Hvad nu med IT-sikkerhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. februar 2002.


Selv om IT-sikkerhedsrådet formentlig lukker og slukker til april, er både branche og minister enige om at styrke rådgivning, kontrol og oplysning om IT-sikkerhed. Men ingen ved, hvordan opgaven skal løses. Og videnskabsminister Helge Sander har ingen penge til IT-sikkerhed i år, da ministeriets reservepulje på 32 millioner kroner blev inddraget for at redde finansloven i land.

Sikker informationsteknologi er blevet en naturlig forudsætning for danskernes hverdag - på linie med forventningerne til rene vandløb, ordentlige madvarer og tog til tiden. Specielt inden for de seneste år er samfundet blevet mere og mere afhængigt af IT og specielt internet - og dermed også mere sårbart, hvis computere eller IT-infrastruktur bryder sammen.
I to omgange på tre år, har regeringens IT-sikkerhedsråd rådgivet borgere og regering om de vanskelige spørgsmål om IT-sikkerhed. Den første april lukker og slukker rådet. Men det ser ikke ud til, at opgaven bliver svigtet af den grund.
- Vi er nu i den fase, hvor vi mangler en konkret model for videreførelse af arbejdet. Der er enighed, om at den styrkede IT- og telestyrelse kan løse noget af opgaven. Hvad det kræver af penge, ved vi ikke. Men der er enighed om, at opgaven skal opnormeres, konkluderede IT-sikkerhedsrådets formand, professor Mads Bryde Andersen, efter en høring med flere end to hundrede erhvervsfolk, embedsmænd og politikere i denne uge.
Opgaven er større endnu
På høringen, der var arrangeret af IT-sikkerhedsrådet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, erkendte videnskabsminister Helge Sander (V), at IT-sikkerhed er en central samfundsopgave. Efter i sine første måneder som IT-minister havde han erfaret, at sikkerheden er grundlaget for alle de fordele, som IT giver os i det daglige.
- Høringen har givet et vigtigt signal om, at IT-sikkerhed er et vigtigt problem, bekræftede kontorchef Yih-Jeou Wang, der sammen med sin minister nu vil overveje, hvordan opgaven skal løses.
Og mulighederne er mange, fordi opgaven er langt større, end det kommissorium, som IT-sikkerhedsrådet havde. Ud over rådgivning, vejledning og oplysning, er udfordringerne også kontrol, forskning og uddannelse i IT-sikkerhed, så der var mange forslag om at dele opgaven op. Ud over den nye IT- og telestyrelse blev Datatilsynet, Forbrugerrådet, en IT-sikkerheds-ombudsmand og flere andre ministerier og institutioner nævnt. Mange deltagere i høringen understregede, at det er vigtigt at adskille rådgivning og kontrol - og give en ny institution større kompetence, end IT-sikkerhedsrådet havde.
- Om det bliver i offentligt eller privat regi eller en kombination. Det må vi nu kigge på, sagde Yih-Jeou Wang fra Videnskabsministeriet.
Specielt ITEK vil gerne undgå nye, stive statsinstitutioner.
Ti millioner kroner
- Vi har brug for noget fleksibelt og selvregulerende, sagde ITEK's direktør, Tom Togsverd. Han pegede på, at opgaven kan deles i tre, og ITEK netop er ved at lægge sidste hånd på en rapport om IT-sikkerhed til virksomhederne, at Videnskabsministeriet bør løfte opgaven med at vejlede offentlige institutioner og internetudbyderne burde tilbyde forbrugerne IT-sikkerhed som for eksempel virusbeskyttelse, vejledning og support.
- De burde lave et branchekodeks - en code of conduct - for at undgå offentlig regulering, påpegede Tom Togsverd.
IT-sikkerhedsrådet har kostet omkring en million kroner om året.
- Der skal mindst et nul mere efter ettallet, hvis en fremtidig model skal leve op til de ambitioner, der er nævnt her i dag, konkluderede Mads Bryde Andersen.
Fra ministeriet forlyder det, at opgaven med at finde en erstatning for IT-sikkerhedsrådet har højeste prioritet, når nu finansloven er i hus. Men det kan blive svært at finde penge i år, fordi der ikke direkte er sat midler af til at løse den opgave i den netop vedtagne finanslov.
Og reservepuljen for Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling på 32 millioner kroner blev inddraget til universiteterne i sidste øjeblik.

Boks: IT-sikkerhedsprisen går til gode ideer
Hackere, virus, denial-of-service, trojanske heste, elektronisk kriminalitet, jordskælv, terror, åbenlyse passwords - fortsæt selv listen med trusler mod IT-sikkerheden og vind 50.000 kroner. Det er tilbuddet fra IT-sikkerhedsrådet, der for kort tid siden modtog pengene i form af IT-sikkerhedsprisen.
Men IT-sikkerhedsrådet vil ikke selv beholde pengene og indstifter derfor i samarbejde med Dansk Dataforening en ny pris.
- Vi udlover pengene i en eller flere priser til dem, der beskriver, hvilke IT-sikkerhedsudfordringer vi står overfor, og hvordan vi håndterer dem på en passende måde, forklarer IT-sikkerhedsrådets formand, dr. jur. Mads Bryde Andersen.
Konkurrencen annonceres på www.ddf.dk og har frist den første november. clat




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere