Relancering af e-faktura kommer lige i tide

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. marts 2002.


Billedtekst: Indkøbskoordinator Bernt Overmark fra Roskilde Amt har glædet sig til relanceringen af e-faktura, som kommer lige på det rigtige tidspunkt.

Bankernes relancering af e-faktura kommer lige i rette tid for amter og kommuner. Version 2 af e-betalingssystemet indeholder også ordremodul.

Meddelelsen tidligere på ugen om, at e-faktura relanceres, og at de danske pengeinstitutter præcis Èt år efter SystemForums konkurs endelig har fundet ny udviklingspartner, vækker stor glæde hos de 32 amter og kommuner, som bruger Rakat-indkøbssystemet.
Det er Merkantildata-selskabet Ementor, der i samarbejde med bankerne nu står for den videre udvikling af e-faktura, som er et system til elektronisk fakturering.
E-faktura kan udlæse leverandørens fakturaer direkte fra økonomisystemet og sende dem elektronisk til kunderne via e-mail.
Når e-mailen når kunden, indlæser systemet leverandørens fakturaer direkte i virksomhedens økonomisystem.
Ventet med længsel
Før SystemForums konkurs havde de 32 amter og kommuner, der er brugere af Rakat ,netop sat næsen op efter at e-fakturering var lige rundt om hjørnet, men det satte konkursen i marts 2001 en stopper for.
- SystemForum havde netop fået en pilotprojektbeskrivelse godkendt hos bankernes udviklingsgruppe af et Rakatmodul med e-faktura for et år siden, så jeg må da indrømme, at vi har gået og set meget frem til, at bankerne snart fandt en ny udviklingspartner, siger indkøbskoordinator Bernt Overmark.
- Vi har været lidt bekymrede, for jo længere tid der gik, før e-faktura var klar, jo større var risikoen for, at der kom konkurrerende systemer til e-fakturering på det danske marked, siger Bernt Overmark.
Han mener, at Èt system til e-fakturering, der bruges af hele markedet, er en stor fordel for både indkøbere og leverandører.
At e-faktura bliver dansk de facto-standard for e-fakturering er der pæne chancer for, netop fordi hele bankverdenen står bag e-faktura. BG Bank har således valgt at udfase e-giro og i stedet satse på e-faktura. Timingen er også vigtig.
Markedet er parat
- Relanceringen sker lige på rette tid, i hvert fald for den offentlige sektor, som er ved at være klar til at gøre brug af muligheden for at afgive e-
ordrer og modtage e-fakturaer. Det var kun få sidste år, siger Bernt Overmark.
Version 2 af e-faktura, som går i pilottest i 2. kvartal, indeholder til forskel fra version 1 også et ordremodul.
- E-fakturamodulerne er en god løsning på et stort integrationsproblem, som er meget tungt og dyrt at løse på programmeringsniveau. Måske giver modulerne ikke den fulde funktionalitet, men det er til gengæld en billig måde at komme i gang med e-handel på, siger indkøbskoordinator Bernt Overmark.

Boks: Fakta om e-faktura
E-faktura blev oprindeligt udviklet af SystemForum, som imidlertid gik konkurs i marts 2001. Senere overtog de danske pengeinstitutter e-faktura, men udviklingen af det elektroniske betalingssystem var tilsyneladende gået i stå.
Imidlertid har bankerne formentlig i al diskretion haft Ementor til at udvikle videre på systemet, længe før kontrakten blev underskrevet, for version 2 er allerede klar til pilottest i dette forår og fuldskala drift i efteråret.
Merkantildata-selskabet Eterra skal via et forhandlernet stå for salg og distribution af e-faktura. le




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere