Konkurrencerådet godkender Dankort A/S

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. februar 2002.


KORTGEBYR. En ligestilling mellem dankortbetaling ved e-handel og fysisk handel er rykket nærmere.

Danskerne har over 1,6 millioner dankort, som de foretager over 400 millioner transaktioner med om året i 91.000 forretninger.
For sidstnævnte er det dårligt nyt, at endnu en sten på bankernes vej mod gebyrhimlen nu er fjernet. Det skete, da Konkurrencestyrelsen i sidste uge godkendte vedtægter og aktionæroverenskomst i Dankort A/S.
For forretningerne kan dankortbetalinger tværtimod blive et gebyrhelvede, hvis Folketinget til efteråret vedtager at give bankerne lov til at opkræve gebyr pr. transaktion i de fysiske butikker.
Det har siden dankortets introduktion været forbudt ved lov at tage gebyrer af forretningerne. En undtagelse er dog e-butikker, som bankerne i april 1999 fik lov til at tage både gebyr og risikotillæg hos.
Bankerne henviste dels til øgede omkostninger ved nethandel og dels risiko for svindel og tab ved handel på nettet.
Imidlertid viste risikoen sig at være så lille, at Konkurrencestyrelsen allerede i december 2000 nedsatte risikotillægget fra 0,15 procent til 0,10 procent. Gebyret på 1,95 kroner pr. transaktion er uændret.
Hvis et tilsvarende gebyr indføres for handel i fysiske butikker vil det umiddelbart give bankerne indtægter på en lille milliard kroner, uden de behøver gøre andet, end de gør i dag.
Dankort A/S har foruden ejerskabet til dankortet overtaget en del af de funktioner, som PBS før varetog. Pengeinstitutterne kan i dag konkurrere om at udstede kort og indløse betalinger, om end selve databehandlingen ved indløsningen stadig håndteres af PBS.
Led i opkrævningsplan
Etableringen af Dankort A/S er et led i bankernes plan om at få lov til at opkræve gebyrer for dankortbetalinger.
Konkurrencestyrelsen afgiver hvert år en rapport til erhvervsministeren om markedsforholdene, og har blandt andet peget på PBS-monopol på indløsningen.
Konkurrencestyrelsen mente i efteråret 2001 ikke, at alle forudsætninger for fri og reel konkurrence var opfyldt. Bankerne arbejder derfor på at fjerne de sidste sten på vejen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere