Interaktivt tv er til sjov

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. marts 2002.


Selv om den nye regering har sat planerne for et digitalt tv-net på standby, har hver fjerde dansker allerede interaktivt tv - via satellit eller kabel. Men killer-applikationen er underholdning, ekstra tv-kanaler og spil. Digitalt tv er ikke en alternativ hjemmep-pc og bliver det aldrig, vurderer MTG, der står bag Viasat og TV 3.

Sammensmeltning af medierne (såkaldt konvergens) er en by i Sibirien. Og derved bliver det. I hvert fald hvis man skal tro Modern Times Group (MTG), der med datterselskabet Viasat blandt andet står bag digitalt satellit-tv og TV 3. Selv om MTG i tredje kvartal sidste år var oppe på at have udstyret 130.000 danske hjem med interaktivt tv ved hjælp af en digital dekoder, og selv om der er arbejdes hektisk på i en nær fremtid at tilbyde e-mail og chat på tv-skærmen, er holdningen klar:
Det handler om spil, sport, video-on-demand, underholdning, ekstra tv-kanaler og sladderstof i forbindelse med tv-programmerne.
- Det skal give forbrugerne en oplevelse, understreger Mikkel Vejlgaard, der er salgsansvarlig for interaktive medier hos MTG.
I Danmark har On Cable, Tele Danmarks kabel-tv, ikke haft den store succes med at udbrede den nu forældede Selector-boks til tv-kiggerne, så sammen med konkurrenten, Canal Digital, er Viasat stort set de eneste, der kan tilbyde danskerne interaktivt tv, fordi den nye regering indtil videre har sat en prop i planerne om at etablere et jordbaseret digitalt sendenet.
Sofakartofler i lommen
Det net, der kan give de danske public service-stationer DR og TV2 mulighed for at afprøve de digitale muligheder. Canal Digital og Viasat sender signalerne til tv og de interaktive tjenester over satellit, og responsen fra brugerne kommer via telefonnettet.
Mikkel Vejlgaard lægger ikke skjul på, at hensigten er at dække markedet for interaktivt tv, inden det digitale sendenet er på plads.
Og til forskel fra internet eksisterer der et leverandør-kundeforhold mellem Viasat og tv-kiggeren hjemme i sofaen. Og det skal udnyttes til fulde.
Nu hvor dekoderne er på plads i en række danske hjem, arbejder MTG på at få aftaler i stand med annoncører til det nye medium.
- Vi kan jo lede dem direkte fra en tv-reklame over til et køb, fortæller Mikkel Vejlgaard. Han peger på, at digitalt tv kan skabe impulskøb, fordi man ikke behøver rejse sig fra sofaen, og det er ikke nødvendigt at taste sit navn og adresse ind. Det kender systemet i forvejen.
Væddemål
Dermed er interaktivt tv et ganske anderledes medie end internet, fordi borgeren har et afhængighedsforhold til MTG - på godt og ondt. MTG bliver gatekeeper, hvad der jo ikke findes på internet.
- Vi vender internettets udvikling på hovedet. Først marketingmedie - senere et responsmedie, forklarer teknisk chef, Jørgen M. Larsen.
Og det er andet end internet-varer, der er på hylderne i det interaktive tv.
Følger man Champions League i fodbold, tilbyder TV 3 en såkaldt sidekanal med endnu en kamp udover hovedkampen, eller eksklusive udsendelser, som boksekampen mellem Mike Tyson og Brian Nielsen.
- Men killer-applikationen tegner til at blive betting (væddemål, red.). Det ved man fra Sky Channel, vurderer Mikkel Vejlgaard.
Det er dog endnu ikke på tale, fordi det kræver godkendelse og medvirken fra staten og Dansk Tipstjeneste.
Foreløbig ser det ud til, at satellit-kanalerne har frit slag på markedet for interaktive medier. Der går endnu en måneds tid, før kulturminister Brian Mikkelsen er klar med et forslag til et nyt medieforlig. Og det har ikke været muligt at få oplyst, om forliget omfatter et jordbaseret digitalt sendenet.
Ifølge tal fra www.itvindustry.com har 26 procent af danske husstande digitalt tv over kabel eller satellit. Dermed er Danmark det næststørste interaktive tv-land i Europa efter England, hvor 37 procent har dekoder.

Boks: En ny tv-dekoder er en gammel computer
En settop-boks, eller en dekoder om man vil, er en enhed, der omsætter det komprimerede digitale signal til et gammeldags analogt tv-signal, som et almindeligt tv-apparat kan forstå. Til interaktivt brug er det nødvendigt med intelligens og lagringskapacitet i enheden. Men samtidigt er det nødvendigt at holde prisen nede. Det betyder, at settop-bokse ofte anvender ældre pc-teknologi. Den nyligt vedtagne standard for digitalt tv, Multimedia Home Platform (MHP), er baseret på Java og kræver 16 MB ram og en forholdsvis kraftig processor som en 80386'er eller større. Men det bliver for dyrt sammenlignet med de ældre standarder, der ikke har så store krav til hardwaren, vurderer MTG.
- Vi kan ikke støtte en hjemme-pc til folk, siger teknisk chef Jørgen M. Larsen med henvisning til, at MTG betaler forhandlerne en del af dekoderens pris. Til gengæld er dekoderen låst til at modtage MTG's tv-kanaler.

Billedtekst: TV 3' s reality show Baren
giver både sladderstof og
eksklusive interviews til
tv-seere med digitale dekodere. Her byder Biker Jens fra Baren på en mundskænk til en af deltagerne. Skålen
med melorme giver ret til en gratis dag på ski.
Foto: TV3




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere