Rapport fra et licens-slag

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. marts 2002.


IT-chefen i Slagelse Kommune har sammen med Kommunernes Landsforening (KL) erklæret krig mod Microsofts nye prispolitik. Computerworld satte IT-chefen og Microsoft i stævne for at høre om mulighederne for en våbenhvile. Og det var en overraskende øjenåbner for
begge parter.

Prisen på at være i lommen på et de facto-monopol har længe generet både private og offentlige IT-budgetter. Så ændrede Microsoft reglerne for licenser på software, og så randt bægeret over for IT-chefen i Slagelse. Sammen med Kommunernes Landsforening (KL), der er blevet kimet ned af frustrerede kommuner over prisstigningerne, har IT-chef Hans Lembøl iværksat et pilotforsøg med alternativ gratis software på de kommunale skriveborde.
Computerworld inviterede Hans Lembøl og Microsofts chef for offentlige kunder til duel. Og termokaffen nåede ikke at komme i kopperne, før den vestsjællandske IT-chef tyvstartede med en strømmende brandtale, der afslørede et inderligt had- og kærlighedsforhold til produkterne og vilkårene fra den amerikanske softwaregigant.
- Det er ikke noget med, at jeg ikke kan lide Microsoft eller sådan noget Gates-bashing. Vi har kørt godt med en oppetid på 99,9 procent, siden vi kastede Novell baglæns ned af trappen. Men jeg har ikke indflydelse på mit IT-budget. Det er politisk bestemt, og jeg får det kun godhedsfuldt fremskrevet med en lille procentsats, siger Hans Lembøl blandt andet.
Fra den anden side af bordet kører ordene også på højoktan, da Dan Bælum fra Microsoft får afbrudt den kommunale talestrøm.
- Tro mig, vores licensregler er ikke nemme. Selv om de er blevet nemmere med de nye regler, siger han blandt andet.
Break
Således udveksler parterne venligheder en tid. Uden at komme sagen nærmere. Til sidst er Computerworld nødt til at skille parterne for at få et konkret svar på det første af de problemer, der har naget IT-chefen: Hvis Slagelse etablerer en såkaldt Software Assurance-aftale (SA), der giver kommunen adgang til de nyeste versioner fra Microsoft, har Hans Lembøl så mistet retten til at beslutte, hvad der skal installeres på de 750 computere i kommunen.
Den misforståelse bliver bragt ud af verden uden den store ballade. Software Assurance giver retten til at bruge de nyeste versioner. Hvornår og hvor de bliver taget i brug, bestemmer kunden selv.
- Vi fik det fremstillet på en måde, hvor vi ikke ville have indflydelse på, hvilken version vi bruger, forklarer Hans Lembøl.
- Nej, nej. Det kan kun I beslutte, bedyrer Dan Bælum.
Sådan ender første halvleg med et-nul til Microsoft og nul-et til Microsoft-sælgernes evne til at forklare over for kunderne, hvad det er for en vare, de er sendt i byen for at sælge.
Indkalder licens-sværvægter
Nu gælder det prisen. Er Microsoft-licenserne blevet dyrere, eller har kunderne bare ikke forstået de nye muligheder? Slagelse har ikke tidligere anvendt de opgraderingsmuligheder, som Microsoft nu lukker for, så hvorfor bliver det pludselig dyrere for den vestsjællandske kommune? Mystikken breder sig, og Dan Bælum har brug for forstærkning. Han indkalder en sekundant i sværvægterklassen: Volume Licensing Program Manager, Kamilla Jørning Roost.
Efter at have gransket de beregninger, som Slagelse Kommune har lavet i samarbejde med deres softwaredistributør, springer hun op til tavlen, hvor hun tegner med et utal af forkortelser. Specielt en tidslinie, der viser, at SA-aftaler ikke er dyrere set over en årrække, overbeviser tilsyneladende den kommunale IT-chef. Pludselig lyser han op i et smil.
- Det lyder meget interessant, og det er noget ganske andet end det, jeg har fået at vide, siger Hans Lembøl. Han peger på, at dividerer man Kamillas tal ud på antallet af kommunale computere i Slagelse ender han på den samme omkostning pr. computer pr. år, som han selv havde forestillet sig. Den kommunale overgivelse er total.
Dårligt salgsarbejde
- Ud fra det jeg har fået at vide, så er jeg blevet gladere. Jeg har min handlefrihed, og der ligger ikke den prisstigning, vi var stillet i udsigt, siger en henrykt IT-chef fra Slagelse.
Men der er jo masser af kommuner, der har fået nogle dyre MS-budgetter fra deres leverandør. Hvordan kan det ske?
- Det kan man ikke vide. Vi skal undersøge hver enkelt kommunes behov. Men det handler om et paradigmeskift, der ikke er kommunikeret ordentligt ud, erkender Dan Bælum.
Han peger på, at salgsfolkene åbenbart ikke har haft viden nok om, hvordan kommunerne plejer at anvende Microsofts licensordninger. Og det havde han nok på fornemmelsen, for kort inden vort møde sendte Microsoft en invitation til licensmøder til samtlige kommuner.
Så det bliver igen et-nul til Microsoft, men nul-et til samme virksomhed og dens distributører for ikke at gøre sælgerarbejdet ordentligt. Så det ender både uafgjort og lykkeligt, men så har Microsoft et ønske til Hans Lembøl.
- Vil du ikke briefe os hver tredje måned om kommunale forhold, spørger Dan Bælum.
Det vil Hans Lembøl gerne, og således ender kampen i ren forbrødring.

Billedtekst:
Microsoft versus kommunerne? Er Microsofts licenser blevet dyrere, eller bare enklere. Computerworld placerede IT-chefen fra Slagelse Kommune, Hans Lembøl, i det ene ringhjørne og salgschefen for offentlige kunder hos Microsoft, Dan Bælum, i det andet. Med et overraskende resultat.
Foto: Torben Klint

Boks:
Microsofts tilbud til de store kunder
Software er blevet en dagligvare ligesom biler, kontorartikler og fotokopier. Derfor ønsker Microsoft ligesom flere af de andre softwareleverandører at få virksomheder og institutioner til at etablere såkaldte Software Assurance-ordninger (SA). En slags forsikring, hvor virksomhederne betaler et årligt beløb for at benytte de nyeste versioner af software fra Microsoft.
I forvejen får store kunder en ganske betragtelig rabat på produkter fra Microsoft. Har man mere end fem computere kan man få den moderate rabat under Open License-ordningerne, der kan suppleres med en SA-aftale.
Ifølge en SA-aftale betaler kunden 29 procent om året af oprindelige pris for Windows og Office-pakken, og det giver ret til løbende at råde over de allernyeste produkter. Prisen er 25 procent for serverprodukter. Når aftalen udløber, har virksomheden brugsretten til den nyeste version af de købte produkter. SA er et alternativ til versionsopgraderinger, der typisk kostede mellem 80 og 90 procent af et produkts pris. De fleste opgraderingsordninger udløb sidste år, den sidste udløber til sommer.
Private virksomheder med mere end 500 pc'er samt offentlige institutioner med mere end 250 computere kan ifølge aftalen med Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI-aftalen) etablere en såkaldt Select-aftale. Den giver ret til at købe brugsretten til alle Microsoft-produkter til en favorabel pris. Og Select-aftalen kan suppleres med en SA-aftale.
Microsoft har tilbudt SA-aftaler i et par år, men fra den 31. juli i år kan SA-aftaler kun tegnes i forbindelse med indkøb af nye licenser. Og samtidig bortfalder den sidste opgraderingsmulighed, så i fremtiden er SA-aftaler den eneste mulighed for at sikre, at man har rådighed over de nyeste versioner. Medmindre man køber en ny licens.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere