet, uden at nogen havde kigget på dem, fordi der var for mange og for komplekse data til, at en almindelig programmør kunne overskue dem, siger Frank Petersen.
Freden varede dog ikke længe, for nu ville programmørerne også gerne have et tilsvarende værktøj til overvågning af produktionen, altså mulighed for at overvåge banksystemernes opførsel i næsten realtid.
- Imidlertid kunne vi ikke bruge samme løsning som i IT-udviklingen. I produktionen var der alt for mange data til, at de kunne analyseres uden en data warehouse-løsning eller lignende. Derfor måtte vi finde på en måde at visualisere data på, siger Frank Petersen, som sammen med kollegaen måtte til tegnebordet igen.
Visualisering
- Vi systematiserede arkiveringen af data om programmernes databasekald i en relationsdatabase og slog dem sammen. Totalerne slog vi sammen igen, så vi endte med at kunne vise dagens produktionstal på gruppeniveau (homebankingsystemerne er for eksempel en gruppe, red.). Men man kan også gå langt ned og se, hvordan subprogrammerne hver især har opført sig, siger Frank Petersen.
Han og Jens S. Kristensen byggede ligeledes et præsentationslag, så hele organisationen kan følge med i systemernes ydeevne på Bankdatas intranet. Her visualiseres data i lagkagediagrammer og kurver, som nemt kan overskues.
- Vi valgte med vilje ikke kun at vise det, der kører dårligt. Derfor kan programmørerne også som sidegevinst bruge værktøjet til at klappe sig selv på skulderen, når det program, de skrev i sidste uge, bare kører utrolig godt, siger Frank Petersen.
Samtidig har hele organisationen adgang til oplysninger om, hvordan systemerne kører, og hvad der ikke kører, som det skal og hvorfor. Og man kan meget hurtigt identificere problemer og løse dem.
Giver besparelser
Frank Petersen indrømmer hårdt presset, at ledelsen i Bankdata er overordentligt glade for overvågnings- og optimeringsmulighederne. Det betyder nemlig også muligheder for besparelser.
- Vi plejer at opgradere vores cpu-ressourcer en gang om året, men i år er vores succeskriterium blandt andet at undgå den opgradering. Vi er jo meget omkostningsbevidste hos Bankdata, og hvis vi kan optimere så meget i løbet af 2002, at der er luft til den store belastning, årsafslutningerne erfaringsmæssigt giver, så kan vi spare den investering i år, siger Frank Petersen.
En anden plan er at prøve at udjævne spidsbelastningen i systemerne. Det kan man gøre ved enten at ændre applikationernes opførsel eller brugernes opførsel.
- Men nu er vi en serviceorganisation, og så kan brugernes adfærd være svær at pille ved. Belastningen i home-bankingsystemerne op til den 1. i måneden er svær at undgå, med mindre der er fodbold i tv den 31., men så kommer belastningen bare dagen før. Så vi får normalt mere ud af at ændre i applikationerne, siger Frank Petersen.

Billedtekst:
- Vi har nu tre års data liggende om hvert eneste program, og jo flere data der kommer til, jo mere bliver de værd. Så det er næsten som en guldmine, der blot bliver mere og mere værd, siger systemprogrammør Frank Petersen, Bankdata. Foto: Lars Lindskov

Boks:
Om Bankdata
Bankdata i Fredericia er 100 procent ejet af 17 banker, som virksomheden udvikler og driver bankløsninger for. I alt har bankernes kunder 1.960.000 konti. Bankdata har en årlig omsætning på 330 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere