Danskeren bag .Net

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. februar 2002.


Da Microsoft skulle lave et nyt programmeringssprog til .Net-platformen, blev danske Anders Hejlsberg valgt som hovedarkitekt. Vi har snakket med manden bag C#.

San Francisco: Da Microsoft begyndte på at udvikle .Net-platformen, blev det besluttet, at det var nødvendigt at udvikle et nyt programmeringssprog, der kunne udnytte den nye platform til fulde, og som samtidigt var let at gå til for C, C++ og Java-programmører. Danske Anders Hejlsberg blev valgt som hovedarkitekt, og sproget hedder i dag C# (udtales c sharp) og bliver brugt i de fleste af Microsofts produkter.
Vi snakkede med manden bag Microsofts nye vidunder-sprog efter hans åbningstale på udviklerkonferencen VSLive i San Francisco.
Hurtig start
Arbejdet på C# startede i 1999 og det tog blot et år at få første version klar, fortæller Anders Hejlsberg.
- Vi startede i januar 99 på C#. Det er en sjælden oplevelse at få lov at lave et nyt sprog og få Microsoft til at sætte penge bag. Vi var en fire-fem mand, og det var nogle af de mest intelligente mennesker, jeg har arbejdet sammen med. Man følte sig meget ydmyg. Vi mødtes hver mandag, onsdag og fredag og i løbet af et års tid, havde vi en version, der virkede.
Udviklingen af C# skete sideløbende med udviklingen af .Net-platformen.
- De var stadig i begyndelsen på .Net, da vi startede. Common Language Runtime var de i gang med at lave, og udviklingen af garbage-collecting var kun lige gået i gang.
At være eller ikke være - Java
C# ligner på mange punkter den nok værste konkurrent til Microsofts herredømme - Java, og mange mener at det er lavet som en Java-kopi udelukkende for at lokke Java-programmører over på Microsoft-platformen. Det afviser Anders Hejlsberg.
- Vi var inspireret af mange ting. Java var helt klart en inspiration, ligesom C++. Det er sådan software-udvikling virker - man ser på hvad der findes, og så tager man det, man har brug for.
Senere har Microsoft da også annonceret J#, der er et .Net-sprog med Java-syntaks. Men hvorfor egentlig lave det, når nu C# ligner Java så meget?
- Hvorfor skulle vi ikke have Java-syntaksen med i .Net, når nu Visual Studio.net understøtter det - .Net er jo netop lavet til at understøtte mange forskellige programmeringssprog.
Ikke perfektÉ
Da vi spørger ham, hvilken ting i C#, han helst ville lave om, hvis han kunne, griner han. Det er ikke et nyt spørgsmål, men han vil, eller kan, alligevel ikke trække en enkelt ting frem.
- Der er ikke noget perfekt sprog. Det er altid noget med at lave kompromiser. Tricket er at have en balanceret tilgang og været forsigtig med hvad man lægger ind i sproget.
- Man skal være meget opmærksom på, hvad det er for et sprog, man laver. C# er et generelt sprog, så for ikke at gøre det mere kompliceret end nødvendigt, har vi ikke lagt meget specifikke funktioner ind i sproget.
Microsoft har fået C# godkendt som en standard af den europæiske standard-organisation ECMA, og forventer at få lavet det til en ISO-standard, inden året slutter. Men det betyder ikke, at Microsoft har tænkt sig at stoppe udviklingen af C#.
- Standarder fortæller, hvad man som minimum skal lave, men det begrænser ikke hvad vi ellers kan lægge i sproget. Hvis standardiseringen gør noget, så er det at hjælpe med at udvikle sproget yderligere, nu da der er mange flere mennesker, der arbejder med det.
Fremtiden
Det er tydelig at Anders Hejlsberg er en travl mand. Journalisterne står bogstavligt talt i kø for at møde ham, og når man spørger, hvad der skal ske i fremtiden kommer reaktionen prompte.
- Søvn!
Men arbejdet med C# er langt fra færdigt, og Anders Hejlsberg er også dybt involveret i Web services og med fremtidens programmeringssprog.
- Jeg arbejder stadig med C#, det udvikler sig hele tiden. Jeg arbejder også på en række andre projekter, et af dem er XML webservices. Det, der sker i dag med Web services, kan man på en måde sammenligne med Windows 1.0. Vi har stadig kun set den spæde begyndelse. Et andet projekt er at prøve at flytte abstraktionsniveauet for programmering endnu et niveau op. Jeg tror, vi flytter os mod deklarative programmeringssprog, som XML. Problemet er blot at der er en masse ting, de mangler, så tricket er at finde den rette kombination af de programmeringssprog, vi allerede bruger og så de deklarative sprog.

Billedtekst: Danske Anders Hejlsberg er hovedarkitekten bag Microsoft nye C#-programmeringssprog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere