Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. januar 2002.
Danske Mobintechs nye håndholdte pc gør det muligt at få Windows CE og internet på en virtuel 19"-skærm.
De tekniske specifikationer på Mobintechs MIP ligner næsten til forveksling dem fra en almindelig håndholdt pc fra Compaq eller HP. 206 MHz Strongarm-processor fra Intel, 64 MB ram, USB-tilslutning, Compact Flash-slot og Windows CE.
Først når man ser på skærmen, opdager man, at der er tale om en ganske særlig håndholdt pc. 800x600 er skærmens opløsning og det trods, at MIP kun vejer 170 gram. Det er muligt ved hjælp af et såkaldt microdisplay af LCOS-typen (liquid crystal on silicon).
Holder man MIP'en i en afstand af cirka tre centimeter fra øjet, giver mikrodisplayet en illusion af, at man sidder og kikker på en 19"-skærm. Det er ganske imponerende, om end man i starten bliver nødt til at lukke det andet øje, hvilket kan være lidt anstrengende. Men det gør ikke oplevelsen mindre - MIP'en er så unik, at den skal opleves, før man helt forstår, hvad det er, den kan.
Operativsystemet er Windows CE 3.0, og musen styres via en rød trackpoint, som kendes fra IBM-bærbare. Har man brug for at skrive for eksempel e-mails, kan det gøres via et virtuelt tastatur på skærmen. Det går ikke specielt hurtigt, men kan da lade sig gøre.
Internet-forbindelsen får man via Compact Flash-slottet og for eksempel et Bluetooth eller et 802.11b-netkort.
Bagmanden
Bag både ide og firma står civilingeniør Christian Zilstorff. Han fik ideen til at lave en håndholdt internet-pc fra sin Nokia-mobiltelefon og begyndte så at lede efter teknologi, der kunne bruges, når man ville realisere sin ide.
- Jeg havde læst om microdisplays hjemmefra, men det var først på Society for Information Display - verdens største display-messe - at det gik op for mig, at det her faktisk var muligt.
Det var i maj 2000, og snart efter sagde Christian Zilstorff sit job op hos Lasat og begyndte at lede efter investorer. Dem fandt han i Teknologisk innovation, og så var firmaet Mobintech født. De første medarbejdere blev ansat og udviklingen af den prototype, der i dag ligger næsten færdig, gik i gang. I dag er der fem fastansatte i Mobintech, og desuden er der tilknyttet en række konsulenter.
Næste generation
Selvom prototypen ikke er helt færdig, er Mobintech allerede i gang med at tænke over, hvad de vil lave om i næste generation af MIP, fortæller Christian Zilstorff:
- Vi arbejder blandt andet på at gøre det muligt at få internet-forbindelse via GSM, på andre operativsystemer, som blandt andet Linux og Epox, samt på at gøre det muligt at bruge Xscale-processoren, der er næste generation af den nuværende StrongArm-processor.
Billedtekst: Mobintech består i dag af fem mand og en række freelancekonsulenter.
Foto: Torben Klint