.Net lanceret

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. februar 2002.


Bill Gates brugte åbningstalen på VSLive-konference i San Francisco til officielt at lancere de første produkter og hjørnesten i Microsofts .Net-strategi.

San Francisco: I sidste uge holdt Bill Gates åbningstalen på VSLive-konferencen, og han benyttede lejligheden til officielt at lancere Visual Studio.Net og .Net-frameworket til et tætpakket konferencerum på Marriott-hotellet i San Francisco. Udenfor stod regnen ned, men det dæmpede ikke begejstringen hos hverken Microsoft eller tilhørerne - specielt et par vitser om Sun trak klapsalver.
Men talen kom til at handle lige så meget som web services som om Visual Studio.NET.
Første .Net-skridt
Visual Studio.Net er Microsofts store udviklerværktøj, og .Net-frameworket er den bagvedliggende arkitektur, der gør afviklingen af .Net-programmer mulig. Og det var de to dele verdens rigeste mand var kommet for at lancere. Alligevel handlede store dele af talen om XML Web services og ikke om .Net. Det var selvfølgelige ikke et tilfælde, men en udløber af, at Microsoft ser XML Web services som deres fremtid, og .Net som redskabet, der skal indtage fremtiden for dem.
- Hvordan tager man en kompleks organisation, firma A, og forbinder det med firma B? Det kræver en arkitektur, der er anderledes end noget der findes i dag. XML alene er ikke nok til at enhver pc på internettet kan have forbindelse til og snakke med enhver anden pc. Det er en stor udfordring. Svaret er XML Webservices. Og der er tale om åbne standarder på sammen måde som HTML er en åben standard. Der vil være stor konkurrence om hvem, der implementere dem bedst.
Gates lagde stor vægt på at Web services er baseret på standarder, og at det er nødvendigt for de forskellige firmaer at arbejde sammen.
- I de sidste par år har vi snakket med specielt IBM for at sikre, at forskellige platforme kan snakke sammen. Jeg er derfor stolt af, at vi for nyligt annoncerede Web services Interoperability Organisation sammen med IBM og en lang række andre firmaer.
Organisationen, der kan findes på www.ws-i.org, består af over 50 firmaer, og flere kommer til.
.Net - endelig
Men så kom resten af talen også til at handle om .Net.
- For cirka tre år siden satsede vi firmaet på web-services. Vi blev enige om, at det var det næste store. Det kommer til at betyde store ændringer for ethvert stykke Microsoft software, og .Net er en af nøglerne til web-services. .Net-visionen handler om, hvordan det bliver muligt for mennesker at få information når som helst, hvor som helst og på hvilken som helst hardware, fortalte han.
Microsoft har delt .Net op i tre områder. Klienterne, serveren og tjenester. Det betyder, at de tænkt sig ikke bare at bygge .Net ind i al deres software, men at de også har tænkt sig at selv at udbyde .Net-tjenester med deres meget omtalte .Net My services, der tidligere gik under kodenavnet Hailstorm, i spidsen. Og de bruger mange penge på .Net
- Hele Microsofts forskningsbudget er fokuseret på .Net. Over fem milliarder dollars om året.
En helt ny verden
Bill Gates berørte kort de mange nyheder i både .Net generelt og Visual Studio.Net specifikt.
- Visual Studio .Net har en masse spændende nye funktioner. Det integrerede udviklingsmiljø, der duer til alle programmeringssprog, er noget helt nyt og er noget, vi har snakket om meget længe. En af vores nøglefilosofier har været at give udviklere muligheden for at arbejde med det programmeringssprog, de ønsker.
Og der er nyheder i både .Net og Visual Studio.Net uanset hvilket programmeringssprog, der står ens hjerte nærmest.
- For Visual Basic-udviklere et det en overgang til et fuldt objektorienteret programmeringssprog. C# er selvfølgelig nyt og er let at gå til for folk, der har arbejdet med C, C++ og Java, og der er indbygget en del innovative ideer.
Han kaldte også Visual Studio.Net for det mest omfattende udviklingsværktøj der fandtes. Men nogen egentlig demonstration af Visual Studio.Net blev det ikke til.
Skoler og universiteter
I stedet fokuserede Gates på dem, der bruger .Net til at udvikle programmer, og på hvad Microsoft gør for at udbrede platformen.
- En af de ting, vi har gjort, er at snakke med universiteterne for at høre hvilke programmeringssprog, de bruger. Mange af de nye sprog, de bruger, og som senere vil blive almindelige, findes, eller er på vej til Visual Studio.NET.
Som en del af showet havde Microsoft også fundet et par gymnasieelever, der demonstrerede en applikation, de havde lavet med Visual Studio.Net og som skulle bruges til at styre opgaver, karaktergivning med mere. De to trak flere klapsalver end selv Bill Gates Sun-vittigheder, da de loggede ind med en af lærernes brugernavn og kodeord. Naturligvis kun for at vise hvad systemet kunne.
Microsoft arbejder gennem Academic alliance-programmet tæt sammen med skole og universitets-verdenen og håber på den måde at lære eleverne at bruge deres værktøjer, inden de skal ud i den virkelige verden. Noget Sun og Java tidligere har haft stor succes med. Mere end 800 undervisningsinstitutioner og 200.000 elever er ifølge Microsoft med i programmet.

Billedtekst: Blandt de mange, der kom for at demonstere .Net-platformens fleksibilitet og styrke, var Grady Booch fra Rationel software.

Billedtekst: To gymnasieelever, der havde brugt .Net til at lave et karakter- og opgavestyringsprogram fik flere klapsalver end selv Bill Gates, da de loggede ind som lærer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere